ON JE JEDINI SRBIN KOJI JE BIO U SPOTU MAJKLA DŽEKSONA! Dimitrije iz Niša POSTAO JE LEGENDA kao Suri!
Foto: Printscreen

AUUUU

ON JE JEDINI SRBIN KOJI JE BIO U SPOTU MAJKLA DŽEKSONA! Dimitrije iz Niša POSTAO JE LEGENDA kao Suri!

Glumca Slobodana Dimitrijevića i pored nekoliko glavnih uloga, najviše ćemo pamtiti kao Surija iz filma “Valter brani Sarajevo”, a malo je poznato da se pojavio u spotu Majkla Džeksona

Objavljeno:

Slobodan Dimitrijević rođen je u Nišu 1942. godine, ali odmah posle Drugog svetskog rata njegova porodica se seli u Zagreb, gde je on proveo ostatak svog života.

POČETAK U VELIKOM STILU

Na filmu je debitovao sa 19 godina kada mu je Srećko Vejgand ponudio ulogu u svom delu “Igra na skelama”, zanimljivo da je u tom ostvarenju svoju prvu rolu ostvario i čuveni Ljubiša Samardžić.

Dimitrijeviću na početku karijeru nije manjakalo poslovnih ponuda kako u Jugoslaviji, tako i u inostranstvu. Zapažene nastupe imao je u nekoliko evropskih vesterna.

Šezdesetih godina prošloga veka isticao se kao glumac koji može da na svojim plećima nosi radnju filmu, pa je tako dobio poverenje Krste Papić kod koga je igrao glavnu ulogu u “Ključu”, a bio je protagonista i u ostvarenju Vatroslava Mimice “ Ponedeljak ili utorak”. Takođe tumačio je glavni lik kod Zdravka Velimirovića u “Lelejskoj gori”.

ZAŠTITNIK ZAŠTITNIKA

Pored svih tih glavnih uloga, Slobodan Dimitrijević će ipak biti najviše upamćen kao Suri iz filma “Valter brani Sarajevo”.

Retko ko je uspeo da na gledaoce ostavi tako snažan utisak sa jako malo prostora, i još manje rečenica u scenariju, kao što je to njemu pošlo za rukom u ovom remek delu.

Suri je u filmu neka vrsta telohranitelja glavnom liku koga igra Bata Živojinović. On jako malo govori, ali uvek je tu uz Valtera, može se reći da je on zaštitnik zaštitnika.

Iako uglavno ćuti i izvršava zadatke, jedna njegova replika je ušla u anatologiju naše kinematografije.

“Onda gledaj lafčino, vidiš ga”, rečenica je koju ste verovatno mnogo puta čuli tokom bilo kakvih konverzacija.

UVERLJIV I KAO POZITIVAC I KAO NEGATIVAC

Posle nekoliko glavniih uloga i naravno učestvovanja u spektaklu Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”, součio se sa novim izazovima, sa negativnim likovima sa kojima se u ranijim danima nije sretao.

U “Akciji Stadion” igrao je nemačkog oficira, dok je u drami Aleksandra Đorđevića bio surovi upravnik zatvora.

Fantastičan performans je imao u kod Karolja Vičeka u “Trofeju” koji je 1979. godine nagrađen zlatnom arenom na festivalu u Puli.

MAJKL DŽEKSON ZA KRAJ

Jedno od poslednjih pojavljivanja bilo mu je u velikom stilu iako nije u pitanju ni film, a ni televizijska serija, već spot “kralja popa” Majkla Džeksona.

Slobodan se 1995. godine bio je deo raskošnog videa za Džeksonov singl “ Earth Song”.

Četiri godine kasnije preminuo je u Zagrebu, imao je samo 58 godina. Verovatno se na prvu mnogo ljudi neće setiti njegovog imena i prezimena, ali večno će ostati u našim srcima kao Suri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.