SVE ŠTO VAS ZANIMA O NASTAVKU FILMA PORED MENE! Međunarodna podela glumaca, likovi zatočeni u izolaciji kao zveri!
Foto: Privatna arhiva, Printscreen

EKSKLUZIVNI INTERVJUI SA EKIPOM FILMA

SVE ŠTO VAS ZANIMA O NASTAVKU FILMA PORED MENE! Međunarodna podela glumaca, likovi zatočeni u izolaciji kao zveri!

Glavna junakinja je novinarka Ksenija, koja kreće u istraživanje nestanka druga iz razreda u doba izolacije

Objavljeno:
Natalija Atanacković

Iako to publika možda i ne očekuje, Srbija će već početkom 2021. dobiti prvi igrani film „Pored tebe“, koji se dešava u vreme epidemije kovida 19.

Za mesec dana Stevan Filipović kreće u snimanje ovog ostvarenja, a na projektu je okupio producenta Branislava Jevića, Isidoru Bulatović (asistentkinju režije na Stevanovom kratkom filmu „Star Wars: Breaking Point“), Darka Ivića, koji i igra lik Tadije, našu urednicu i novinarku Espresa i stručnu saradnicu na scenariju Nataliju Atanacković i direktorku Šabačkog pozorišta Minju Bogavac.

Mina Nikolić ćerka je proslavljenog glumca Marka Nikolića, a uloga u filmu „Pored tebe“ biće joj prva glavna na filmu. Mina glumi u drugoj sezoni serije „Žigosani u reketu“, gde igra lik Gage, a deo je obrazovnog programa RTS i emisije „Nebojša čelik šou“. Mina je pre pandemije radila u jednom kafiću, i kako kaže, priželjkuje ulogu u komediji zato što bi za nju to bio izlaz iz njene „zone komfora“.

foto: Promo

Mi smo porazgovarali sa ekipom filma, ali najpre sa rediteljem Stevanom Filipovićem.

Dok smo svi očekivali početak snimanja nastavka "Pored nas", ti si fanove filma iznenadio bonus filmom, otkud to?

Ne volim da čekam. Hahaha. To je to, ukratko. Trebalo je da krenemo u realizaciju tog trećeg dela (sada) trilogije - "Pored nas", a onda se desila epidemija, i sve je stalo. Prvo sam verovatno reagovao kao i ostali, a onda sam dobio želju da pokušam da kreativno iskoristim to vreme u "kavezu". Ideja da se napravi film koji se dešava na desktopu glavne junakinje je došla od producenta Branislava Jevića, koji je i ko-autor priče, a meni je odmah palo na pamet da želim da radim priču o novinarstvu danas u Srbiji. Kako to zapravo izgleda - biti novinar, ali, zaista, ne onako kako se, često površno, predstavlja u našim filmovima ili serijama. Sreća da smo već imali lik Ksenije u prvom i trećem delu.

Glavna uloga pripašče Mini Nikolić koja će glumiti novinarku, a imala je vrlo malu ulogu u prvom delu?

To je neki princip koji primenjuje Marvel u svojim filmovima. Imaš, na primer, film Doctor Strange, u kome je Stiven Strejndž protagonista, a onda se on pojavljuje u epizodnoj ulozi u Osvetnicima 3, i tako u krug. To kreira ubedljiv "svet" u kome ti likovi žive, i stvarno doprinosi tome da gledaoci poveruju u njihove priče. Naravno, bitno je voditi računa o kontinuitetu i ne napraviti grešku. Mi smo za prvi deo napisali veoma detaljne biografije svih likova, koje su nam koristile za drugi i treći deo.

foto: Printscreen

Tako da smo Kseniju, reperku iz poslednje klupe u prethodnom filmu, još tada zamislili kao nekoga ko će postati novinar, samo što to, u vreme snimanja prvog dela, ta ideja nije bila razrađena, u trećem se pominje, ali nije bitna stavka u priči.

U ovom filmu, koji će se zvati "Pored tebe", ceo zaplet se vrti oko Ksenije. Ona je novinarka koja pokušava da reši misteriju nestanka jednog druga iz gimnazije, iz razreda sa kojim je bila zaključana u školi pre 5 godina.

