ČOLA POSVAĐAO BREGU I BALAŠEVIĆA! Isplivala tajna čuvana 40 godina, sve se desilo zbog NJE!
Foto: Dragana Udovičić

niste znali

ČOLA POSVAĐAO BREGU I BALAŠEVIĆA! Isplivala tajna čuvana 40 godina, sve se desilo zbog NJE!

Balašević i Bregović godinama nisu govorili, ovo je razlog

Objavljeno:

Zdravko Čolić i Goran Bregović otkako su se pojavili bili su miljenici žena, a nedavno je isplivala njihova fotografija iz prošlosti.

Čola i Brega pozirali su zajedno kada su služili vojni rok, a sada fotografija kruži društvenim mrežama.

Goran je karijeru počeo u striptiz baru.

"Počeo sam vrlo rano i svirao vrlo dobro. Najranije profesionalno iskustvo imao sam u striptiz-baru Splendid u Dubrovniku. Odatle nas je pokupio neki Italijan da sviramo u jednom baru u Italiji. Tako da sam započeo kao striptiz-bar muzičar, što je uvek dobar znak. Kada imaš sedamnaest godina i gledaš toliko golih žena, to je očito znak s neba, kao da mi je Bog rekao: Bregoviću, ti ćeš se zabavljati s ovim što radiš", obašnjavao je Bregović svojevremeno.

Zdravko je prvi, javni nastup imao je sa 16 godina, sasvim slučajno na takmičenju pevača amatera u Bjeloj kod Herceg Novog, gde je pevajući pesmu Bitlsa osvojio nagradu publike. Iako je diplomirani ekonomista, finansijama se nije bavio preterano osim kada je njegova zarada u pitanju, u čemu je bio i više nego uspešan.

Pesma „Mađarica“, jedan od najvećih hitova Zdravka Čolića, objavljena je na albumu „Malo pojačaj radio“, koji je sniman 1981. u Londonu.

1 / 5 Foto: Kurir

Tekst za pomenutu numeru napisao je Đorđe Balašević, a ta saradnja navodno je izazvala svađu između legendarnog novosadskog kantautora i Gorana Bregovića, koji je pisao muziku.

Upućeni u ovu priču navode da je pesma prvobitno nosila naziv „Opatica“, ali Brega je bio uveren da će bolje proći ako je nazovu „Mađarica“.

Đole, poznat kao umetnik koji nije voleo izmene svojih stihova, nije pristao na Bregovićev predlog, a situaciju je dodatno zakomplikovala činjenica da se Zdravku Čoliću više svideo predlog „Mađarica“.

Album „Malo pojačaj radio“ prodat je u više od 300.000 primeraka, sporna pesma postala je bezvremenski hit, a Balašević i Bregović posle nje nikada više nisu sarađivali.

Podsetimo, Vuk Žugić, direktor Kulturnog programa “Sava centra”, gostujući u emisiji “Pesnik panonskog srca” na RTS-u ispričao je kako je nastala pesma “Ne lomite mi bagrenje” koju je napisao i otpevao pokojni Đorđe Balašević.

– Đorđe Balašević je po običaju bio u “Sava centru”, dogovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncerte. Šta je ovde bitno. Sektor za kulturu se nalazi nad velikom dvoranom, povezan je kabinet iz kojeg smo mi pratili koncerte, i on je došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte. I tada je bila glavna vest da dolazi voz naših građana sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega onog što se njima i u njihovim životima dešavalo. I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani “Sava centra”. Mi to nismo ni znali, dok neko nije ušao i rekao, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti. I Đole je rekao: “Hajde da vidimo, da to posmatramo”, pošto zna da postoji ta kabina – prisetio se Vuk.

Đorđe Balašević
foto: Dragana Udovičić

– Za stolom bili tadašnjeg rukovodstva države, a u punoj sali građni naši Srbi sa Kosova. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali stvarno strašne životne priče. Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek, Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi: “Napisao sam jednu posebnu pesmu”.

– Ta pesma je bila “Ne lomite mi bagrenje”. Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi – rekao je Vuk Žugić.

Bonus video:

26:10

MENSUR I JA SMO SE LEČILI OD ZAVISNOSTI! Mina za Espreso PRVI PUT iznela ISTINU o ocu i kako se okoristila o Šaka!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.