OGROMAN USPEH: Može li Vlahović do njihovih visina? SRBI KOJI SU SE ZLATNIM SLOVIMA UPISALI U ISTORIJU LŠ!
Miloš Milutinović, Foto: Wikipedia

liga šampiona

OGROMAN USPEH: Može li Vlahović do njihovih visina? SRBI KOJI SU SE ZLATNIM SLOVIMA UPISALI U ISTORIJU LŠ!

Mesto u istoriji Lige šampiona za sada je našlo četiri igrača iz Srbije. Za sada, s obzirom da ulažemo sve nade da bi najpre Dušan Vlahović mogao da im se pridruži u večnosti.

Objavljeno:

Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, sporadično Nejmar i Levandovski, najbolji su strelci Lige šampiona od sezone 2007/2008. Pored velikana svetskog fudbala nalaze se i četiri imena igrača iz Srbije.

U sezoni 1955/1956 najbolji golgeter bio je Miloš Milutinović sa osam golova, a nastupao je za Partizan.

Milutinović je u prvoj utakmici protiv Sportinga iz Lisabona postigao dva gola, dok je u revnašu u Beogradu četiri puta tresao mrežu protivniku. U drugom meču protivnik je bio Real Madrid koji je u prestonici Španije slavio 4:0, pred više od 100.000 gledalaca. U revanšu u Beogradu, crno-beli su slavili tri nula, dva gola postigao je Milutinović koji je iza sebe na listi stralaca ostavio i Di Stefana sa pet pogodaka.

U sezoni 1963/1964. Vladica Kovačević iz Partizana, podelio je prvo mesto na listi strelaca sa Sandrom Macolom i Ferencom Puškašom, sva trojica su dala po sedam golova. Za Partizan je odigrao ukupno 487 utakmica i postigao 319 golova. Njegova generacije se pamti pod nadimkom "Partizanove bebe".

Sezona 1971/1972. - svoje ime pored Johana Krojfa, Antala Dunaia i Lua Makarija upisao je Silvester Takač, rođen u Đurđevu. Prati ga teška životna priča s obzirom da je rano ostao bez roditelja. Nakon selidbe u Novi Sad, primećen je na poljani pa je zaigrao za Vojvodinu. U dresu Novosađana je odigrao 182 meča uz 62 gola.

Ipak, uspeh zbog kog ga pominjemo postigao je u dresu Standarda iz Liježa, za koji je odigrao 111 mečeva uz 44 pogotka. Danas ima 81. godinu.

Idemo u skorašnje doba, sezona 1986/1987. vreme kada je sedam pogodaka postigao Borislav Cvetković. Iz Dinama je 1986. godine prešao u Crvenu zvezdu za koju je odigrao 63 utakmice.

Milinko Pantić je poslednji fudbaler iz Srbije koji se upisao u istoriju najboljih strelaca Lige šampiona (Kupa evropskih šampiona). 1996/1997. nastupao je za Atletiko Madrid sa svega pet golova. U redove "jorgandžija" doveo ga je Radomir Antić, sjajan je podatak da je u meču sa Barselonom postigao četiri gola, iako su crveno-beli iz Madrida poraženi 5:4.

Verujemo da bi Dušan Vlahović mogao da se pridruži, dok smo skoro sigurni da će se u budućnosti pojaviti golgeter koji će se upisati među velikane fudbala.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.