UEFA DONELA NOVO PRAVILO: Ovo se nikako neće svideti NAJBOGATIJIM klubovima Evrope!
UEFA, Foto: EPA/Laurent Gillieron

biće svašta

UEFA DONELA NOVO PRAVILO: Ovo se nikako neće svideti NAJBOGATIJIM klubovima Evrope!

Kako se navodi u saopštenju Uefa, ključni cilj novih propisa je postizanje finansijske održivosti

Objavljeno:

Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (Uefa) odobio je danas na sastanku u Nionu nove finansijske propise koji će ograničiti izdatke klubova na plate, transfere i honorare agenata na 70 odsto njihovih prihoda.Ova nova pravila su prva velika reforma finansijskih propisa Uefe otkako su uvedeni 2010. godine.

Prvi čovek evropske kuće fudbala Aleksander Čeferin je rekao da su prvi finansijski propisi "poslužili svojoj svrsi", ali da je "evolucija fudbalske industrije, uz neizbežne finansijske efekte pandemije, pokazala potrebu za reformom i novim propisima o finansijskoj održivosti".

- Uefa je radila sa svim zainteresovanim stranama na razvoju ovih novih mera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će nam pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije - rekao je Čeferin.

Kako se navodi u saopštenju Uefa, ključni cilj novih propisa je postizanje finansijske održivosti, a to će se postići kroz solventnost, stabilnost i kontrolu trškova.

UEFA
foto: EPA/Jean-Christophe Bott

Najveća promena u novim propisima biće uvodjenje pravila o troškovima ekipe kako bi se donela bolja kontrola u odnosu na plate igrača i troškove transfera.

Uredba ograničava potrošnju na plate, transfere i naknade agentima na 70 odsto prihoda kluba. Kako se ističe, procene će se vršiti na vreme, a kršenja će rezultirati unapred definisanim finansijskim kaznama i sportskim merama.

Kada je reč o solventnosti, novo pravilo o izmirenju dospelih obaveza obezbediće bolju zaštitu poverilaca. Kontrole će se, kako se navodi, vršiti svakog kvartala i biće manje tolerancije prema platišama koji kasne.

Novi zahtevi za fudbalsku zaradu su evolucija postojećih zahteva za rentabilnost i doneće veću stabilnost klupskim finansijama. Da bi se klubovima olakšala implementacija, obračun fudbalske zarade je sličan obračunu rezultata rentabilnosti.

UEFA
foto: Profimedia

Dok je prihvatljivo odstupanje poraslo sa 30 miliona evra tokom tri godine na 60 miliona evra tokom tri godine, zahtevi da se obezbedi fer vrednost transakcija, da se poboljša bilans stanja klubova i da se smanje dugovi su značajno ojačani.

Novi propisi će stupiti na snagu u junu 2022. godine, a primenjivaće se postepeno tokom tri godine kako bi se klubovima omogućilo potrebno vreme da se prilagode, zaključuje se u saopštenju Uefe.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.