Kako ste uopšte došli na ideju o snimanju ovog filma, sa baš ovakvom tematikom?

Pa, korona je interesantan okvir. Zaključani smo u svojim stanovima, kao što su protagonisti u prethodnom filmu bili u školi. Njima su tad bili oduzeti mobilni telefoni, a nama su mobilni sad jedini prozor u svet, veza sa drugim ljudima.

Razmišljao sam o tome kako bi izgledala neka detektivska priča, a la Agata Kristi, u Korona uslovima - kad novinarka/detektivka ne može da izađe iz kuće, razgovara sa sagovornicima, svedocima, osumnjičenima... Oduvek sam želeo da napravim nekog Poaroa, i drago mi je da je naš Poaro - žensko.

Druga stvar je to pitanje novinarstva danas, i u svetu i u Srbiji. Ključna profesija, a jako malo se zapravo priča kako to stvarno izgleda - koje su dileme i muke sa kojima se suočava jedna mlada osoba, koja je tek krenula da se profesionalno ostvaruje, i pokušava da piše o zabavi u društvu u kome je sve - politika.

Pored mene bio je nagrađivan film, ne pamtimo kad je jedan srpski film imao toliko "fanova" da kazemo, šta očekuješ od ovog nastavka?

Ne valja imati očekivanja. Očekivanja su ubila onu mačku iz poslovice, ne radoznalost. Trudiš se da napraviš što bolji film, a onda se ta magija u kontaktu sa publikom desi ili ne desi. Ovde imamo par, meni se čini, vrhunskih obrta i iznenađenja, i mislim da će film komunicirati ne samo sa fanovima "Pored mene", već i sa onima koji poznaju i moje prethodne filmove, "Šišanje" i "Šejtanovog ratnika".

foto: Promo

Samo se nadam da će taj susret sa publikom biti u bioskopima, i da će dotle proći epidemija.

Tadija se vraća i u ovom delu, sa glumcem Darkom Ivićem - koliko može da avanzuje jedan srednjoškolski diler u Srbiji?

Sa Darkom sam imao izvrsnu saradnju i u prvom delu, i, posebno, na kratkom Star Wars filmu "Breaking Point", koji mi je jedna od najdražih stvari koje sam radio u karijeri. Sa njim imam umetničku komunikaciju kakvu očekujem od svih najbližih saradnika - Darko kritički analizira svaku moju ideju, razmišlja, mašta, predlaže svoje ideje i rešenja, i kao rezultat celog tog procesa dobijemo trodimenzionalne, interesantne likove, koji će publiku iznenaditi, oduševiti. Tad proces i ta komunikacija su ključni i bez njih nema dobre umetnosti.

A koliko je Tadija napredovao - videćete u filmu, ali mogu da kažem da je ovo jedna od retkih država gde vam mrlje iz prošlosti više budu plus nego minus u političkoj karijeri. To što je bivši diler izabrao politiku kao životni poziv je takođe interesantno, on je sad u nekoj delikatnoj fazi, rastrzan između prošlosti, ulice, i "političarskog" načina komunikacije, razmišljanja i donošenja odluka. Tako da je i Tadija, kao i svi ostali u doba Korone, nekakva zver u kavezu. A kavez mu nikako ne prija, i tu postaje mnogo opasniji nego ranije.

Da li možeš da nam otkriješ još neke detalje vezano za film, s obzirom da se uskoro ulazi i u snimanje?

Za sad ne puno, ali mogu da najavim veoma interesantnu međunarodnu podelu, i jedva čekam da dođe trenutak da možemo da objavimo ko će tumačiti ostale uloge u filmu.

Darko Ivić u prvom delu, odnosno u filmu "Pored mene" tumačio je ulogu Tadije, a imaćemo priliku da ga gledamo i u nastavku i to 5 godina nakon mature kada je ušao u politiku, porazgovarali smo i sa njim na temu filma "Pored tebe".

Kakvog Tadiju možemo da očekujemo u filmu Pored tebe?

