PAMTIMO JE KAO DIVU SVETSKIH RAZMERA, IMALA JE TATU UMETNIKA! Ko je ovo slatko dete u tatinom zagrljaju?
Milena Dravić, Foto: Promo Milena Dravić

DIVA OSTAJE DIVA ZA SVA VREMENA

PAMTIMO JE KAO DIVU SVETSKIH RAZMERA, IMALA JE TATU UMETNIKA! Ko je ovo slatko dete u tatinom zagrljaju?

Milena je često igrala samohrane majke seljanke žene iz radničke klase bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića

Objavljeno:

Milena Dravić 1940 - 2018, bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica. Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova.

foto: Printscreen Youtube

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

foto: Printscreen Youtube

Milena je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

O njenom porodičnom životu i ocu poznatom umetniku se malo znalo, ali sigurno je da ove činjenice su o njemu manje poznate javnosti.

Otac Mikan, poštanski činovnik, imao je aktivan hobi - fudbal. Bio je najstarije od sedmoro dece u porodici. Studirao je prava, bio izvrstan student. Međutim, zbog teških prilika u zemlji u datom trenutku zaposlio se kao poštanski činovnik

I on i braća su mu, odnosno moji stričevi, bili u kraljevskoj vojsci Jugoslavije. I kao takvi kasnije su deportovani na razne strane. Tetka je poslata u Kotor, gde je bila lekar, oca su posle Drugog svetskog rata deportovali u Kruševo, u Makedoniju. Po povratku iz Kruševa zapošljava se kao poštanski činovnik. Njen otac Milenko Dravić je igrao fudbal, međutim morao je da prestane kada je saznao da boluje od infektivne žutice. Par godina kasnije, njen brat Rade postao je hokejaš

Diva je i nakon toliko godina, ostala diva, kako u našim mislima, srcima, ali i u spomenarima života, ostaće zapamćena kao najvoljenija glumica svih vremena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.