MUTLJAVINA U SRPSKOM FUDBALU: Apolon uzimao milione na srpskim talentima, a oni nisu odigrali ni minut tamo!
Foto: Dado Đilas/Saša Pavlić Koky/Profimedia

Veliki serijal

MUTLJAVINA U SRPSKOM FUDBALU: Apolon uzimao milione na srpskim talentima, a oni nisu odigrali ni minut tamo!

Na osnovu dokumenata"Football leaks" dostavljenih "Njuzviku" i vodećim evropskim medijima otkriva se kako su se vršili transferi srpskih "vunderkindova" preko Kipra
Objavljeno: 14:06h
foto: Saša Pavlić Koky

LUKA JOVIĆ: BEOGRADSKI VUNDERKIND

Napadač Luka Jović (rođen 23. decembra 1997.) je verovatno najtalentovaniji igrač sa liste koju je Rutenberg poslao čelnicima Porta u januaru 2015. godine. Sa 16 godina bio je najmlađi fudbaler koji je igrao na Večitom derbiju između Partizana i Zvezde oktobra 2014. Menadžeri Zvezde prodali su 25. januara 2015. 70 procenata Jovićevih ekonomskih prava Apolonu – ugovor je bio na tri godine. Ali on je nastavio da igra za Zvezdu.

U to vreme, zvaničnici srpskog kluba rekli su medijima da im je novac bio potreban za vraćanje dugova. U suprotnom, ne bi mogli da dobiju dozvolu od UEFA da igraju u evropskim takmičenjima. Na kraju, Zvezda je pristala da proda Jovića za 1.4 miliona evra. U ugovoru je postojala i klauzula o kupovini preostalih 30 procenata ekonomskih prava u iznosu od 600.000 evra od strane Apolona. Ali on nikada nije igrao za Apolon. Sve vreme je bio u Beogradu. Godina kasnije, 1. februara 2016. godine, otišao je u Benfiku.

foto: Profimedia

U dokumentima o transferu koji su zavedeni u FIFA, navodi se da je Jović u Portugal došao kao igrač Apolona. Dogovoreno je da će kiparski klub da dobije 6.65 miliona evra od Benfike, iako se čini da Apolon nije ni na koji način doprineo sportskom razvoju Jovića. Pozabavimo se brojevima. Crvena Zvezda je dobila maksimum dva miliona evra od prodaje igrača koji je u Lisabon otišao iz Beograda. Apolon je zaradio 4.65 milion evra, iako igrač nije odigrao ni minut za taj klub na Kipru. Zbog čega su onda zvaničnici Crvene zvezde pristali na ovako loš poslovni dogovor?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.