ZBOG SRPSKE GLUMICE JE I VEZUV PROKLJUČAO: Opčinila žiri na festivalu u Napulju i osvojila međunarodno priznanje!
Foto: Printscreen/Instagram/nevenasharcevic

Dobar glas se daleko čuje

ZBOG SRPSKE GLUMICE JE I VEZUV PROKLJUČAO: Opčinila žiri na festivalu u Napulju i osvojila međunarodno priznanje!

Jedino međunarodno filmsko priznanje u 2020. godini u Srbiju je donela talentovana Nevena Šarčević

Objavljeno: 14:08h

U vreme kada nam deluje da smo udaljeni od sveta, kako od nama bliskog, tako i od inostranstva, s vremena na vreme je tokom protekle, za većinu loše i teške 2020. godine, ipak dopirao evropski sjaj, pa možemo reći i glamur.

Njega je između ostalog u Srbiju donela i mlada i talentovana glumica Nevena Šarčević, zvezda domaćih serija "Sinđelići" i "Urgentni centar", čije vreme tek dolazi.

A da je tako, pokazuje i to što je ona u 2020. godini, godini pandemije i straha, jedina donela u Srbiju jedno evropsko glumačko priznanje.

Početkom decembra lepa Nevena je osvojila nagradu "Vesuvius" za najbolju glumicu u formatu "Showreel" na internacionalnom festivalu u Napulju.

Nagrada je pre nekoliko dana stigla i fizički u njene ruke.

- Na "Vesuvius" internacionalnom film festivalu takmičila sam se dva meseca, prvo sam bila nominovana u selekciji potom u finalu sa Kanadom i Čileom i na online proglašenju pobednika pročitali su: "Nevena Šarčević from Serbia" - započela je svoju priču Nevena.

Srpska glumica je jedna od retkih u ovom delu Evrope koja se može pohvaliti i da je završila dva fakulteta i osim Akademije, ona je diplomirala i italijanski jezik na Filološkom, pa zato i ne čudi što je u živom programu po dobijanju nagrade govorila na italijanskom.

- Sa ovom nagradom koja je ušla u moj stan, osećam miris tirenskog mora, vidim Pulcinellu kako igra, priča, skače, peva sa gitaorom u ruci i…Vezuv ne pita nikoga kada će da proradi baš kao i film festival international Vesuvius kada će i kome da dodeli nagrade, na njega niko ne može da utiče. Priroda je priroda - na tečnom italijanskom se zahvalila.

Format "showreel" je prilična nepoznanica za širu javnost u Srbiji, a reč je zapravo o kratkoj video formi u kojoj umetnik prezentuje ukupno dosadašnje stvaralaštvo. Najviše se koristi u filmskom stvaralaštvu i u drugim medijima, uključujući glumce, animatore, dizajnere osvetljenja, montažere i modele.

- "Showreel", informisana sam, zameniće CV! Sva zanimanja će ga imati. Uvek sam patila zbog talenta da osetim šta će prednjačiti i biti moderno. I Ispostavi se uvek da sam upravu! Moj saradnik Radomir Biberdžić i ja smo napravili odavno više verzija za moje kastinge za strano tržište a potom sam bila pozvana kao glumica da se takmičim na intrnacionalnom festivalu što me je učinilo srećnom jer sam zavredila internacionalnim radom - izjavila je dobitnica priznanja i Srbije.

Festival međunarodnog karaktera "Vezuv" svake godine uživo organizuje takmičenje u kategorijama za najbolji film, dokumentarni film, web seriju, poster, filmsku muziku, takođe, "showreel" za najboljeg glumca ili glumicu.

- Svi dobitnici festivala Vezuv internacional film fesival imali su zadatak da snime dolazak pošte, da naprave govor sa bistom ili na engleskom ili na italijanskom i da pošalju zvaničnu fotografiju, kao i govor i da okače na sve svoje društvene mreže. Pošto je stanje takvo kakvo jeste, morali smo svi baš iz svog sopstvenog stana da se slikamo i snimamo i obavimo zadatak. Dođe kao neki matriks - kaže Nevena i dodaje:

- Video snimak je bio prvo prekontrolisan i pohvalili su me za celokupni angažman, od haljine, šminke i fluentnog italijanskog. Ništa nije lako i sve što publici izgleda lepršavo, to je najzahtevnije. Jako sam se trudila da svaki segment bude kako treba jer su ga pustili na tamošnje medije i njihove društvene mreže. Za sad je tako, online sve, dok se ne smiri situacija i odletim za Napulj. Za to vreme, radim puno, uključujemo se na njihove filmske konferencije, upoznala sam dosta filmadžija, reditelja… Veze s mogostruko obdarenim ljudima i poznavanje dostignuća u domenu kinematografije mi je bitno što sam dobila s ovom nagradom te sada rasolažem ogromnom mrežom ljudi iz celog sveta s kojima održavam prepisku - rekla je jedna od zvezda filma "Klip".

- Sve do katoličkog Božića imali smo zadatke, posle osvajanja nagrade 20 dana nisam spavala jer su trajale konferencije s filmadžijama, rediteljima, dobitnicima nagrade, direktorima drugih festivala, zatim, imali smo zadatak da govore objavimo na društvenim mrežama kao i fotografiju s bistom koju smo dobili

U Napulj će otputovati tek na leto, kada se, kako se svi nadamo, situacija sa koronavirusom i pandemijom smiri.

Ali za Nevenu je ovo tek početak.

- Nagrade ohrabruju, osnažuju, ali i obavezuju. Odgovornošću uspravljuju. Razumevanjem prirode nagrade, razumevamo i stvarnosne paradokse, da nekoga nagrada može da pasivizuje, a nekoga da podstiče na još veća ostvarenja - poručuje Srpkinja koja ima sve predispozicije da svojim talentom i kvalitetom osvoji Evropu, a možda i šire.

Možda će Holivud i Oskar na kraju biti ona mašna kojom će da veže sve upakovano.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.