ČOVEK KOJI JE ZAPOČEO PRIČU EX YU ROKENROLA! Njegove pesme se slušaju i 40 godina kasnije:ZNATE LI KO JE NA SLICI?!
Foto: printscreen

napisao istoriju!

ČOVEK KOJI JE ZAPOČEO PRIČU EX YU ROKENROLA! Njegove pesme se slušaju i 40 godina kasnije:ZNATE LI KO JE NA SLICI?!

On je i aranžer i tekstopisac.

Objavljeno:

On je definitivno jedan od najpoznatijih rokera sa balkanske scene, čovek koji je započeo jednu od priča ex yu rokenrola, a njegov poznati bend Riblja Čorba je bio jedan od najuticajnijih bendova ovog žanra u celoj Jugoslaviji.

Dakle, Bora Đorđević, koji je svima poznat pod imeno Bora Čorba, za one koji ne znaju, nije samo pevač. On je i aranžer i tekstopisac, ali i pesnik, a u svojoj karijeri je napisao i neke od najlepših pesama ovog doba. Riblja Čorba je nastala sada davne 1978. godine, ali to nije bio početak Borine karijere, s obzirom da je pre toga nastupao sa grupama Rani Mraz i Suncokret.

zabava, estrada, Bora Đorđević
foto: printscreen

1952. godine je rođen Bora u Čačku, a njegov najpoznatiji bend je bio ustvari proizvod prijateljstva sa Rajkom Kojićem, Miroslavom Vickom Milatovićem i Miroslavom Mišom Aleksićem, koji su počeli da sviraju zajedno. Iako su svirke krenulo više kao opuštena varijanta, nisu mogli ni slutiti pa će postati jedan od najpopularnijih i najuticajnijih bendova, čije se pesme slučaju čak i 40 godina kasnije.

Ipak, Borin život nije uvek bio lak, borio se sa svojim unutrašnjim demonima, a bio je i u braku sa Draganom Đorđević, od koje se razveo 2007. godine da bi ona dva meseca posle izvršila samoubistvo. Posle toga je oženio 28 godina mlađu devojku Aleksandru.

Bora Đorđević
foto: Vladimir Sporčić

Pored toga što je pisao pesme za Riblju Čorbu, napisao je i po par pesama za velika muzička imena kao što je Željko Bebek, Zdravko Čolić ali i Neda Ukraden. Poznat je i kao veliki patriota, a u toku i posle nemilih događaja koji su se desili devedesetih godina na ovim prostorima, govorio je kako nikada više neće nastupati u Hrvatskoj.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.