NAŠA PEVAČICA PREMINULA, NASLEDNICI PRAVE SKANDAL POSLE SMRTI: Čak 47 članova porodice se POSVAĐALO zbog TESTAMENTA
Foto: printscreen

testament star 10 godina

NAŠA PEVAČICA PREMINULA, NASLEDNICI PRAVE SKANDAL POSLE SMRTI: Čak 47 članova porodice se POSVAĐALO zbog TESTAMENTA

Slavna pevačica Esma Redžepova i njen suprug Stevo Teodosievski tokom života su usvojili četrdesetsedmoro romske dece, a Esma, koja je imala veliku porodicu, finansijski je pomagala i deci svoje braće i sestara i brinula se o njima. Međutim, nakon njene smrti došlo je do brojnih problema oko podele nasledstva.

Objavljeno:

Još pre desetak godina, Esma Redžepova radovala se što će jednog dana otvoriti Dom humanosti - kako je trebalo da se zove muzej u njenoj porodičnoj kući u skopskom naselju Šutka, piše "24sata.hr". Na pitanje kad će dovršiti Muzej i dom humanosti, Esma je 2004. godine odgovorila:

foto: Printscreen Youtube

- Stariji ljudi znaju da kažu: ‘Nemoj nikad odmah dovršiti kuću. Ostavi barem nešto nedovršeno da imaš razloga da živiš’. Ali bih ipak želela barem ove godine da dovršim Dom humanosti, kako će se zvati muzej.

Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. godine, a u junu iste godine počela je da piše testament. Najavila je da će Muzej ostaviti državi Makedoniji, ali oko kuće su počeli da se otimaju naslednici. Kako se navodi, počela je da se vodi bitka između Humanitarne zadruge Esma i Stevo Teodosievski, kojoj je trebalo da pripadne kuća i koja je zatim trebalo da postane vlasništvo države.

foto: Mića Jović

Međutim, tome su se usprotivili pevačicini naslednici, ali među njima nije bilo nijednog od Esmine usvojene dece.

Oni nikad nisu tražili nasledna prava, ali su to učinili Esmini rođaci - deca i unuci njene braće i sestara.

Iza pevačice ostalo je pravo bogatstvo i u intelektualnom vlasništvu jer je Esma Redžepova bila zvezda čiji su se CD-ovi prodavali u celoj Evropi.

Tako su, osim na nekretnine, rođaci polagali pravo i na autorska prava i nagrade od izvođenja njene muzike, što im niko nije osporavao, ali i na kuću koju je pevačica želela da pokloni svojoj domovini.

Prva se na Fejsbuku javila Vaska Jankovska, pevačica iz benda Gorana Bregovića, koja je rekla da sumnja u istinitost Esminog testamenta i da bi autorska prava trebalo da pripadnu Simeonu Atanasovu, koji je Esmu pratio na svim koncertima i nastupima i brinuo o njenoj karijeri nakon smrti supruga Steve, piše gorepomenuti hrvatski portal.

Takođe, Esmina braća, njihova deca i unuci najavili su sudsko osporavanje testamenta i borbu za Esminu kuću. Tako je Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, poručio iz Nemačke preko magazina Fokus da će tražiti svoja prava i tužiti humanitarnu zadrugu za uzurpiranje imovine i lažiranje testamenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.