HEROINA DANAŠNJICE! AKTIVISTKINJA NINA JE POKRENULA GRUPU ZA PODRŠKU ŽRTVAMA NASILJA: Poznati podržali inicijativu!
Foto: Printscreen

hrabra!

HEROINA DANAŠNJICE! AKTIVISTKINJA NINA JE POKRENULA GRUPU ZA PODRŠKU ŽRTVAMA NASILJA: Poznati podržali inicijativu!

Ova mlada devojka definitivno menja svet

Objavljeno: 20:39h

Teško je poverovati da u situaciji u kojoj žene govore o traumatičnim iskustvima koja su im obeležila period života postoje dva tabora, oni koji podržavaju i veruju i oni koji spinuju i vređaju. Glasniji, jasni i brojniji je ovaj prvi. Nije teško ni proveriti, ako se samo malo obrati pažnja na javni prostor Srbije i regiona. #Nisamprijavila odjekuje, nije svima lepo dok slušaju ali neće postati tiši.

1 / 5 Foto: Printscreen

Jedna hrabra žena postala je glas koji je probudio na hiljade glasova drugih žena, protiv sistema, protiv zlostavljača i kao inspiracija mnogima. Nina Stojaković, aktivistkinja i politikološkinja koju u medijima nazivaju srpskom Melanijom Tramp zbog vanserijske lepote i veze sa predsednikom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem, koja je prva prenela strašno iskustvo svoje sestre Lidije i pokrenula ovaj val, nastavlja da se bori kako bi #Nisamprijavila doprlo do što više žena i ohrabrilo ih na životno važan korak.

Nesumnjivo se može se reći da ste za relativno kratko vreme, prilično daleko stigli. Samo par dana je bilo dovoljno da svojom objavom osvestite, ne samo žene iz Srbije, nego i iz regiona. Koji je sledeći korak ove inicijative?

"Svedoci smo nekoliko velikih talasa razotkrivanja žena žrtava nasilja, a ovaj koji nas sada nosi je verovatno najveći do sada. Da ovaj #NisamPrijavila talas ne bi tek tako nestao pozivam i sve vaše čitaoce da se priključe novoformiranoj Fejsbuk grupi. Grupa će služiti za deljenje iskustava, ispovesti, problema, saveta i apela. U jednom momentu postaće zaključana i biće mesto okupljanja svih boraca protiv nasilja." Link do grupe: #NisamPrijavila | Facebook

Nisam prijavila
foto: Facebook/NisamPrijavila
Gde vidite najveći problem ovakvog stanja u društvu, gde je „normalno“ da žena „ćuti i trpi“?

"Mentalitet našeg društva je takav da se misli da je ljubomora znak ljubavi, da “ko se bije, taj se i voli”. Uznemiravanje i proganjanje shvatamo kao posledicu nečije brige i to je nažalost postao deo našeg uverenja."

Šta nedostaje i gde je startna tačka kako bi situacija krenula ka poboljšanju?

"Cilj moje borbe jeste da institucije počnu da rade svoj posao. Nedostaju nam procedure. Bavljenje porodičnim nasiljem je sve samo ne rutinski rad, nema šablona i jako je osetljivo polje. Mi decenijama unazad nemamo rad na prevenciji koji bi morao da startuje od školskog uzrasta pa do kraja života, i za koji smatram da je ključan u ovom procesu, kao i edukacija svih nas."

I Vi u svojim objavama navodite, ali i u iskustvima mnogih žena pominju se neadekvatni odgovori sistema i nadležnih institucija. Šta Vi možete da uradite po tom pitanju a šta institucije?

"Želim da ishod moje borbe, i borbe svih ovih žena bude za početak pritisak na institucije za izmenu, odnosno dopunu zakona, podizanje svesti, uzajamna podrška. Neophodna nam je dodatna obuka institucija i podsticanje komunikacija između istih, uvođenje obaveznog seksualnog obrazovanja u srednje škole, ako ne i u osnovne, za početak. Pokrenuli bismo inicijativu koja bi imala za cilj da institucije reaguju odmah i pruže konkretnu pravnu, medicinsku, psihološku i, ukoliko je potrebno, stambenu pomoć."

Podsetimo, ovim povodom su se oglasile i Ana Bekuta, Sajsi MC kao i Tea Tairović i podržale inicijativu.

Bonus video:

(Espreso/Quicknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.