UŽAS: Bivši fudbaler (39) PRONAĐEN MRTAV u autu! Bio je simbol svoje generacije!
Akim Omolade (levo), Foto: Profimedia

stravična vest

UŽAS: Bivši fudbaler (39) PRONAĐEN MRTAV u autu! Bio je simbol svoje generacije!

Dvadeset godina kasnije, tragični kraj sa još uvek neizvesnim uzrokom

Objavljeno:

Akim Omolade, 39-godišnji Nigerijac i bivši fudbaler Serije A, pronađen je mrtav jutros u oblasti Balaro u Palermu. Prolaznici su prijavili karabinjerima nepomično telo u automobilu marke Pežo. Telo je prevezeno u mrtvačnicu na obdukciju, ali na njemu nema znakova fizičkih povreda. Omolade je kao napadač igrao u Seriji B u Trevizu, a zatim ga je kupio Torino. Odigrao je pet utakmica u Seriji A. Karijeru je potom nastavio u Seriji C u dresovima Novare, Bjelezea, Ređane, Đele, Barleta i Vibonezea. Sa trideset godina nastavio je da igra među sicilijanskim amaterima.

U oktobru 2012. dok je igrao u Seriji D Akim je uhapšen u Palermu nakon tuče u kojoj je učestvovalo oko 200 ljudi oko jedne devojke tokom nigerijske svadbene večere. Određen mu je kućni pritvor. Sledeće godine, Akim je oslobođen.

Protest koji je izazvao senzaciju

Kada ga je angažovao Trevizo 2001. godine, tridesetak ultrasa koji su bili ogorčeni prisustvom crnog igrača među svojim ljubimcima, u znak protesta skinulo je transparente i napustilo stadion. Nakon toga, sponzor Treviza najavljuje da želi da povuče svoje ime sa dresova tima. Sledećeg dana, svi igrači Treviza, uključujući trenera i celu klupu, ušli su na teren sa crnom bojom lica kako bi se suprotstavili rasizmu i izrazili saosećanje sa saigračem. Te slike su obišle svet, a Omolade je postigao gol na tom meču. Nakon ove afere, u novembru 2001. UEFA je dodelila Omoladeu i Trevizu nagradu za fer plej.

Akim Omolade
foto: EPA/STR

Od tog trenutka, Omolade je postao simbol svoje generacije, ali je njegova karijera, nakon što je probao Seriju A sa "Bikovima" iz Torina morala da se suoči sa pšroblemima zbog povreda. Dvadeset godina kasnije, tragični kraj sa još uvek neizvesnim uzrokom.

Po završetku karijere, Omolade je ostao u Palermu i nekoliko godina je radio i na muzičkim događajima.

- Bio je veoma voljen - kažu prijatelji - Bio je osoba koja je uvek bila dostupna. Ovih dana bio je umoran i imao bolove u nozi.

Jutros ga je jedan od njih vodio u bolnicu kada mu je pozlilo. Prijatelj je pozvao pomoć, ali za bivšeg fudbalera nije bilo spasa. Pretpostavlja se da je pretrpeo srčani udar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.