NJENA SMRT JE POTRESLA CELU ESTRADU! Svi se sećate Božen! A, sada je OTKRIVENA ISTINA koju morate ZNATI
Foto: Printscreen

posle toliko godina...

NJENA SMRT JE POTRESLA CELU ESTRADU! Svi se sećate Božen! A, sada je OTKRIVENA ISTINA koju morate ZNATI

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci

Objavljeno:

Božen Žumbor bila je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem životnom i radnom putu. Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu.

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci.

- Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja - pričala je Božen pričajući o svojim radnim počecima.

foto: Printscreen

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju.

Kako je sama isticala otkrila je planine Rtanj i Zlatibor i u njih se zaljubila provodeći svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima.

- Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici - izjavila je Božen.

Nakon lekovitog bilja, svom kozmetičkom interesovanju je nedugo potom proidodala alge.

Svoje preduzće "Božen kozmetiks" Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama stvarajući jednu od vodećih domaćih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike....

foto: Printscreen

Umrla je 4. 10. 2012. godine na VMA zbog visokog krvnog pritiska.

Iako je porodica tražila da Božen Žumbor bude sahranjena u krugu najbližih, Neda Ukraden je otišla tada u Hrvatsku da isprati dugogodišnju poznanicu na večni počinak, a zatim je iznela svoje ogorčenje na estradu, koja nije prisustvovala sahrani.

- Iako nismo bile previše bliske, toliko koliko sam je poznavala, bila je za mene kao cvet u polju korova, kao anđeo među hijenama, kojima je očigledno bila okružena - izjavila je svojevremeno Neda.

Međutim, pevačica Zorica Marković tada je bila revoltirana Nedinom izjavom da je Božen bila okružena hijenama, kao i da je imala lažne prijatelje.

- Zanemela sam na tu izjavu. Boli me uvo šta priča Neda Ukraden, koja diže nos već 30-40 godina. Poštujem njenu karijeru, njene godine i njen uspeh, ali joj ne treba da ovako priča, da ja ne bih rekla šta sve znam - istakla je sadašnja učesnica "Zadruge" i dodal:

- Već sam rekla da ću Božen biti dužnik ceo svoj život. Raspitala sam se kada je sahrana i saznala sam da njena majka želi da to bude u krugu porodice. Ispoštovala sam volju te žene jer je najteže kada roditelj sahranjuje dete - izjavila je Markovićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.