EKSKLUZIVNO, SAŠA DONČIĆ: Otac najvećeg talenta u Evropi zna nešto što će oduševiti svakog Srbina! (VIDEO)
Foto: Espreso

espreso eurobasket intervju

EKSKLUZIVNO, SAŠA DONČIĆ: Otac najvećeg talenta u Evropi zna nešto što će oduševiti svakog Srbina! (VIDEO)

Nema ponosnijeg ćalca na ovom Evropskom prvenstvu od njega

Objavljeno: 16:27h
Saša M. Stajić

Skače na komentatorskom mestu kad igrači Slovenije pogode trojku. Ne zna se ko se više raduje rapsodiji od košarke koju "Janezi" prikazuju na ovom EP - on ili Peter Vilfan (ekskluzivan intervju s legendom čitajte OVDE).

Svaki otac ponosan je na svoju decu, ali Saša Dončić živi verovatno najlepši period u životu svog sina i užasno je ponosan na to.

Njegov mali Luka najveći je evropski košarkaški talenat, momak u kome su se sreli Dragan Kićanović, Dražen Petrović, Mirza Delibašić, Toni Kukoč i Saša Đorđević.

Ima Kićinu jednostavnost...

Draženov "ubilački" instinkt...

Mirzinu prefinjenost...

Tonijev genij...

i Saletov talenat da uvek uradi ono što treba, i ništa više od toga. Ni manje.

Malo njih izgleda na terenu kao Luka Dončić.

S❤️nija ?????? #MiSlovenci

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

Kad njega gledate, košarka izgleda kao najlakši sport na svetu. I najlepši.

Najlepši jeste, upravo zbog talenata kao što je Lukin, najlakši nije. Setite se samo Rastka Cvetkovića.

Dončićevi baba i deda s očeve strane dolaze s Kosova. Otišli su zbog posla u Sloveniju, gde se rodio Saša. Igrao je za sve veće slovenačke klubove, pokušao je početkom 90-ih u Zvezdi, ali se vrlo brzo vratio u Sloveniju.

Kuriozitet: jednu sezonu proveo je u kraljevačkoj Slogi, pogledajte kako je to izgledalo:

Profesionalni i životni put ga je odveo u Sloveniju, gde je oženio Mirijam i s njom dobio Luku.

foto: Printscreen/Instagram/lukadoncic

Osamnaest godina kasnije Evropa se klanja njegovoj perfekciji, u NBA su mu već pikirali prvo mesto na draftu za par godina, a španski novinari u Istanbulu, na ovom EP, s jednakim oduševljenjem prate njegove, kao i igre Španaca.

#familyfirst❤

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

Cela Srbija danas gleda Luku i lamentira kako bi bilo lepo videti ga u paru s Bogdanom Bogdanovićem, a da je bilo sreće i Milošem Teodosićem i Nikolom Jokićem.

Naravno, uz dirigentsku palicu Saše Đorđevića.

foto: Printscreen/Facebook/Luka Doncic

Priča se i na ovom EP o tome kako je Srbija ispustila talenat poput ovog i zašto je Luka na kraju ipak izabrao Sloveniju.

O svemu tome Dončić senior govorio je za Espreso.

A i gde ćete lepši povod za razgovor s najsrećnijim tatom ovih dana u Istanbulu, kad mu sin igra ONAKO:

Kako vidite igre Slovenije na Evropskom prvenstvu?

- Mislim da Slovenija igra najubedljiviju i najbolju košarku do sada na prvenstvu. Srbija je konstantno dobra, tradicionalno. Moram da priznam da su mi se Letonci izuzetno dopali. Utakmica Slovenija - Letonija me je podsetila na onaj meč iz 1995. između Srbije i Litvanije u finalu. Videli smo sve divne košarkaške elemente na njoj, od zakucavanja, blokada, tuče... Iznenadili su me Rusi, lepo su igrali, a razočarali su me Španci i Grci. Francuska je ipak najveće razočarenje prvenstva.

A šta mislite o hrvatskoj reprezentaciji i šta se dešava s njima? Već 22 godine ne znaju za značajniji uspeh na nekom velikom takmičenju?