- Ova verzija Tadije može da se poredi sa ulogom De Nira u trilogiji "Kum" kada je on morao da igra Don Vita iz mlađih dana, tako da ja sada imam posao da napravim Tadiju koji je avanzovao u odnosu na onog iz prvog dela, a koji se gradi ka Tadiji u trećem delu, jedna zver u nastajanju. Dosta je on "uspeo" u odnosu na onog iz srednje škole, dobro se snašao u mulju koji vlada ovom zemljom, dodatno se namazao, izborivši se za svoje mesto pod suncem. Sasvim je logično da jedan mračan tip koji se bavio dilovanjem, kriminalom i napadom na profesore, uđe u politiku i pokuša da napravi svoju karijeru na sve raspoložive načine.

foto: Privatna arhiva

Otkud to da glumac postane i deo scenarijskog tima?

- Da, to nije baš uobičajeno, tačnije nije često, a tome mogu samo da zahvalim Stevanu Filipoviću koji mi je od našeg prvog zajedničkog projekta ("Pored mene") dao šansu da budem njegov saradnik u pisanju likova "Babuna", navijačke grupe iz odeljenja koje predvodi Tadija. Meni je to odgovaralo jer volim da pišem i da se bavim još nekim stvarima vezanim za glumu u samom procesu. Pokazalo se da smo dobar tandem i to se pokazalo i u našem poslednjem filmu "Star wars: Breaking Point" gde sam mu bio saradnik na scenariju ili neko drugo mišljenje za ideje. Stevan odlično prihvata svaku kritiku i sugestiju od strane ne samo glumaca već i saradnika, pogotovo za jednog reditelja i scenaristu bez ikakve sujete. Njegov pristup je otvoren za sve konstruktivne predloge i divan je način na koji on te predloge uvažava, ukoliko je nečija ideja zaista bolja ili mu se više svidela - on će je i prihvatiti. Ovo je već treći film koji radimo kao tim i uigrani smo, te stoga mislim da smo sa "Pored tebe" dostigli vrhunac saradnje. Moram da dodam da je zaista velika privilegija da glumac ima šansu da učestvuje u pisanju lika kog igra jer smo onda povezaniji sa likom, dublje shvatamo njegovu situaciju, njegove probleme i kroz šta on prolazi.

Kako teče proces uopšte s obzirom da ulazite u snimanje uskoro, a do skoro smo bili zaključani?

- U suštini ovo će biti jako čudan proces, jedan od čudnijih kroz koje sam prolazio zbog same situacije i karantina. Medjutim, mislim da je Stevan to iskoristio na najbolji mogući način, da je izvukao maximum iz okolnosti u kojoj smo živeli dva meseca. Na neki čudan način nam je ovaj karantin pomogao za kreativan proces. Biće specifičan sigurno zbog načina snimanja, ne smem mnogo da vam otkrivam (smeh). Što se tiče nas glumaca, mi smo već počeli da radimo na likovima i da ih zajedno pravimo sa Stevom i Isidorom.

foto: Privatna arhiva

Tadija je lik koji mnogo stvari krije, hoće li otkriti nešto sada Ili će sakriti mnogo više?

- Sada su i ulozi veći, stoga mora mnogo više da krije , to nije više srednja škola. Igra koju sada igra je na mnogo višem nivou, ali ako pričamo o njemu samom i njegovoj privatnosti onda da, mnogo više će publika otkriti ko je on zapravo. Tadija je u prvom delu bio dart vejder, on je iz senke vladao, ali tako smo ga i postavili da se o njemu najmanje zna jer bi onda bio i lako provaljen. U ovom delu upoznajemo privatno tadiju i njegov život, gde je on sada ali suštinski se nije mnogo promenio. Promeni on odelo i stav, ali ne menja ćud, esenciju, a njegova suština je jasna.

Tadija je od srednjoškolskog dilera I huligana postao političar koji kako kaže Stevan još uvek vodi borbu sa samim sobom, koliko je teško pronaći takvog “lika”?

