MRAČNA TAJNA LJUBAVNE HIMNE! MNOGI PAROVI UZ OVU PESMU IGRAJU PRVI PLES - A zapravo se govori o SMRTI I STRADANJU!
Leonardo Koen, Foto: Printscreen youtube

Jezivo

MRAČNA TAJNA LJUBAVNE HIMNE! MNOGI PAROVI UZ OVU PESMU IGRAJU PRVI PLES - A zapravo se govori o SMRTI I STRADANJU!

Malo je onih koji znaju šta je inspiracija za ovu numeru, koja se peva širom sveta

Objavljeno: 22:50h

Mnogo je pesama koje su nam omiljene i rado ih slušamo, ali retke su one koje postanu evergrin. Razlozi za to su ovakvi ili onakvi, a nekada iza njih stoje tajne koje mnogi ne znaju. To je slučaj i sa numerom "Dance me to the end of love" Leonarda Koena, koju je snimio davne 1984. godine. Ona se smatra ljubavnom himnom, najromantičnijom pesmom ikada, a to zapravo nije.

Iako je ova numera planetarno popularna i dan danas, pa je čak mnogi parovi na venčanjima uzimaju za prvi ples, iza nje se krije velika tajna. Ona je inspirisana stravičnim događajem i zapravo govori o smrti i stradanju.

Leonard Koen odrastao je u Montrealu, u uglednoj jevrejskoj porodici, a religija ga je uvek zanimala. On je čak na turnejama obeležavao šabat, a jedan koncert u Izraelu započeo je molitvamam i blagoslovima koje je izgovorio na hebrejskom jeziku. Pesmu "Dance me to the end of love" posvetio je jevrejskom narodu. Ona zapravo govori o stravičnom stradanju Jevreja koji su bili žrtve holokausta.

Jednom prilikom je i sam pevač ispričao kako je pesma nastala.

- Ta pesma je nastala pošto sam saznao da su u logorima smrti gudački kvarteti bili primorani da sviraju pored krematorijuma. Svirali su dok se odigravao horor, a sudbina tih ljudi bio je taj isti horor. Svirali su klasičnu muziku dok su njihovi sapatnici zatvorenici ubijani i spaljivani. Taj stih “Igraj sa mnom do tvoje lepote, uz goruću violinu” (“Dance me to your beauty with a burning violin”) govori o lepoti postojanja i o njegovom kraju – izjavio je jednom prilikom Koen.

Ako je do sada niste poslušali, to možete učiniti u nastavku.

Bonus video:

05:00

ESPRESO INTERVJU: Darko Lazić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.