- Puno sam više očekivao od njih, međutim, oni imaju veliki problem u plejmejkeru. Visoka linija im je odlična plus Bogdanović, ali nemaju igrača koji bi sve to skupa mogao da ih razigra, da ih povede. Po imenima uvek imaju dobru ekipu, ali ne znam šta im fali. Mislim da je tu veliki problem taj plejmejker, nemaju lidera na toj poziciji. Ne znam kakva je situacija unutar ekipe, ali uvek nekako mi se čini da nemaju pravu hemiju. Mislim da je nisu imali ni ove godine. U utakmicu protiv Rusije kao da su ušli bez želje za pobedom.

foto: EPA/Robert Ghemet

Kakva je vaša prognoza za polufinale Slovenija - Španija?

- Prognozirao sam da će finale biti Srbija - Slovenija! To je to što je promenio Igor Kokoškov. Ne razmišlja sad Slovenija o Španiji, nego Španija o Sloveniji. Ovi momci znaju šta igraju, veruju u to i sad su shvatili da se nikog ne boje. Mislim da je Slovenija veći favorit od Španije.

foto: AP

Da li vam je žao što je ovo prvo i poslednje prvenstvo na kome Goran (Dragić prim.aut.) i Luka igraju zajedno?

- Goran jeste rekao da mu je ovo poslednje Evropsko prvenstvo, ali polako, videćemo. To je rekao pre početka, videćemo šta će se desiti posle ovog (smeh).

foto: Espreso

Kako vidite šanse Srbije u nastavku Eurobasketa?

- Kažem vam da su Srbija i Slovenija pokazale najkonstantniju igru. Jeste Srbija imala onaj peh protiv Rusa, ali u principu je ostale utakmcie odigrala super. Uz Sloveniju i Letoniju je pokazala najviše.

foto: AP

Kako se oseća otac igrača o kome svi pričaju? Da li ste ponosni na Luku?

- Ponosan sam, kao i svaki otac, ponosan sam na svog sina. A ovo što mu se sad dešava kao košarkašu, u Realu i reprezentaciji, samo je dodalo vrednost svemu tome. Lagao bih ako kažem da nisam ponosan. On je još mlad, drago mi je da i dalje uživa. Još je detinjast, posle utakmice ode i igra plejstejšn. To je meni drago, da je još dete i shvata to. Imaće on još utakmica s pritiskom.

Kako vidite njegov dalji razvoj? Koliko bi još trebalo da ostane u Evropskoj košarci?

- To je samo njegova odluka. Ima 18 godina, izuzetno je pametan, ume svoje odluke sam da donosi. Opet, mislim da dve godine nije previše i da ne trea da žuri u NBA. Preporučio bih mu da ostaneu Evropi, da se napravi. Ali, kao i svakom klincu, i njemu je želja da što pre ode u NBA. E sad, kako će biti tamo...

foto: EPA/SEDAT SUNA

Svi pričaju da će biti broj 1 na NBA draftu. Da li ga to sputava?

- Mislim da ne. Ali mnogo je igrača bilo broj 1, 2, 3, pa nisu uspeli. I onda dođe gospodin Jokić koji je bio ne znam koji na draftu, pa se šali sa s njima u NBA.

foto: EPA/Sedat Suna

Kakvu budućnost u NBA predviđate Teodosiću i Bogdanoviću?

- Bogdanović i Teodosić su vrhunski košarkaši, em što su dobre atlete, oni su izuzetno inteligentni i mislim da će dobro proći. Vidimo Jokića kako na inteligenciju šeta te centre koji su fizički i brži od njega, ali majstor igra glavom.

foto: EPA/Sedat Suna

Pre neki dan ste rekli da vas niko nijex kontaktirao iz KSS sa željom da Luka igra za Srbiju. Saša Đorđević pak tvrdi da on jeste pričao s Lukom?

- Mene lično niko nije kontaktirao. Sa mnom nije bilo nikakvih kontakata, s Lukom ne znam. Mi nikad nismo pričali o tome. Sad bi svaka reprezentacija želela Luku, što je normalno. Ali, Luka je rođen u Sloveniji, praktično je ceo život igrao tamo, naučio prve korake i njegova odluka je bila da igra za Sloveniju. Ja ga u tome podržavam.

(Saša M. Stajić - specijalni izveštač Espresa sa EP u Istanbulu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.