Za ovim glumicama balavili su svi muškarci u Jugi! (VIDEO)

mamile su uzdahe

Za ovim glumicama balavili su svi muškarci u Jugi! (VIDEO)

Iako možda i nisu ostale zapamćenje po nekim velikim ulogama i mudrim citatima, ove glumice su ostavile neizbrisiv trag u našoj kinematografiji

Objavljeno: 11:35h

O položaju žena u jugoslovenskom filmu moglo bi se svašta napisati, ali teško da bismo na kraju dobili feminističku poslasticu. Nije tajna da su i dan danas, uprkos napretku, filmovi i dalje većinom "muški prostor" ali zanimljivo je proveriti kakvu su ulogu imale žene u jugoslovenskom filmu. Flojd, Džimi Barka, Prle.. 10 neuništivih uloga zbog kojih će Dragan Nikolić uvek biti legenda! (VIDEO)

Iskreno gledajući, mnoge žene koje su se davno javljale u našim filmovima već smo i zaboravili. Uglavnom ih pamtimo po nekim golišavim scenama, scenama seksa ili onima u kojima su samo lepe. Naše glumice imaju daleko manje nezaboravnih scena i mnogo se manje citiraju u odnosu na glumce. 10 srpskih zvezda koja su zasijale u Holivudu! Br. 4 najmanje glumi, ali šije ostale za 2 dužine! (FOTO) (VIDEO) Da ne bi došlo do zabune, ovo ni u kom slučaju nije omalovažavanje nečijeg rada, već samo osvrt na ženske likove u našem filmu, koji su, složićete se, uglavnom poprilično površni. Da ne kažemo, većinom se baziraju na golim sisama.

Printscreen/ YouTube/ Jadran Film

Prve uloge naših zvezda! Goncić počeo kao klinja sa vinjakom, Bjela sa puškom, a tek kad vidite Koju... Ova lista je podsetnik na velike talente naše kinematografije, podsetnik na jedan period, likove, uloge, ali i na pitanje zašto je seks u jugoslovenskom filmu bio daleko prisutniji nego što je to slučaj danas. Da Pavle Vuisić nije spasio život Bati Stojkoviću, Srbija nikad ne bi videla Maratonce! (VIDEO) 1. Neda Arnerić Na ovoj listi često ćete naići na ime Lordana Zafranovića, jer ako se neka glumica skidala, vrlo verovatno se skidala u nekom njegovom filmu. Tako se Neda pojavila u njegovom filmu "Haloa-praznik kurvi" za kojeg mnogi tvrde da ima najžešću scenu seksa u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Mlađe generacije to zasigurno ne pamte, ali Neda je bila jedan od najvećih seks simbola bivše nam Juge. - Nisam imala pojma o seksualnosti i glumila sam nešto što još nisam doživela. Naučila sam vrlo rano da je snimanje filma posao koji se u dogovoru s rediteljem treba ozbiljno obaviti. U scenariju je, na primer, pisalo: oni se bude ujutro i nakon vođenja ljubavi kreće priča. A ja u to vrieme nisam ni znala kako se vodi ljubav. Bio je to deo mog zanata, a ja se smatram dobrim zanatlijom - ispričala je jednom prilikom Neda. No, jedan primer uvek će se posebno isticati, a to je scena sa Slavkom Štimcem u filmu "Ko to tamo peva".

2. Anica Dobra Seksi scene u kojima je Anica Dobra zapravo su retkost i teško ćete ih pronaći na internetu. Od onih važnijih pominje se vruća scena sa Mustafom Nadarevićem, što samo po sebi deluje kao oksimoron.

Iako je samo 5 godina provela snimajući u Jugoslaviji, Neda Arnerić je ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografiji. Naime, ona je prvo glumila u filmovima u Nemačkoj, potom se vratila za Beograd i nastavila karijeru na ovim prostorima. Debitovala je 1985. u filmu "Pera Panker", a za ulogu u filmu "Već viđeno" dobila je i nagradu na Filmskom festivali u Puli.

Ipak, mnogi je prvenstveno pamte po dvema ulogama, Lili iz "Balkan ekspresu" i Barbare iz "Kako je propao rokenrol". 3. Mira Furlan Mira Furlan jedna je od onih glumica koje ćete pronaći na svakoj listi najlepših glumica bivše Juge, ali i domaćih glumica koje su ostvarile zapaženu karijeru u inostranstvu.

Tokom osamdesetih Mira glumi u velikim filmskim ostvarenjima kao što su "Kiklop", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje" i "Lepota poroka". Ovaj poslednji privukao je posebnu pažnju publike zahvaljujući scenama grupnog seksa. Njoj se taj imidž fatalne zavodnice nikada nije sviđao.

