UMRO DAMJAN ĐAKOV, NIJE IZDRŽAO!
Foto: Printscreen

tragedija

UMRO DAMJAN ĐAKOV, NIJE IZDRŽAO!

Tragična smrt slikara

Objavljeno:

Posle kraće bolesti preminuo je slikar Damjan Đakov. Rođen je 1959. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića. Dugo godina živeo je i radio u Italiji.

Do sada je preko dvadeset puta izlagao u Beogradu, u salonu Narodnog muzeja i u više prestoničkih galerija, a i u Njujorku, Modeni, Veneciji, Đenovi, Sijeni i mnogim drugim gradovima.

U Italiji Đakov je razvio osobeni i prepoznatljiv stil, inspirisan fresko slikarstvom i ikonama iz srpske tradicije. Taj izraz kombinovao je sa modernim izrazom pop kulture i uticajima modernih medija. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i kataloga i svrstavaju ga u svoje najbolje savremene slikare. Na opasku da je i svetski i evropski i italijanski i srpski umetnik, odgovarao je „I svoj, i svačiji i ničiji, tako nekako…”

Svojim opusom ostavio je dubok trag u evropskoj, italijanskoj i srpskoj umetnosti. Bio je clan ULUS-a. Datum sahrane će biti nakadno određen.

Bonus video:

00:08

Espreso čestitke: Tijana Milentijević

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.