ISPLIVAO NIKAD OBJAVLJENI INTERVJU GORANA PASKALJEVIĆA! Ono što je imao da kaže PRED SMRT tera SUZE na oči!
Foto: Printscreen

tuga

ISPLIVAO NIKAD OBJAVLJENI INTERVJU GORANA PASKALJEVIĆA! Ono što je imao da kaže PRED SMRT tera SUZE na oči!

Sa 16 godina sam odlučio da ću se baviti filmom. Dobio sam mali posao u kinoteci, da kontrolišem ulaznice na ulazu u dvoranu

Objavljeno:

Reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godinu u Parizu, a iza sebe ostavio je filmska ostvarenja koja su ušla u istoriju srpske kinematografije.

U poslednjem, neobjavljenom intervjuu, koji je na 60. godišnjicu Filmskog centra Srbije proslavljeni režiser dao za „Alo!“, Paskaljević je ispričao zbog čega dugo nije snimao film u svojoj rodnoj zemlji, zašto umetnik nikada ne treba da razmišlja o upotrebnoj vrednosti svog dela, ali i kako je kultno ostvarenje „Kradljivci bicikla“ umnogome odredilo njegovu sudbinu.

foto: Zorana Jevtić

- Beogradu i Srbiji treba još više kulture, ali nažalost vrlo malo se odvaja za te potrebe. To je velika šteta jer će se Srbija u svetu pamtiti po umetničkim dostignućima. Poslednjih godina, situacija se menja nagore jer je novac postao odredište svega i sve više je tako - rekao je Paskaljević i dodao da svaki umetnik mora da razmišlja o svom umetničkom dometu. - Ruski reditelj Andrej Tarkovski rekao je da treba snimati filmove ne razmišljajući o njihovoj upotrebnoj vrednosti. Najvažnije je da postoji umetnički domet, a da li će vaš film gledati 100.000 ili 1.000 gledalaca to je najmanje bitno. Onaj film koji ima manju gledanost, ostaće da traje i vremenom će nakupiti svojih 100.000 gledalaca - rekao je Paskaljević, koji je u ranoj mladosti odlučio da će se baviti sedmom umetnošću. - Sa 16 godina sam odlučio da ću se baviti filmom. Dobio sam mali posao u kinoteci, da kontrolišem ulaznice na ulazu u dvoranu. Tada se u kinoteci davao ciklus italijanskih filmova, a ja sam gledao jedan koji se zove „Kradljivci bicikla“ od Vitoria de Sike. Polako sam počeo da otkrivam da je film umetnost koja me interesuje. Presekao sam i rekao: „Ja ću time da se bavim“ - rekao je Paskaljević, čija je slava davno premašila okvire naše zemlje.

foto: Promo

- Uželelo sam se da snimam u Srbiji jer duže od sedam godina nisam ovde snimao. Uradio sam jedan film u Indiji, na Himalajima, koji se zove „Zemlja bogova“, ali i film „Uprkos magli“, koji je snimljen u Italiji. Ponosan sam što sam uspeo da radim u zemlji koja ima tako jaku kinematografiju - rekao je Paskaljević i dodao da se bezgranično raduje snimanju u Srbiji.

- Postoji jedan film koji pripremam da snimim u Srbiji, a dobio sam čak i početna finansijska sredstva od Filmskog centra. Moram da se vratim u Beograd i koncentrišem na taj film - poručio je na kraju naš proslavljeni reditelj uz obećanje da će razgovor biti nastaviti prvom prilikom. To se nažalost nije dogodilo.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.