2 VELIKE TRAGEDIJE U ŽIVOTU SANJE ILIĆA: Ovi ožiljci mu nikada nisu ZARASLI!
Sanja Ilić, Foto: youtubescreen

POTRESNO

2 VELIKE TRAGEDIJE U ŽIVOTU SANJE ILIĆA: Ovi ožiljci mu nikada nisu ZARASLI!

Činilo mu se tada da se više nikada neće baviti muzikom.

Objavljeno:

Aleksandar Sanja Ilić, muzičar, frontmen i osnivač grupe "Balkanika", preminuo je u 70. godini u Begradu, od posledica korona virusa.

Dve tragedije u životu nikada nije preboleo, a zbog smrti najboljeg prijatelja i kolege iz grupe "San" mislio je da se nikada više neće baviti muzikom.

"Mislim da imam dva ožiljka na srcu. Nesrećnim slučajem izgubio sam Petra Jovičića Trtu, najboljeg prijatelja i pevača u zajedničkom bendu "San", a mnogo godina kasnije i suprugu Zlatu Petković", rekao je ranije u intervjuu za "Kurir".

Sanja ilić & Balkanika
foto: youtubescreen

"Trta je umro na mojim rukama. Imali smo koncert u Nišu. Bio je 2. februar 1975, kada se tek otvorena hala Čair polako punila. Inače, u tom periodu spremali smo se na turneju s Mikijem Jevremovićem po Sovjetskom Savezu i samo što smo kupili nove instrumente. Hala još nije bila puštena u rad. Mene je udarila struja na probi, ali sam zamolio tehničare da to srede. Zamenili su polove i sve je bilo u redu. Međutim, na samom nastupu je krenulo sve po zlu. Petar je demfovao gitaru, a onda se drugom rukom odjednom uhvatio za mikrofon i srušio. Nastradao je od strujnog udara. Publika u dvorani je mislila da je sve neki šou program. Grupe "San" posle toga više nije bilo, a meni se činilo da se više nikada neću baviti muzikom", ispričao je Sanja.

"Strašno je izgubiti velikog prijatelja. Provodili smo dane i noći zajedno. I danas se pitam zašto je jedan momak koji je sve posvetio muzici morao da umre zbog nečije nonšalancije. Želja mi je oduvek bila da se taj dan nekako obeleži. Sahranjen je u Aleji velikana. Imao je samo 21 godinu. Bila je to tuga, neizmerna. Međutim, kad sam završio fakultet, upoznao sam se s Biserom, Zlatkom Pejakovićem i Dadom Dopićem i želja se vratila", izjavio je tada.

Sanja Ilić
foto: youtubescreen

Podsetimo, Sanja Ilić preminuo je 7. marta u Zemunskoj bolnici.

Rođen je 1951. godine u Beogradu, a pored toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975. godine.

Grupu "Balkanika" je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa "Balkanikom" je nastupao na koncertima širom sveta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, pesmom "Nova deca", zajedno sa svojim bendom, kada je pesma i ušla u finale.

Njegova pjesma "Halo, halo" u izvođenju grupe "Aska" predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. Čuvena pesma "Princeza", u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.