UMRO NA NJEGOVIM RUKAMA, PRED PUBLIKOM: Život našeg muzičara obeležila je JEZIVA tragedija!
Aleksandar Sanja Ilić, Foto: Zorana Jevtić

TUŽNO

UMRO NA NJEGOVIM RUKAMA, PRED PUBLIKOM: Život našeg muzičara obeležila je JEZIVA tragedija!

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe “Balkanika”, preminuo je na današnji dan 2021. godine

Objavljeno:

Čuveni Aleksandar Sanja Ilić Srbiju je predstavljao na Eurosongu, a proživeo je deo svojih snova koje sanja gotovo svaki muzičar.

Sanja Ilić
foto: Dragana Udovičić

Međutim, život poznatog hitmejkera nije uvek bio bajkovit. Ožiljak na njegovom srcu pre nešto više od sedam godina ostavila je smrt njegove prve supruge, glumice Zlate Petković, a tom velikom gubitku prethodio je još jedan koji je umetnik doživeo na početku karijere. Tada je nesrećnim slučajem izgubio najboljeg prijatelja i pevača u zajedničkom bendu San, Petra Jovičića Trtu.

– Umro je na mojim rukama. Imali smo koncert u Nišu. Bio je 2. februar 1975, kada se tek otvorena hala Čair polako punila. Inače, u tom periodu spremali smo se na turneju s Mikijem Jevremovićem po Sovjetskom Savezu i samo što smo kupili nove instrumente. Trti sam, pošto je bio pevač u bendu, rekao da ne treba da svira, ali je on insistirao da kupi gitaru. Želeo je da prati Mikija – pričao je Sanja pre nekoliko godina, i dodao da se nesrećan slučaj odigrao u nekoliko minuta.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

– Petar je demfovao gitaru, a onda se drugom rukom odjednom uhvatio za mikrofon i srušio. Nastradao je od strujnog udara. Publika u dvorani je mislila da je sve neki šou-program. Grupe San posle toga više nije bilo, a meni se činilo da se više nikada neću baviti muzikom. Strašno je izgubiti velikog prijatelja. Provodili smo dane i noći zajedno – iskren je tada bio Sanja, kog je najviše bolelo to što ni posle 50 godina, odgovorni nisu kažnjeni.

– Nikad nismo saznali čija je to greška. Ljudi iz Čaira sve su prikrili, a sad je i kasno da se isprave stvari – konstatovao je Ilić.

Sanja Ilić
foto: youtubescreen

Muzičaru je teško i zbog činjenice što se više niko i ne seća te tragedije.

– Petar je poginuo zbog muzike. Jedino što je dobio jeste mesto u Aleji zaslužnih građana. Imao je samo dvadesetak godina. Danas se sve zaboravilo. Niko više ne priča o Trti. Ostale su neke pesme kao što je “Anabela”. Pokušao sam, nekoliko puta, i u medijima, da taj slučaj sačuvam od zaborava, ali u tome, u potpunosti, nisam uspeo. Snimili smo samo jedan album u znak sećanja na njega. Imao sam matrice za album grupe San i pozvao sam prijatelje: Zdravka Čolića, Zlatka Pejakovića, Dadu Topića, Zdenku Kovačiček i Biseru Veletanlić da na svakoj od tih matrica otpevaju po jednu pesmu za Trtu. Tako je nastao album “Uspomene” – pojašnjava Ilić, koji je ipak izabrao put muzike i na taj način najbolje čuva sećanje na druga.

– Život ide dalje. Nastavio sam da studiram arhitekturu, a nakon što sam upoznao Biseru Veletanlić, vratio sam se muzici. Nisam mogao da budem samo arhitekta – pričao je umetnik.

Aleksandar Sanja Ilić
foto: Zorana Jevtić

Podsećamo, naš proslavljeni muzičar Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je na današnji dan, 7. marta 2021. godine, u 70. godini od posledica koronavirusa.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta. Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”. Njegova pesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pesmu Evrovizije 1982. godine.

Dve godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit. Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine. Sa „Balkanikom” je nastupao na koncertima širom sveta, sa kojom je i 2018. godine predstavljao Srbiju na takmičenju za pesmu Evrovizije 2018. godine. Sa pesmom Nova deca, grupa je ušla u finale takmičenja u Lisabonu.

Bonus video:

00:37

Veliki kompozitor: Sanja Ilić komponovao je i hitove za Nedu Ukraden i Suzanu Mančić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.