GLUMI SVIREPOG UBICU U "DARI IZ JASENOVCA", A SADA OTKRIVA DETALJE IZA KAMERE: Vrlo su POTRESNI, dešavala se DRAMA
Foto: Printscreen

DRAMA

GLUMI SVIREPOG UBICU U "DARI IZ JASENOVCA", A SADA OTKRIVA DETALJE IZA KAMERE: Vrlo su POTRESNI, dešavala se DRAMA

- Ne, ali je hteo je po svaku cenu da to budem ja. Moram da priznam, da on nije toliko bio ubeđen da je to tačna podela, ne bih pristao. Videćete film, pa ćete reći sami

Objavljeno:

Glumac Igor Ðorđević tumačio je više desetina likova tokom poslednjih dvadeset godina, što na malom, što na velikom ekranu, a njihovi karakteri bili su u rasponu su od onih najemotivnijih do okorelih i surovih. Poslednja u nizu uloga koja potvrđuje Igorov uspeh jeste ozloglašeni ustaški zločinac Ante Vrban u "Dari iz Jasenovca", filmu koji publiku ne ostavlja ravnodušnom, dok se zbog pojedinih kritika podigla velika prašina. Ovaj film sinoć je imao i svoju televizijsku premijeru na RTS-u.

Jeste li očekivali reakcije poput one da je film nacionalistička propaganda?

- Jesam. Ali ipak nas je sve iznenadilo dokle je to otišlo. Ta kritika u LA tajmsu je u najmanju ruku skandalozna i više nema veze s filmom, već s odnosom prema nama koji to dopuštamo. S punom svešću da taj odnos Zapada prema nama nikad nije bio sjajan, ovo je previše, jer pokazuje da mi u njihovim glavama možemo biti samo negativci i ništa više. Zašto je to tako, to je druga tema, ali da se mora odreagovati na to, mora. Nije ovo samo srpska tragedija, ovo je takođe i opominjuća i uznemirujuća priča o zlu i pobedi nad njim jednog mladog nevinog života. Ova srpsko hrvatska prepucavanja umanjuju tu univerzalnost filma i svode ga na otrovni nacionalizam.

Dara iz Jasenovca
foto: youtubeprintscreen

Prevazilazi li vaša uloga Ante Vrbana okvire standardnog negativca?

- Scene koje sam imao u "Dari iz Jasenovca" prevazilaze po brutalnosti i ludilu nešto na šta smo navikli da gledamo. Za mene je bilo strašno iskustvo, jer takvu stvar ne možete raditi sa otklonom i da ne odete do dna te teme. Gluma je i terapeutska stvar, jer vas primorava da ispitate ono što normalan čovek ne veruje da ima. Ali osetiti na koži i u kostima taj predatorski instikt koji lako sklizne u bezumlje i zlo, spoznati da je čovek za to sposoban, i da u tome uživa, e to je strašno, ali i otrežnjujuće iskustvo.

Da li vam je reditelj Antonijević pojasnio zašto je insistirao da baš vi igrate tu ulogu?

- Ne, ali je hteo je po svaku cenu da to budem ja. Moram da priznam, da on nije toliko bio ubeđen da je to tačna podela, ne bih pristao. Videćete film, pa ćete reći sami.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.