BIO JE HEROJ, IKONA KLUBA! Zakleo se i prekršio obećanje - NAJGORA KAZNA GA JE STIGLA - Izgubio je sve!
Alan Smit, Foto: instagram/alansmith.17

sećanja

BIO JE HEROJ, IKONA KLUBA! Zakleo se i prekršio obećanje - NAJGORA KAZNA GA JE STIGLA - Izgubio je sve!

Postoje fudbaleri koje navijači jednostavno ili vole ili mrze, kao i bivši napadač Alan Smit.

Objavljeno:

Bivši reprezentativac Engleske rođen je u Rotvelu 1980. godine, a sa 18 godina ispunio je dečačke snove i obukao prvi tim Lidsa.

Bio je jedna od ikona tima sa Eland Rouda, za koji je intenzivno igrao narednih šest godina. Bio je i napadač i vezista po potrebi, bio je neko koga su obožavali navijači.

Neki drugi fudbaleri u Lidsu nisu bili cenjeni kao on, jer je ipak bio dete kluba.

Na pitanje ranih 2000-ih da li postoji tim za koji nikada ne bi igrao, sa osmehom je odgovorio: „Da, Mančester junajted. Iako su udaljeni samo 70 kilometara, nekoliko sati vožnje automobilom, postoji veliko rivalstvo između Lidsa i Mančestera.

To rivalstvo je uvek trajalo, pa i danas, iako Lids nikada nije mogao da parira najbližem komšiji.

Ali 2004. godine Lids je zadesila finansijska kriza i veliki broj igrača je napustio klub, ali je Smit ostao, pa ga je takva lojalnost podigla još više i postao je apsolutni heroj u očima navijača.

Na kraju sezone 2003/04, Lids je ispao iz Premijer lige, ali to nije promenilo Smitovu reputaciju. Tri nedelje kasnije Smit je učinio "nezamislivo" izdao je i prešao u Mančester junajted.

Bio je još jedan u nizu izdajnika Lidsa posle Džo Džordana, Gordona Mekvina, Erika Kantone i Rija Ferdinanda.

"Malo ljudi bi bilo dovoljno hrabro da učini ovaj korak. Bila je to teška odluka jer postoji neprijateljstvo između klubova, ali sa lične tačke gledišta, Mančester može da mi ponudi sve što mi treba", rekao je Smit, brzo zaboravljajući obećanje da nikada neće bi igrao za Junajted.

"Veoma sam uzbuđen. To je ogroman klub sa sjajnom istorijom. To je novi izazov. Igraću sa igračima svetske klase iz nedelje u nedelju i mogu samo da napredujem", rekao je Smit entuzijastično novinarima.

Ser Aleks Ferguson je bio oduševljen Smitom, pa je rekao da nikada ranije nije video mladog igrača sa takvom željom da igra za Junajted. Godinama kasnije, kada je već uveliko napustio Mančester, Smita su ponovo pitali o datom obećanju i zašto je ipak otišao u Mančester.

"Naučio sam da u fudbalu nikad ne treba reći nikad. Kada sam to rekao, imao bih osam godina mlad i naivan i nisam mislio da će me Junajted želeti ili da će me Lids ikada prodati. Ali eto, bio sam glup", Smit rekao.

Kada se preselio u Mančester, bukvalno ceo Lids se molio za njegov pad. Počeo je sjajno na Old Trafordu - postigao je gol za pobedu protiv Noriča, pa za remi protiv Blekburna, pa povredu za povredom.

U februaru 2006. godine, kada se Fergie pretvorio u veznog igrača, Smit je doživeo užasan prelom noge protiv Liverpula i time je završio njegovu karijeru u Mančesteru, da bi godinu dana kasnije definitivno otišao.

Igrao je za Njukasl i poslednjih godina pre penzionisanja za Milton KD i Nots Kaunti. Jedno je sigurno, nikada više nije bio dobrodošao u svoj Lids.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.