- Bilo je jako teško, zato što mi je prvi Tadija u tom periodu odrastanja bio bliži, odnosno mogao sam da razgovaram sa raznim navijačima, sa mračnim tipovima i mogao sam da donosim neke zaključke, a ko od nas ima tu priliku da sedi sa nekim ozbiljnim političarem i da mu on iskreno kaže kako stvari stoje? To je jedna ozbiljna igra i samim tim je istraživanje teže. Ono što je meni lično bilo zahvalno u ovom procesu je što su političari današnjice podosta transparentni, jer svaka iole inteligentna osoba može da provali kako oni razmišljaju, nije to više ona politika u kojoj mi tek za "x" godina shvatimo šta se zaista desilo. Današnji političari javno pokazuju manjak intelekta, manjak strpljenja , stoga su lakši za čitanje, svako može da odredi ko je tu negativac, a ko pozitivac - ako takav uopšte i postoji. Morao sam da se ubacim u to kako i gde se nalazi jedan takav čovek koji je između kriminala i politike, on idalje vuče te svoje kriminalne korene koje pokušava da sakrije u javnosti.

foto: Privatna arhiva

Tadija je stekao mnogo fanova u Pored mene, šta misliš zašto su zavoleli negativca?

- Publika generalno voli negativce, oni su im zanimljiviji. A zašto ga je zavolela? Ne bih rekao da je on samo zlikovac, Stevan i ja ga nismo postavljali kao standardnog negativca i to se osetilo, ta neka iskra dobrote u njemu. Nije sve što on radi crno. Kada možete da se poistovetite sa nekim likom, onda dobro reagujete na njega, odnosnio kad ga poznajete, a mi smo napravili jednog Tadiju koga svi poznaju - svako ima bar jednog takvog klinca u školi, u odeljenju, u kraju i ako se ne družite sa takvim likom - znate ko je!

Koja su tvoja očekivanja od ovog nastavka I generalno od trilogije koja nas tek čeka?

- Moja očekivanja su uvek visoka kada radim sa Stevanom, ali ne zbog samog uspeha filma već zbog procesa. Svaki proces koji sam do sada imao sa njim bio je jako učinkovit i kreativan. Poseban je način rada na filmu koji ima Filipović za ove prostore i zbog toga su moja očekivanja visoka. Ja se više radujem snimanju nego samom finalnom produktu.

Porazgovarali smo i sa Minom Nikolić koja će glumiti glavnu ulogu, ulogu novinarke Ksenije.

foto: Marko Kovačević

Ovo je tvoja prva glavna uloga ukoliko se ne varam, da li imaš tremu mesec dana pred snimanje znajući kakav uspeh je ostvario prvi deo filma "Pored mene"?

- Ja sam izuzetan tremaroš, a još kad ovako postaviš pitanje, da, definitivno mi se ubrza puls I prožmu trnci kad pomislim na sve što sledi. Ne samo snimanje, već I tih mesec dana priprema koje nam predstoje, a I uopšte snimanje tih probnih kadrova u uslovima I na način na koji nisam navikla. Ali, ipak, kad pomislim na uspeh prvog dela, trema ustupa mesto poverenju u reditelja I saradnji sa njim.

Glumiš novinarku tabloida, kako uopšte ide proces?

- Rekla bih da mi je taj deo lika, ‘tabloidna novinarka’ bio velika nepoznanica, čak I zabluda. Sad mi je malo bliže, ali je I dalje nešto na čemu moram da radim ovih nedelja pred snimanje. Za razliku od istraživačkog, o tabloidnom novinarstvu nisam naišla na filmove ili serije, kojima bih mogla da se potpomognem u smislu izbora glumačkih sredstava I inspiracije.

foto: Tamara Rakić

Da li ti je možda ova uloga promenila mišljenje o novinarima, s obzirom da si i ti od malena na neki način bila na "meti" medija zbog oca?

- Tata je prestao da daje intervjue u nekom trenutku, zbog par neistinitih redova I nekoliko izmenjenih konteksta, tako da sam imala neki otpor prema “vama”, ili sad da kažem “nama” (smeh). Ali, kako sam, ipak, malo više počela da gledam, čitam, saznajem o tom pozivu, samo sam shvatila da postoje dobri novinari, u kojim god novinama da pišu, I oni ne tako dobri, ili ne toliko zagriženi za pravi novinarski posao. Takođe, ova priča mi je otvorila jedan novi svet koji se zove istraživačko novinarstvo I to su, stvarno, heroji.

