POSLE JOKIĆA I JANIS ZAVRŠIO SA EUROBASKETOM: Nemci fantastičnim šutem za tri poena poslali nemoćne Grke kući!
Janis i Denis, Foto: EPA/Clemens Bilan

eurobasket 2022

POSLE JOKIĆA I JANIS ZAVRŠIO SA EUROBASKETOM: Nemci fantastičnim šutem za tri poena poslali nemoćne Grke kući!

Nemci će tako u polufinalu igrati protiv Španije

Objavljeno: 22:41h

Košarkaška reprezentacija Grčke izgubila je od Nemačke utakmicu četvrtfinala Eurobakseta rezultatom 107:94 , i boriće se za medalju i to na svom parketu.

Čak 17 trojki pogodili su Nemci u ovom meču iz 30 pokušaja, na šta Grci nisu imali adekvatan odgovor.

Posle eliminacije Srbije ovo je još jedno veliko iznenađenje, s obzirom da su Grci bili veliki favoriti ne samo za plasman u samu završnicu, nego i za titulu.

Dakle, prvi polufinalni par na Evrobasketu je Španija - Nemačka, a u sredu ćemo saznati i preostala dva putnika u četvrtfinale.

Od samog početka meča reprezentativci Nemačke su podesili ''nišanske sprave'', pre svih Obst i Vagner, i neverovatnom serijom trojki su punili koš Grka i polako uvećavali svoju prednost koja je postala i dvocifrena sredinom prve deonice - 22:11.

Ukupno osam trojki iz deset pokušaja su pogodili Nemci tokom prvog kvartala, pa ako se to ima u vidu, Grci su mogli da bude zadovoljni što su posle prvih deset minuta igre imali samo četiri poena zaostatka - 31:27.

Početkom druge četvrtine nemački reprezentativci više nisu bili tako ubojiti van linije 6.75, zaređali su sa nekoliko promašaja, a na drugoj strani je sve efikasniji bio najbolji igrač Grčke, izvanredni Janis Adetokumbo.

Janis Adetokumbo
foto: EPA/Clemens Bilan

Dugo je Grcima trebalo da prvi put povedu na ovoj utakmici, sve do završnice prvog poluvremena kada su sa linije penala stigli do vođstva od 46:44. Nije to previše uzdrmalo Nemce, oni su i dalje nalazili rešenja u napadu, ali kada je Slukas pogodio u poslednjoj sekundi prvog poluvremena sa više od pole terena za vođstvo Grčke od 61:57, izgledalo je da utakmica polako ide na stranu selekcije Dimitrisa Itudisa.

Ali, ono što smo gledali u prvoj, Nemci su nam reprizirali u trećoj četvrtini i bili još ubedljiviji, zahvaljujući mnogo boljoj igri u odbrani. Potpuno su neutralisali sve grčke adute, a na drugoj strani nova serija trojki, 13 poena u nizu i Nemačka je povela sa 77:62 sredinom treće četvrtine!

Bila je to najubedljivija prednost domaćina od početka utakmice, a Grci su do kraja trećeg kvartala uspeli da priđu na 81:71.

Ali, veoma raspoloženi nemački tim koji su večeras predvodili fenomenalni Šreder, Vagner, Obst, Tajs, Timan, Vojtman... uspeo je da i u većem delu poslednje deonice održi ubedljivu prednost.

Tačno na sredini četvrte četvrtine Grci su dobili najteži mogući udarac - njihov najbolji igrač Janis Adetokumbo je isključen zbog druge nesportske lične greške, a samo pola minuta kasnije Nemci trojkom Šredera uvećavaju prednost na čak 21 poen razlike - 103:82!

Bila je to sedamnaesta trojka reprezentacije Nemačke u ovom meču, a kada je Tajs u narednom napadu Grčke ''rampom'' sačuvao svoj koš postalo je jasno da su Grci potpuno razbijeni i da nemaju ni snage ni ideje za veliki preokret u finišu.

Denis Šruder
foto: EPA/Clemens Bilan

Grci su bili sve nervozniji, a na ulasku u poslednja četiri minuta igre kakvu-takvu nadu im je vratilo isključenje najboljeg nemačkog igrača Denisa Šredera iz istog razloga kao i Adetokumbo.

Šreder je sa 26 poena i osam asistencija bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, Obst je upisao 19, baš kao i Vagner.

Kod Grka Adetokumbo ubedljivo najefikasniji - 31 poen, osam asistencija i sedam skokova, Larencakis 18, a Dorsi 13 poena.

(Espreso/Sportske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.