OD ČUVENOG PRETKA VUČE KORENE! MISTERIJA PREZIMENA NEDE ARNERIĆ: Dodali IĆ kako bi zvučalo slovenskije!
Foto: Printscreen: Youtube

niste znali!

OD ČUVENOG PRETKA VUČE KORENE! MISTERIJA PREZIMENA NEDE ARNERIĆ: Dodali IĆ kako bi zvučalo slovenskije!

Mnogi ovo nisu znali!

Objavljeno:

Legendarna srpska i jugoslovenska glumica Neda Arnerić napustila nas je 2020. godine, u 67. godini, a iza sebe je ostavila niz zapaženih uloga po kojima će je publika zauvek pamtiti.

Međutim, ono što je malo poznato jesu detalji o prezimenu slavne glumice, koje je jako retko na našim prostorima.

Jednom prilikom, Neda je u emisiji "Balkanskom ulicom" ispričala zanimljivosti o svom prezimenu.

Neda Arnerić
foto: Printscreen

- Arnerić je jedno staro prezime, Korčulansko. Ja rodoslov, moram da se pohvalim, imam negde iz 14. veka, tačno mogu da pamtim i vidim, ne da pamtim baš ne mogu, ali na papiru mogu da vidim ko su mi davni, davni preci. Arneri prezime je došlo od imena Arnerijus, to je bio neki naš čuveni predak koji se prezivao Dobroslavić, znači nismo ‘talijani - ispričala je Neda ranije tokom tog gostovanja.

Svi pitaju da li smo ‘talijani, nismo, pa u njegovu čast je cela porodica uzela od njegovog imena i napravila prezime Arneri. A početkom 20. veka, kada se počela rasplamsavati priča o Jugoslaviji i slovenstvu, južnoslovenstvu, moj deda koji je bio veliki pobornik jugoslovenske ideje, ne samo on nego i pola porodice je dodalo “ić” na kraju da bi zvučalo što slovenskije, a pola je ostalo Arneri. To je znači jedna porodica - ispričala je glumica tada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.