PIKSIJEV HIT RAZGOVOR SA SUDIJOM U TUNELU: Majstore, samo ti si video ofsajd? - DOSTA VAM JE 3:0!
Piksi proslavlja drugi gol Zvezde u derbiju 1987., Foto: Printscreen/Youtube/Crvena zvezda

DERBI ZA PAMĆENJE

PIKSIJEV HIT RAZGOVOR SA SUDIJOM U TUNELU: Majstore, samo ti si video ofsajd? - DOSTA VAM JE 3:0!

Dragan Stojković se bez gorčine seća neopravdano poništenog gola protvi Partizana

Objavljeno:

Zvanična promocija knjige o Draganu Stojkoviću Piksiju zakazana je za 18. maj, ali dostupna je u knjižarama od ovog ponedeljka.

Knjiga "Piksi 10" predstavlja karijeru jedne od najutetičnijih "desetki" svetskog fudbala: od dana kada je sa drugarima iz ulice jurio za loptom po prašnjavim terenima Pasi Poljane, do veličanstvene noći u Lisabonu kada je pobedom protiv Portugala ispunio obećanje dato naciji na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Dragan Stojković Piksi
foto: fss.rs

Napisao je Nebojša Petrović koji je više od 30 godina neposredni svedok Stojkovićevih podviga u igračkoj, funkcionerskoj i trenerskoj ulozi, knjiga obiluje autentičnim anegdotama, memoarima i interesantnim detaljima iz života i karijere niškog umetnika u kopačkama, a jedna od njih je vezana i za večiti derbi koji je odigran na proleće 1987. godine.

- Prvi derbi u oktobru 1986. imao je ogroman naboj, sve je prštalo od emocija. Krcat JNA, večernji termin. Kada smo izašli na zagrevanje, gledao sam samo na tribine, nisam mogao da verujem da je tako. Bio sam impresioniran ambijentom i to je u značajnoj meri uticalo na moju partiju na terenu. Nismo igrali dobro i Partizan je zasluženo pobedio sa 2:0. Naravno, kada izgubiš u derbiju, goriš od želje za revanšom i jedva čekaš narednu utakmicu. U toj drugoj je sve došlo na svoje mesto. Naterao sam sebe da razmišljam isključivo o fudbalu, nije me uopšte zanimalo šta se dešava na tribinama.

- Krenuli smo furiozno i Partizan je posle pola sata ličio na boksera koji je dobio udarac u bradu i tetura se po ringu očekujući svakog časa gong za kraj meča. Počeli su golovi… jedan, drugi, treći. Onda dolazi i četvrti, Musemićeva lopta u prostor, ja dolazim iz dubine, bio sam bar tri metra iza poslednjeg igrača Partizanove odbrane, driblam Omerovića i iz mrtvog ugla šaljem loptu u mrežu. Dešava se nešto neverovatno, Dušan Čolić poništava gol zbog ofsajda, iako nije bilo nikakve signalizacije njegovog pomoćnika.

- Pošto je to bilo u 36. minutu, vrlo brzo je odsvirao kraj prvog poluvremena i kad smo krenuli ka tunelu, ja ga pitam: ‘Majstore, da li je moguće da si samo ti video ofsajd?’. A znaš šta mi je Čolić odgovorio? Kaže: ‘Pa mnogo je, dosta vam je 3:0’. OK, bar je bio iskren - nasmejao se Piksi od srca i dodao - Da je priznao gol, mislim da bi Partizan doživeo jedan od najtežih poraza u svojoj istoriji. Tek sam posle te utakmice shvatio šta za navijače znači pobeda u Derbiju. Ta radost, ta sreća. To je nešto neopisivo - seća se sadašnji selektor Srbije, dok snimak potvrđuje da ofsajd nije postojao ni izbliza.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.