Imala si malu ulogu u "Pored mene" , sada si glavni protagonista, kako si se osećala kad ti je Stevan rekao da je uloga tvoja?

- Uhh. Pa, osim što sam sedela u fotelji I sama sa sobom ispušala smešne zvukove sreće I uzbuđenja, nisam odmah shvatila o čemu se radi. Ni da će biti celovečernji film, ni da će to biti “pravi” film. Pomislila sam da hoće da zabeleži ono što se trenutno dešava, možda više kao neki video. Budući da scenario tada nije bio napisan, sve vreme sam samu sebe sputavala da se radujem, da se ne razočaram, ako se nešto izjalovi. Ali kada je izašao prvi intervju o filmu, tu sam već počela da skačem I da trčim po kući. Kad ode u etar, nema nazad.

Šta očekuješ od filma i kako se tebi lično dopada scenario?

- Moram da priznam da je jedino što me plaši, kako će izgledati I koliko će vremena biti potrebno da se bioskopske projekcije vrate u normalu, jer bih, naravno, volela da premijerno gledam ovaj film na velikom platnu, a što se same sadržine filma I scenarija tiče, tu nemam nikakvu brigu, pogotovo što se scenario produbljuje I obogaćuje iz dana u dan, Steva se dotakao raznih tema I na više nivoa, a ni aktuelne vesti I dešavanja neće biti zapostavljene, tako da na ovaj film, između ostalog, gledam I kao na filmski zapis ovog vremena, ova dva meseca, I onoga čemu smo svi svedočili, a oni koji tih dešavanja nisu bili svesni, možda postanu posle gledanja filma.

Mlada, ali vrlo talentovana rediteljka Isidora Bulatović koja je sa Stevanom Filipovićem započela saradnju još na filmu "Star Wars: Breaking Point" gde je bila asistent reditelja, sada je ponovo u timu, ovoga puta uključila se i u scenarijski tim.

Tvoja saradnja sa Stevanom Filipovićem počela je u toku snimanja kratkog fan filma "Star Wars: Breaking Point", a sada se nastavlja na filmu "Pored tebe"? Kakav ti je proces rada sa Stevanom?

- Film “Star Wars: Breaking Point” je neka vrsta vatrenog krštenja za mene, jer svi projekti na kojima sam radila do tad su bili studentskog karaktera. To iskustvo me je potpuno transformisalo, a rad sa Stevanom Filipovićem je definitivno uticalo na moj razvoj u autorskom smislu. Ceo proces je vrlo inspirativan kada Vam jedan takav profesionalac otvori vrata industrije zabave i sna.

foto: Aglaja Filipović

Sa Stevanom si radila i na ovom scenariju, a tako si mlada, koliko si iskustva stekla na ovim projektima?

- Moram priznati da je zaista retko da Vas, iako ste još uvek student filmske režije, čitav tim vrlo ostvarenih ljudi tretira kao ravnopravnog kolegu i na tome zaista treba da budem zahvalna Stevanu koji bezuslovno veruje u mene. Mislim da još uvek nisam u potpunosti svesna koliko se sve brzo odvija, jer takvu vrstu saradnje sam po nekom normalnom sledu događaja mogla da očekujem za recimo 5 godina, kada se koliko toliko autorski uspostavim. Zaista nestvarno!

Da li se raduješ uskoro početku snimanja i kakvi su vam dalji planovi, tačnije da li je ovo tim koji pobeđuje?

Mislim da se nikad nisam radovala snimanju kao sad. Zašto? Jer jednu neumornu ekipu vanredno stanje, koje nas je definitivno sve poremetilo, ipak nije uspelo da izbaci iz koloseka, naprotiv- maksimalno nas je inspirisalo i čini mi se da smo došli do nečeg vrlo autentičnog. Ovo je tim koji savršeno radi pod pritiskom, zato mislim da će publika biti vrlo zadovoljna!

I mi se nadamo da će "Pored tebe" biti još veći hit film nego što je bio i te kako nagrađivan prvi deo!

Ukoliko ste propustili film "Pored mene" možete da ga pogledate i na Jutjubu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.