Ćerka najpoznatijeg Srbina: Svi smo pevušili ovaj Čolin hit, ali nismo imali pojma kakvu tragediju krije! (VIDEO)
Foto: Dragan Kadić

DA SI ZVEZDA!

Ćerka najpoznatijeg Srbina: Svi smo pevušili ovaj Čolin hit, ali nismo imali pojma kakvu tragediju krije! (VIDEO)

Bila je zvezda bečkog života, obrazovana i talentovana (bavila se i slikarstvom), okružena naujglednijim ljudima od kojih su mnogi bili njeni udvarači. Govorila je 4 svetska jezika i odlično svirala klavir.
Objavljeno: 19:30h

Napisao joj je pesmu u kojoj je oslovljava sa "sele" (što je bilo uobičajeno za to vreme), u kojoj želi da je "metne međ zvezdice"

Mina (Vilhemina) Karadžić bila je kći reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Bila je zvezda bečkog života, obrazovana i talentovana (bavila se i slikarstvom), okružena naujglednijim ljudima od kojih su mnogi bili njeni udvarači. Govorila je 4 svetska jezika i odlično svirala klavir.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

S druge strane, Branko Radičević je bio siromašni student i pesnik, uz to i bolestan od tuberkuloze zbog čega je upisao studije medicine. Bio je nadaren za pisanje, slikarstvo i jezike, ali, podmukla bolest (od koje mu je umrla cela porodica!) ga je omela u tome.

Ona je bomba: Vujadina i Mirku svi znate, ali Dule Savić ima još jednu snajku koja kida! (FOTO) Upoznali su se u bogatoj kulturno-intelektualnoj sferi koja je naprosto cvetala nakon definitivnog oslobađanja od Turaka, stoga i ne čudi što se romantični skromni student zagledao u "najpoželjniju devojku", koja je uzgred bila i prava lepotica.

foto: Dragan Kadić

Ni Mina nije bila imuna na talentovanog pesnika, o čemu svedoči njeno potonje pisanje o njemu, kao i Brankova pisma Đuri Daničiću. No, siromašni bolesni student nije se ni nadao da platonska ljubav može biti konkretizovana, te joj je napisao pesmu.

foto: Wikipedia

Napisao joj je pesmu u kojoj je oslovljava sa "sele" (što je bilo uobičajeno za to vreme), u kojoj želi da je "metne međ zvezdice". Pevam danju, pevam noću, Pevam sele, što god hoću; I što hoću, to i mogu, Samo jedno još ne mogu: Da zapevam glasovito, Glasovito, silovito, Da te dignem sa zemljice, Da te metnem međ' zvezdice. Kad si zvezda, sele moja, Da si među zvezdicama, Među svojim, sele moja, Milim sestricama.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.