Dan kada je preminuo jedan od najvećih: Posvađao Real i Barsu, bio OTET! POSEBNA PORUKA, KOJA ĆE DIRNUTI GROBARE!
Alfredo di Stefano, Foto: Profimedia

na današnji dan

Dan kada je preminuo jedan od najvećih: Posvađao Real i Barsu, bio OTET! POSEBNA PORUKA, KOJA ĆE DIRNUTI GROBARE!

Na današnji dan 2014. godine svet je napustio jedan od najvećih fudbalera u istoriji.

Objavljeno: 07:44h

Legenda Real Madrida i svetskog fudbala Alfredo di Stefano preminuo je u 88. godini te 2014. godine.

Kao igrač nastupao je za River Platu, Hurakan, Milionarios, Real Madrid u kom je ostavio najdublji trag, i Espanjol, a ostaće upamćeno i da je igrao za tri različite reprezentacije - Argentinu (šest puta, osvojio Kopa Amerika 1947), Kolumbiju (dva puta) i Španiju (31 put, nijednom na Mundijalu).

LUKA JOVIĆ ZAVRŠIO SA REALOM! Da li je Sofija Milošević za sve KRIVA?

Za Real je igrao od 1953. do 1964. godine i osvojio osam titula prvaka Španije, Kup kralja, pet puta je bio šampion Evrope, a jednom je osvojio Interkontinentalni kup. Ukoliko to pretočimo u utakmice - 282. meča i 216 golova za "Kraljevski klub".

U trenerskoj karijeri vodio je Valensiju u tri navrata, Boku Juniors i Real Madrid po dva puta, kao i Elče, lisabonski Sporting, Rajo Valjekano, Kasteljon, River Platu.

Takođe, u glasanju prestižnog časopisa "Frans Fudbal", izabran je za četvrtog najboljeg fudbalera prošlog veka, iza Pelea, Dijega Maradone i Johana Krojfa.

Kada je prelazio iz Milionarisa iz Bogote trebao da napravi transfer, nastala je jedna od najvećih afera u španskom fudbala, i Real i Barsa su tvrdili da je Di Stefano njihov.

Intervenisala je španska federacija i donela “solomonsko rešenje”: Di Stefano će dve godine igrati za Real a dve za Barselonu!

Barselona nije prihvatila odluku, njen predsednik Erik Marti podneo je ostavku u znak protesta… Bilo kako bilo, Di Stefano je postao igrač Reala, debitovao je 23. septembra 1953. protiv Nansija i postigao jedan gol ali je Real izgubio 2:4. Bio je to početak sjajne karijere u Evropi. Real je sa njim osvojio 8 od 10 narednih liga, pet uzastopnih Kupova šampiona (1956-1960), četiri puta bio je najbolji strelac lige…

Alfredo di Stefano
Alfredo di Stefanofoto: Profimedia

Bio je žrtva političke otmice! Dogodilo se u avgustu 1963. u Karakasu (Venecuela) gde je Real Madrid igrao na nekom jakom turniru, zajedno sa Portom i Sao Paulom. U prvom meču Real je pobedio Porto sa 2:1. Dan posle meča u sobi Di Stefana zazvonio je telefon, sa recepcije su mu rekli da trojica policajaca žele da razgovaraju sa njim.

OVO JE DEFINITIVNO NAJLUĐA TETOVAŽA: Pogledajte šta je uradio Tibo Kurtoa! (FOTO)

Misleći da je u pitanju šala saigrača, Di Stefano je pozvao policajce da, ako im treba, dođu u njegovu sobu. Oni su to i učinili, ljubazno su mu rekli da je u pitanju formalnost i da će se brzo vratiti. Nije stigao nikome iz ekipe da se javi. Kada su ga smestili u auto rekli su mu da je otet i da je u pitanju politička otmica.

AS REALA DOBIO JE UDARAC U GLAVU NA PLAŽI: Njegova reakcija IZNENADILA je sve! Bio je beskućnik, a sad... (VIDEO)

Dodali su da samo hoće da skrenu pažnju i da ne treba da se boji. Otmičari su bili članovi organizacije FALN (Oruža snage nacionalnog oslobodjenja) koja se borila protiv režima predsednika Romula Betankura. Odmah pošto su smestili svoju slavnu žrtvu u neki stan, otmičari su pozvali hotel i saopštili rukovodstvu Reala da će Di Stefano biti pušten kada se dostigne željeni stepen publiciteta…

Alfredo di Stefano
Alfredo di Stefanofoto: Profimedia

Novinar Vladimir Stanković podelio je angdotu koju je doživeo sa sjajnim fudbalerom koja je vredna prepreičavanja:

– Dobar dan, maestro.

– Hola chaval, quien eres – uzvratio je don Alfredo pitajući ko sam.

Rekoh da sam iz Beograda, da živim u Barseloni…

– Ah, Belgrado… Nikada neću zaboraviti hladnoću i sneg po kome smo igrali protiv Partizana, jedva smo se izvukli – rekao je Di Stefano.

To je, koliko se sećam, bio ceo razgovor. Dovoljno da se pamti.

Espreso/Sportal


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.