GODIŠNJICA SMRTI LEGENDARNOG RAJKA MITIĆA! Dan kada nas je zauvek napustio fudbalski virtuoz!
Rajko Mitić, Foto: Printscreen/youtube/Crvena zvezda

SEĆANJE NA LEGENDU!

GODIŠNJICA SMRTI LEGENDARNOG RAJKA MITIĆA! Dan kada nas je zauvek napustio fudbalski virtuoz!

Dres crveno-belih nosio je na 572 utakmice

Objavljeno: 14:15h

Na današnji dan 2008. godine napustio nas je legendarni fudbalski as, prva Zvezdina zvezda - Rajko Mitić. Crvenoj zvezdi je posvetio ceo svoj život, bio je uz nju od prvog dana njenog osnivanja i kapiten generacije koja je ispisala istoriju zlatnim slovima. Fudbalski virtuoz velikog srca koga su često nazivali i džentlmenom u kopačkama bio je pravi timski igrač koji ništa nije prepuštao slučaju, a na svakoj od 572 odigrane utakmice davao je svoj maksimum, često i više od toga, za dobrobit Crvene zvezde.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/Crvena zvezda

Oblačili ste dres Crvene zvezde 572 puta, osvojili četiri puta titulu šampiona i pet pehara maršala Tita. Najdraži susret?

- Mislim da su mi najdraži susreti bili oni kada smo osvajali kup maršala Tita. Ja sam imao čast da tri puta uzastopno primam pehar. I na rastanku sa fudbalskom igrom, 29. novembra 1958. godine po četvrti put sam imao čast da primim pehar. Igrali smo u finalu protiv Veleža. Prvo poluvreme je bilo 0-0. Nikako nismo mogli da probijemo odbranu Veleža. Početkom drugog poluvremena smo preko Bore Kostića postigli prvi gol i posle je sve bilo lakše - izjavio je jednom prilikom Rajko Mitić.

Bio je uspešan i kao reprezentativac Jugoslavije. Tokom 11 godina igranja za nacionalni tim, prvo je triput uspešno igrao za omladinsku ekipu (1940-1941), a posle toga 59 puta za najbolju selekciju. Debitovao je na prvoj međudržavnoj utakmici posle drugog svetskog rata, 9. maja 1946. protiv Čehoslovačke (2:0) u Pragu. Učestvovao je na dva olimpijska turnira 1948. u Londonu i 1952. godine, kao i na dva svetska prvenstva 1950. u Brazilu i 1954. godine u Švajcarskoj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.