ZAUVEK ĆEMO SE SEĆATI RISKINIH REPLIKA, a na današnji dan je glumica rođena: Radmila je stvarno bila LEGENDARNA!
Foto: prentscreen/youtube/Besni Gejmer Vlog

BRAVO!

ZAUVEK ĆEMO SE SEĆATI RISKINIH REPLIKA, a na današnji dan je glumica rođena: Radmila je stvarno bila LEGENDARNA!

Bila je jedna od najvećih srpskih glumica dvadesetog veka

Objavljeno:

Na današnji dan je rođena glumica Radmila Savićević.

Karijeru je počela 1946, a prvi film snimila 1961. godine kada je u filmu Višnja na Tašmajdanu igrala razrednog starešinu. Popularnost stiče kao Violeta u Kamiondžijama, devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u Pozorištu u kući.

radmila savićević
foto: Printscreen

Godine 1976. snima TV seriju Babino unuče, da bi potom igrala u seriji Vruć vetar. Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u Boljem životu, a godine 1995. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u Srećnim ljudima. Njena poslednja uloga bila je Dostana u Porodičnom blagu.

Bila je prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, ali je pre dolaska u Beograd igrala u Kruševačkom pozorištu i Narodnom pozorištu u Nišu. Zapamćene su njene uloge u predstavama "Zona Zamfirova", "Ivkova slava", "Gospođa ministarka", "Inspektorove spletke", "Sabirni centar" i "Poltron".

Televiziskoj publici ostaće upamćena po ulogama u tv serijama: Kamiondžije, Pozorište u kući, Babino unuče, Vruć vetar, Bolji život i Srećni ljudi.

Bila je udata za glumca Božidara Savićevića.

Sahranjena je 12. novembra na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

2016. godine, o njenom životu i radu je objavljena knjiga „Radmila Savićević - Prva i poslednja“, koja sadrži preko pedeset intervjua sa našim najvećim glumcima i rediteljima, čija sećanja svedoče o tome da je Rada Savićević, neosporno, bila jedna od najvećih srpskih glumica dvadesetog veka.

(Espreso/MS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.