TRAGIČNA SMRT FUDBALSKOG VELIKANA: Bio je jedan od najboljih, NJIHOV ŠEKI! Pozlilo mu u vozu, samo je PAO na peronu
Januš Kupcevič (1955-2022), Foto: Facebook/Akademia Sportowa Pomorze

odlazak legende

TRAGIČNA SMRT FUDBALSKOG VELIKANA: Bio je jedan od najboljih, NJIHOV ŠEKI! Pozlilo mu u vozu, samo je PAO na peronu

Patio je od kardioloških problema i dijabetesa koji su verovatno bili indirektni uzroci smrti

Objavljeno:

Istaknuti poljski fudbaler Januš Kupcevič preminuo je u ponedeljak u 67. godini, javili su tamošnji mediji.

Pred kraj života je postajao sve slabijeg zdravlja i preminuo je od moždanog udara, u Gdanjsku. Prijavljeno je da mu je pozlilo dok je bio u vozu i da se nakon toga onesvestio na peronu. Patio je od kardioloških problema i dijabetesa koji su verovatno bili indirektni uzroci smrti.

Smatran je izuzetno talentovanim igračem, zabavljao se na terenu pa je upoređivan sa našim Dragoslavom Šekularcem. Procenjeno je da nikada nije dostigao svoj puni potencijal igračke karijere zbog brojnih povreda.

- Preminuo je veliki fudbaler Januš Kupcevič, reprezentativac Poljske, učesnik Svetskih prvenstava 1978. i 1982. godine, a kasnije trener, fudbalski aktivista i aktivista lokalne samouprave - napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u objavi na Fejsbuku.

- Sećam se uzbuđenja gledajući njegove utakmice. Bio je sjajan vezista. Ukupno je odigrao 20 utakmica za reprezentaciju Poljske i postigao 5 golova. Najvažnija, u utakmici protiv Francuske na Mundijalu, donela je crveno-belima treće mesto na tom događaju. Neka počiva u miru.

Vest o Kupcevičevoj smrti je na društvenim mrežama prvi preneo bivši predsednik poljskog fudbalskog saveza Zbignjev Bonjek.

- Dobio sam vest o smrti Januša Kupcevicča. Jedan od najboljih poljskih plejmejkera. Pre nekoliko dana zajedno smo proslavili 40. godišnjicu medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji. Neverovatno. R.I.P. – napisao je Bonjek na Tviteru.

Obojica su igrali 10. jula 1982. u Alikanteu u meču protiv Francuske za treće mesto na Svetskom prvenstvu. Poljaci su pobedili sa 3-2, a treći, pobnednički gol za poljski tim postigao je Kupcevič sjajnim udarcem iz slobodnog udarca.

Kupcevič je rođen 9. decembra 1955. godine u Gdanjsku. Debitovao je u poljskoj Ekstraklasi 1974. sa Arkom Gdinjom, a zatim je igrao za Leh Poznanj, sa kojim je osvojio prvenstvo Poljske 1983. godine.

Od 1983. do 1985. igrao je za francuski Sent Etjen, a kasnije je igrao za grčku Larisu, poljsku Lehiju Gdanjsk i turski Adanaspor, gde je završio fudbalsku karijeru 1989. Za reprezentaciju Poljske od 1976. do 1983. odigrao je 20 utakmica i postigao pet golova.

Kao trener radio je sa reprezentacijom Poljske u malom fudbalu (1993-1994), u Lehiji Gdanjsk (1995), a bio je i pomoćni trener omladinske reprezentacije (1999-2001).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.