- To nije imalo nikakve veze sa mnom. Počela sam ozbiljno da glumim u pozorištu, a sasvim slučajno se dogodilo da je moja prva filmska uloga bila u "Kiklopu" i podrazumevala je skidanje. S profesionalne strane, to mi je bio ogroman izazov i strahovito težak zadatak, koji su drugi shvatili pogrešno. Neverovatno mi je i to što se u "Lepoti poroka" ne pamti čistoća mog lika, već nešto drugo. Ali to ne govori o meni nego o publici i našem mentalitetu. Uopšte se ne mogu identifikovati s tim da sam seks-simbol - rekla je Mira jednom prilikom. 4. Beba Lončar Desanka Lončar jedna je od "slučajnih" glumica, ali ujedno i jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije. "Otkrivena" je kao gimnazijalka, 1960. i producenti filma "Ljubav i moda" odmah su joj ponudili ulogu Sonje Ilić. Film je bio hit, a Desanka je postala Beba u koju su svi bili zaljubljeni.

"Deveti krug" nastavio je uspešni niz, a Bebi se tri godine kasnije ponovo osmehnula sreća. Britanski reditelj snimao je tadašnjoj Jugoslaviji "Duge brodove", visokobudžetni film o vikinzima. Glumica koja je trebala da igra lik Gerde napustila je snimanje i reditelj je bio prisiljen da pronađe zamenu. Bila je to Beba Lončar i tako je počela njena inostrana karijera.

Pojavljivala se uglavnom u francuskim i italijanskim filmovima, a nakon što je okončala filmsku karijeru, vratila se u Split i bila u braku s Josipom Radeljakom sve do sredine devedesetih kad se Dikan spetljao s Enom Begović. 5. Ena Begović Nakon što ju je publika videla u Zafranovićevom "Padu Italije", status seks simbola bio joj je zagarantovan. Iako se još kao 18-godišnjakinja pojavila u "Okupacija u 26 slika" istog reditelja, tek se tri godine kasnije pojavila sa mokrom majicom i zavela sve gledaoce.

Bez sumnje je bila jedna od najljepših i najseksepilnijih glumica ne samo Hrvatske već i bivše Jugoslavije, ali to nikako nije bilo jedino po čemu će je mnogi pamtiti.

Iako je nakon srednje škole upisala pravo, karijeru glumice je započela sasvim slučajno. Nju je reditelj Ljubiša Ristić sreo u kafiću i ponudio joj ulogu u filmu "Ivan Goran Kovačević", nakon čega je upisala Akademiju dramskih umetnosti.

Tokom karijere njena lepota bila je i svojevrsni "hendikep" jer su se svi samo na nju koncentrisali. No, ona se sa tim pomirila i prihvatila da se to nikada neće promeniti. Čak i ako gledamo njenu karijeru u kontekstu "seksi ostvarenja" radi se o jednom impresivnom opusu. 6. Tanja Bošković Tanja Bošković nikako neće biti na vrhu liste jugoslovenskih najboljih glumica, ali zasigurno jeste na vrhu liste onih koje imaju najlepše telo. Pogodite ko je to prvi primetio i u čijem se filmu pojavila.

Očekivano, Lordan Zafranović ubacio ju je u svoju "Okupaciju u 26 slika", film koji su neki nazivali smećem, drugi ga nominovali za Zlatnu palmu u Kanu. Iako nije bila najbolja, o Tanji su svi govorili na filmskom festivalu u Puli. Tom prilikom Tanja je snimila i "najseksepilniju fotografiju socijalističke jugoslavije" - onu na kojoj jede sladoled u plićaku.

Naredni film koji je snimila, "Sablazan", zacementirao joj je status jedne od najseksi zvezda bivše države. 7. Tatjana Pujin Tatjana Pujin je ostvarila zavidan broj uloga, s obzirom na to koliko kratko joj je karijera trajala. U šest godina svoje karijere, Tatjana nije zaigrala nijednu "sočniju" ulogu.

Štaviše, i vi danas verovatno pamtite njeno lice ili je u najboljem slučaju poznajete kao onu slatku, malu iz "Oktobarfesta" ili "Boljeg života" ili iz "Suludih godina" u kojima glumi medicinsku sestru bez gaćica. Tanja se nakon glume bavila i produkcijom dokumentarnih filmova i putopisa, ali je uvek ostala upamćena kao slatka mala iz jugoslovenskih filmova. (T. Ž.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.