Slika koja će zagrejati srca Delijama! NI NAJVEĆI ZVEZDAŠI OVO NE ZNAJU!
FK Crvena zvezda, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

istorijat

Slika koja će zagrejati srca Delijama! NI NAJVEĆI ZVEZDAŠI OVO NE ZNAJU!

Stadion Rajko MItić građen je od 1960. do 1963. godine, iako je otvoren 1. septembra, fotografija gradnje će sigurno zagrejati srca svih Delija.

Objavljeno:

U prvoj, pomenutoj utakmici na "Marakani" Zvezda je odigrala protiv Rijeke i trijumfovala 2:1.

Tada je na još uvek nedovršenim tribinama, kroz petnaest osposobljenih ulaza širine pet metara, prošlo 55.000 gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabeležen u derbiju sa Partizanom – 74.000 gledalaca.

Sledeće godine, pošto je stadion potpuno završen, kapacitet je zvanično iznosio 95 000.

Prvi gol na Zvezdinoj “Marakani” postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira Zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog meča sa Rijekom.

Prvi zvanični, prvoligaški pogodak, delo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici. Najveći broj gledalaca bio je 23. aprila 1975. godine sa Ferencvarošom na utakmici polufinala Kupa pobednika kupova. Tada je prodato 96.070 ulaznica mada se procenjuje da je na stadionu bilo oko 110.000 gledalaca, koliki je kapacitet stadiona tada bio.

1 / 11 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Takođe na stadionu je igrano finale Evropskog prvenstva u fudbalu 20. juna 1976. između Čehoslovačke i Zapadne Nemačke (2:2, penali 5:3).

Uprava kluba je 21. decembra 2014. donela odluku o preimenovanju stadiona u čast legendarnog fudbalera i prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Espreso/Vikipedija


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.