ALBANCI SU JE UBILI NA KOSOVU, A NJENA ĆERKA JE POZNATA RIJALITI UČESNICA! Ratna heroina dala je život za otadžbinu
Foto: Privatna arhiva

ALBANCI SU JE UBILI NA KOSOVU, A NJENA ĆERKA JE POZNATA RIJALITI UČESNICA! Ratna heroina dala je život za otadžbinu

Objavljeno: 24.01.2021. 00:02h
  • 53

Učesnica "Parova" Dina Galorini, ćerka je srpske lepotice i ratne heroine Ljiljane Žikić Karađorđević.

Pesnikinja, glumica i dobrovoljac Vojske Srbije poginula je pre 20 godina kod sela Ljubenić kraj Peći. Život je dala za otadžbinu, a narodu je ostavila stihove u amanet. Oni će ostati urezani u srpskoj istoriji kao ožiljak na koži.

Ljiljana Žikić Karađorđević
foto: Privatna arhiva

Ova ratna heroina stradala je 1. aprila 1999. godine kod sela Ljubenić kraj Peći kad je, prema ranom dnevniku 125. motorizovane brigade grupa vojnika upala u albansku terorističku zasedu. Pored Ljiljane, te kobne noći stradala su još dva pripadnika srpske vojske. U jednoj pesmi uspelo joj je da opomene svoj narod da je važno da sačuvamo barem zrno stida.

Ljiljana Žikić Karađorđević
foto: Privatna arhiva

Odlikovana je ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Bila je jedna od onih neustrašivih žena koja je bila spremna sve da izgubi za svoju zemlju, a sećanje na nju i dalje živi zahvaljujući njenim naslednicima.

Bila je majka šestoro dece, a njena ćeka Dina Galorini najviše se trudi da očuva sećanje na nju.

parovi, dina galorni
foto: Printscreen

Mediji treba da pišu o njoj što više. Nije što je bila moja majka, ali - prava je heroina. Porede je sa Milunkom Savić, a o njenom herojstvu govori sama činjenica da je život dala za svoju domovinu", priča Dina, koja je lepotu nasledila od Ljiljane, koja je bila pobednica na takmičenju za Mis Srbije 1978. godine.

Dina se nakon majčine smrti suočila sa surovošću života. Ona se kroz život borila hrabro, poput lava. Odrastala je maltene sama, a kako kaže u mnogo čemu joj je pomogla država.

Bivša učesnica "Parova" pre dve godine otkrila je da živi od invalidne penzije pokojne majke, koja iznosi 30.000 dinara mesečno. Od tog novca, kako je tada otkrila Dina, mora da plaća alimentaciju za sedmogodišnjeg sina, koji je nakon razvoda ostao kod njenog bivšeg supruga.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media