POČINJE "VANZEMALJSKI" EUROBASKET! Srbija PRVI favorit, a prete joj ZASTRAŠUJUĆA imena! (FOTO)
Foto: Starsport

spektakl zagarantovan

POČINJE "VANZEMALJSKI" EUROBASKET! Srbija PRVI favorit, a prete joj ZASTRAŠUJUĆA imena! (FOTO)

Zajedno ćemo pratiti sva dešavanja sa predstojećeg Evropskog prvenstva u košarci

Objavljeno:

Spektakl može da počne! Čekali smo i duže nego što je trebalo na Evropsko prvenstvo u košarci, ali vredelo je!

Najbolje evropske selekcije će se od 1. do 18. septembra nadmetati za titulu šampiona Starog kontinenta, a takmičenje se održati u Češkoj republici, Gruziji, Italiji i Nemačkoj.

Na delu ćemo videti dva dvostruka MVP-ja NBA lige Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba, ali i mnoštvo drugih velikih imena i talentovanih igrača, pa mnogi najavljuju ovogodišnji Eurobasket kao jedan od najjačih u novijoj košarkaškoj istoriji.

Jokić i Adetokumbo
Jokić i Adetokumbofoto: Starsport©

Bilo je predviđeno da se 41. izdanje Evropskog prvenstva u košarci održi u septembru 2021. godine, ali je odloženo zbog pandemije virusa Covid-19, a zatim i zbog pomeranja termina Olimpijskih igara.

Dvadeset i četiri evropske reprezentacije će biti raspoređene u 4 grupe, sa po šest ekipa, dok se naša reprezentacija nalazi u Grupi D i važi za apsolutnog favorita ispred Češke, Izraela, Finske, Poljske i Holandije.

Finalna utakmica održaće se u Mercedes-Benc areni u Berlinu, 18. septembra 2022. godine.

ZASTRAŠUJUĆA IMENA NA EUROBASKETU

Kao što smo već pisali, čak 38 NBA košarkaša nastupiće u evropskim reprezentacijama i biće raspoređeni u 18 selekcija, a najviše, čak petorica, nastupiće za Francusku.

Rudi Gober
Rudi Goberfoto: EPA/Wu Hong

Po trojica NBA igrača pozvani su u reprezentacije Nemačke, Hvatske, Turske, Grčke, Slovenije i Španije, dok će po dvojicu imati Gruzija, Litvanija, Italija i Ukrajina.

U grupi reprezentacija koje imaju jednog igrača iz NBA lige su Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Finska, Izrael, Crna Gora i Poljska.

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić nije pozvao Bobana Marjanovića (Hjuston), bek Atlante Bogdan Bogdanović je povređen, Aleksej Pokuševski (Oklahoma) i Nikola Jović (Majami) nisu dobili dozvole svojih klubova da nastupaju na ovom takmičenju, a Nemanja Bjelica, koji je osvojio šampionski prsten sa Golden Stejtom, pre nekoliko dana napustio je NBA i postao član turskog Fenerbahčea i zbog povrede ga nećemo gledati na ovogodišnjoj evropskoj smotri.

Janis Antetokumpo, Nikola Jokić
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Pored velikih imena naše reprezentacije Bogdana Bogdanovića, Miloša Teodosića i Nemanje Bjelice ima još imena koja će faliti ljubiteljima košarke.

Na listi zvezda koje će izostati su još Danilo Galinari (Italija), Serhio Ljulj (Španija), Riki Rubio (Španija), Tornike Šengelija (Gruzija), Nikola Vučević (Crna Gora), Mo Vagner (Nemačka), Viktor Vembenjama (Francuska)i Paolo Bankero (Italija).

Ovaj Eurobasket trebalo bi da obeleže i mladi košarkaši, a najviše se čekuje od Nemca Franca Vagnera, Litvanca Rokasa Jokubaitisa, kao i Alperena Šenguna i Denija Avdije.

SRBIJA GOSPODARI LISTOM FAVORITA

Reprezentacija Srbije je prvi favorit za osvajanje titule prema FIBA, iako se do nedavno nismo tako visoko kotirali.

Na prethodnoj listi, "Orlovi" su bili četvrti favoriti za osvajanje Eurobasketa, ali je napredak usledio posle pobeda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske koje takođe važe za favorite.

Drugi favoriti su branioci titule Slovenci, a slede Grčka, Litvanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija.

KO JE OSVAJAO EVROPSKO PRVENSTVO NAJVIŠE PUTA?

Tokom godina menjali su se formati, kao i košarkaška pravila, ali i države čije su reprezentacije dominirale.

Na spsku su naravno Savezi država koje više ne postoje...

Sovjetski Savez je osvojio EP čak 14 puta – od 1951. do 1971. osvojili su 11 od 12 prvenstava, a njihovu dominaciju je u Španiji 1973. prekinula Jugoslavija. Sovjeti su ukupno osvojili 21 medalju.

Druga najuspešnija selekcija je Jugoslavija sa 17 medalja – 8 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane.

Španija ima 13 medalja (3Z, 6S, 4B), Čehoslovačka 12 (samo jedna zlatna), Italija 10 (dve zlatne), a Francuska 9 (jedna zlatna). Litvanci su prikupili 7 medalja, ali su triput bili prvaci Evrope.

Najtrofejniji igrač je krilni centar Genadij Volnov, koji ima čak šest zlata sa Evropskih prvenstava. Sergej Bjelov je sa SSSR četiri puta bio evropski prvak (ukupno sedam medalja), a od igrača van Sovjetskog Saveza najtrofejniji je Predrag Danilović.

PROGNOZE ZA SLADOKUSCE

Luka Dončić je ubedljivi favorit novinara i njega sa 60.8% šansi vide kao prvog poentera takmičenjam drugi je naravno Antetokumpo, a treći Jokić. kada je reč o skokovima, predviđanja su takva da je na prvom mestu centar Francuske Rudi Gober sa 39.2% glasova, a drugo mesto dele Antetokumpo i Nikola Jokić sa 19%.

Luka Dončić
Luka Dončićfoto: Starsport©

U segmentu asistencija prvi je Luka Dončić sa 35.4, Nik Kalates je drugi sa 10.1%, a treći je plejmejker Nemačke Denis Šreder sa 8.9%. Vasilije Micić i Nikola Jokić dele peto mesto iza Gorana Dragića.

(Espreso/J.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.