KAKO ZAUSTAVITI ŠVEDA I NAPRAVITI MU "KRATAK SPOJ"? Ovaj Srbin ga zna u dušu i ima recept za to! (VIDEO)
Foto: Fonetap

Ima li odbrane protiv njega?

KAKO ZAUSTAVITI ŠVEDA I NAPRAVITI MU "KRATAK SPOJ"? Ovaj Srbin ga zna u dušu i ima recept za to! (VIDEO)

Svaki igrač se može zaustaviti, pa tako i on

Objavljeno:

Srbija igra protiv Rusije u polufinalu Eurobasketa, a glavno pitanje za sve navijače naše reprezentacije i stručni štab uoči tog meča jeste kako zaustaviti najboljeg i glavnog igrača "baćuški" Alekseja Šveda.

Fantastični poenter igra fenomenalno na prvenstvu od početka, ume u kratkom vremenskom da naniže i preko 10 uzastopnih poena i promeni rezultat i tok same utakmice (videli ste protiv Grka).

foto: Fonetap

Savet za to kako se odbraniti od njega je najkompetentniji da da Andrija Gavrilović, koji je od 2009. do 2016. godine bio član stručnog štaba u Himkiju i nekoliko sezona je sarađivao sa najboljim igračem ruske reprezentacije.

- Švedov prvi uslov da pokaže potencijal je da ga ekipa prihvati. To je lakše postići u reprezentaciji nego u klubu gde ima i Amerikanaca koji takođe žele loptu i glavnu ulogu u timu. Reprezentacija je prihvatila Šveda, Aleksej je prihvatio njih i vidite kako sve funkcioniše - rekao je Gavrilović za "Sport klub".

foto: AP

Ipak, to ne znači da se ne može zaustaviti i naterati da uđe u "kontraritam" i "minus fazu".

- Švedova igra i ponašanje na terenu u velikoj meri zavise od pritiska na njemu i u odbrani i u napadu. Ako protivnik menja odbranu i način na koji ga brani može da mu se dogodi "kratak spoj" i bude kontraproduktivan. Teško ga je dovesti do takvog stanja jer mnogo drži loptu u svom posedu, igra pik-en-rok, šutira, kreira za ekipu... Lakše je bilo zaustavili Marka Belinelija i Luiđija Datomea nego njega.

foto: Fonetap

Jasno je da se Švedu daje apsolutna sloboda u igri od strane selektora i da pokušavaju na svaki način da ga "štede" u odbrani, jer im je mnogo neophodniji u napadu.

- Alekseja treba napadati. Bazarevič ga često u odbrani gura da čuva "trojku" kako se ne bi trošio i skupljao lične greške. Mi imamo igrače koji mogu da ga napadnu, ali i da ga odlično čuvaju. Ne treba da mu se dozvoli da igra pik-en-rol, potrebna je snažna pomoć, udavajanje, ali potom i brzo vraćanje na pozicije kako bi se pokrile "rupe" u odbrani. Aleksej iz pik-en-rola može sve - posavetovao je Sašu Đorđevića Gavrilović.

BONUS VIDEO: Slavlje Slovenaca zbog pobede nad Španijom 2. deo

(Espreso.co.rs / Izvor: Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.