SPAVAO JE NA PODU, JELE SU GA VAŠKE! Najbolji ikada srpski pevač počeo da peva za dve činije pasulja!
Foto: Pritnscreen

TUGA

SPAVAO JE NA PODU, JELE SU GA VAŠKE! Najbolji ikada srpski pevač počeo da peva za dve činije pasulja!

Legendarni evergrin pevač živeo je u Pečenjevcu sa roditeljima, sestrom i trojicom braće, od prvog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole. Pečenjevčani su od svog Tome napravili kult. Njegov prijatelj svojevremeno je otkrio detalje koje niko nije znao.

Objavljeno:

Svi u porodici Zdravkovića bili su talentovani za pesmu, ali on najviše!

- Svi u porodici su bili talentovani za pesmu. Dar su nasledili od oca Dušana, ali Toma je najlepše pevao. Muzičko nam je u petom razredu predavao nastavnik matematike Ignjat Nikolić i on nas je naučio da sviramo violinu, čitamo note, da solfeđo znamo u prste, a Toma se posebno u tom predmetu isticao. Počeo je pesmom da zarađuje, ne u novcu, za parče hleba, kada smo nas dvojica upisali trogodišnju Tekstilnu školu u Leskovcu na smer pletenja - ispričao je Staniša Stanojević koji je je sa grupom Tominih vršnjaka pokrenuo inicijativu da se od porodične kuće Zdravkovća, koja se praktično raspada, napravi njegov muzej, spomen-kuća.

U centru Leskovca, tamo gde je pre nekoliko godina podignut spomenik Tomi Zdravkoviću, bila je kafana "Radan" iz koje se stalno čula muzika. Tog septembra 1954. godine dva mršava, gladna dečaka ušla su u kafanu da, ako mogu, izmole ostatke sa neke od trpeza.

foto: Printskrin / Youtube / Jugoton Music

Imao je Toma sreće jer ga je te večeri čuo upravnik Pozorišta u Leskovcu i pitao ga hoće li da peva u predstavi „Zona Zamfirova“.

Može, rekao je, ali za dve činje pasulja i dva parčeta hleba“, priseća se pevačev drug.

Dva meseca kasnije u "Radanu" gostovala je jedna prava kafanska zvezda - Silvana Armenulić. Pre nego što je stala na podijum slušala je mladog mršavog dečaka kako peva, pa je zatražila da narednu pesmu otpevaju u duetu. Bio je to presudan trenutak za Tomu Zdravkovića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.