BALAŠEVIĆ PRE 25 GODINA PREDVIDEO SITUACIJU NA KOSOVU: Stvarno je prekardašilo, tamo ima nečeg ZLOG!
Foto: Dragana Udovičić

PREDVIDEO SVE

BALAŠEVIĆ PRE 25 GODINA PREDVIDEO SITUACIJU NA KOSOVU: Stvarno je prekardašilo, tamo ima nečeg ZLOG!

Davne 1986. godine Đorđe Balašević u intervjuu koji je dao u magazinu "Rock" predvideo je sva dešavanja na Kosovu

Objavljeno:

Đorđe Balašević pre 24 godine u intervjuu za magazin "Rock" ispričao je sve o kontroverznoj pesmi "Ne lomite mi bagrenje", kako je nastala i tada je otkrio šta sve misli o tadašnjoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja se i dan-danas nije znatno umenila.

Uostalom pričitajte sami deo ovog intervjua:

- Da li si bio svestan u šta se upuštaš kada si napravio "Ne lomite mi bagrenje"?

- Odavno sam želeo da pevam o Kosovu. Međutim, vrlo nerado pevam o stvarima koje ne poznajem, a očigledno je da i ne želim da upoznam i prihvatim sve te ružne stvari koje se još dešavaju. Gledao sam neke emisije i kao neutralnog posmatrača to me je veoma pogodilo. Živim jako daleko i napisao sam tu pesmu bez namera. Želeo sam pesmu koja bi u meni popravila raspoloženje... U vojsci sam imao prijatelja sa Kosova. Želeo sam da napišem pesmu o mom drugu Bektešiju. Želeo sam da ga negde vidim, da vidim šta je radio i kako se držao. Iz sela je Lauša i zanimala me je njegova sudbina. Nisam hteo pesmu koja iritira. Ona je ozbiljna, ali ljubavna, govori o značajnim stvarima i meni je vrlo draga. Ona ima svoju težinu. Takva pesma morala je kad-tad da se napiše i drago mi je što sam je baš ja napisao prvi...

foto: Printscreen Facebook

- U jednom momentu pretiš.

- Stvarno je prekardašilo. Ja ne znam politiku, jedino mogu kao i svi Jugosloveni u krajnjem dometu da budem fudbalski selektor, ali je očigledno da tamo ima nečeg zlog. U mojoj pesmi želim da se tamo nešto prelomi, pukne, da se reši. Da prestanemo slušati kako se sve stabilizuje, a dva dana kasnije ponovo - ovi se spremaju da dođu, oni se sele, a oni svašta rade svojim komšijama.

- Neko ti može zameriti da si daleko i da ti je lako da pevaš kada te sve ne dotiče.

- Znam da bi neko bliži i upućeniji to, verovatno, bolje napisao, ali sam ja uzeo slobodu da kažem kako to doživljavam i šta me zabrinjava. Nadam se da to ne brine samo mene.

foto: Aleksandar Girafon Živaljević

- Prvi si pevao o trećoj smeni, pevcu, Kosovu. Šta se novo prvo može u budućnosti očekivati?

- Moj je problem što nisam uspeo ništa da prećutim. Mene je život naterao na pesmu. Meni su javno rekli: "Ne vodi se politika gitarom", a poznati satiričar me uzeo u zaštitu odgovorom "Ne vodi se politika ni guslama". Ja od gimnazijskih dana pevam i pišem što se ne pretpostavlja. I dalje imam nekih zamisli, videću.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rock magazin 1986)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.