"ŽIVI SA STRAŠNIM BOLOVIMA": Ovo je prava ISTINA o bolesti Jelene Tomašević!
Foto: Damir Dervišagić

teško je

"ŽIVI SA STRAŠNIM BOLOVIMA": Ovo je prava ISTINA o bolesti Jelene Tomašević!

- Ona je skromna. Svojski se trudila da mi tu bolest ne primetimo. Vrlo često mi nismo ni osećali kroz šta prolazi

Objavljeno:

Jelena i Dejan Tomašević otvorili su dušu i pričali o lupusu, autoimunom bolešću sa kojom Jelena živi već godinama, kao i o izazovima kroz koje ih je ta bolest vodila.

Njih dvoje više od dve decenije uživaju u skladnoj zajednici, a iz velike ljubavi stvorili su četvoro dece - Marinka, Manju, Miu i Matiju. Porodična harmonija bila je narušena kada je Jeleni ustanovljena autoimuna bolest, i to odmah nakon što je rodila sina Matiju.

To je bio šok za celu porodicu, pogotovo za Jelenu, ali i Dejan nije mogao da veruje šta im se događa.

- Prvo nam je to saznanje bilo šokantno jer nismo znali da ta bolest postoji. Prvi put sam čula za lupus kad sam ga dobila, ali sve je lakše kad imate podršku, kad neko čvrsto stoji na zemlji, a vi možete na njega da se naslonite. Velika podrška su mi bila i deca, Matija je bio mala beba, ali sve što nisam ja mogla, Dejan je uvek bio tu da okupa ili nahrani bebu, i to mi je u tim trenucima bila velika pomoć, rekla je Jelena, dok se Dejan trudio da joj pomogne koliko je to u njegovoj moći.

- Ona je skromna. Svojski se trudila da mi tu bolest ne primetimo. Vrlo često mi nismo ni osećali kroz šta prolazi. Zato mi se čini da nismo bili svesni kroz kakve pratnje prolazi, rekao je Tomašević nedavno.

Od tog trenutka život porodice Tomašević se potpuno promenio, i već deset godina strogo vode računa i počeli su sa zdravim načinom života. Pomoću zdrave ishrane Jelena je uspela da se izbori sa lupusom, te sada živi punim plućima.

Dejan Tomašević
foto: Starsport©

- Mi već 10 godina ne jedemo meso, deca jedu, ali vodimo računa da to bude kvalitetno meso. U kući će se uvek naći domaća pljeskavica, ako treba da se pojede, a ne meso iz supermarketa. Pijemo prirodne sokove koje Jelena sprema i oni mi, pošto sam gurman, pomažu da uspostavim balans u telu. Mislim da će uz ove navike i pravilnu ishranu i našoj deci život biti na višem nivou - istakao je Tomašević tada.

Govoreći o počecima bolesti i kroz šta su sve morali da prođu, Dejan je ispričao i svoje viđenje borbe.

- Dolaskom u Atinu prvi put smo se suočili sa zaista nečim novim, jer ja sam taj koji je nekako centralna figura - pobeđujem, retko kad gubim, dobro se osećam, nekad sam i povređen i nekako je ceo ritam naše porodice okrenut ka meni. Po prvi put sad Jelena ne može da preuzme obaveze. Jednostavno nije sposobna jer taj dan ima temperaturu, kao što se i dešavalo, pogotovo na početku. Ja mislim više od šest meseci sa temperaturom, sa strašnim bolovima, i po prvi put mi dolazimo u tu situaciju, ali njen najveći kvalitet je što pored svih tih problema koje ima ona nije dozvoljavala da mi to na neki način osetimo, iskreno je ispričao Dejan.

I pored svih bolova, Jelena je preuzela najveću brigu oko tada bebe Matije, ali imali su pomoć u kući. Ispričali su i kako je njihov najstariji sin Kića, sa svojih 17-18 godina preuzimao ogroman deo obaveza na sebe.

- Nismo toliko sigurni šta se dešava, šta će biti, raste bes. Besna sam zato što možda neću biti (prisutna) na Manjinoj svadbi, možda neću biti živa kad Matija pođe u školu, neću biti sa Kićom kad završi fakultet, i prosto samo se te negativne energije i misli lepe, dolaze, samo su mi one prividno tu. A onda, kad usledi taj plač, pa kad usledi taj zagrljaj, kad deca polako se vraćaju, sve ide ka boljem. Onda nekako i prepoznajem tu ljubav, tu energiju, onda kažem sebi: „Ma možeš ti to!, Ma ti to možeš, rekla je Jelena i dodala da ima zbog koga da živi.

Kada je govorila o terapiji koju je dobila, Jelena Tomašević ističe da je postojao jedan analgetik koji ju je rešavao bolova i zato joj izuzetno prijao, ali kasnije baš to što je ne boli - pravilo joj je dodatne muke.

Dejan Tomašević
foto: Damir Dervišagić

- I ti lekovi svakako treba da se piju, moraju da se piju, ali postoji uvek još nešto dodatno, neka alternativa koja je dobrodošla i koja može da pomogne, ispričala je za RTS Ordinaciju iskreno Jelena i pomenula i druge metode koje je koristila da bi poboljšala svoje stanje, a bračni par se složio da je Jeleni alternativa mnogo pomogla.

Dejan ipak kaže da je terapija trajala nešto duže, i da nije dala mnogo rezultata, ali da je uticala na kilograme gospođe Tomašević kojih je dobila tridesetak u odnosu na period pre uzimanja lekova.

Priznaje da mu čak ni to nije smetalo: „Ja sam je voleo i tako, ali ona se naravno pored svih tih bolova koje je imala nije dobro osećala kad se pogleda (u ogledalo) i onda je tad i to bila neka prekretnica da se okrene više sebi i da sluša svoje telo i naše bake", rekao je Dejan Tomašević.

Bonus video:

26:10

MENSUR I JA SMO SE LEČILI OD ZAVISNOSTI! Mina za Espreso PRVI PUT iznela ISTINU o ocu i kako se okoristila o Šaka!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.