SVI SU GA MRZELI U IGRI PRESTOLA: Bukvalno NEĆETE MOĆI DA VERUJETE šta DŽOFRI danas radi u stvarnom životu!
Joffrey Baratheon, Foto: Printscreen

ŠTA SE SA NJIM DESILO?

SVI SU GA MRZELI U IGRI PRESTOLA: Bukvalno NEĆETE MOĆI DA VERUJETE šta DŽOFRI danas radi u stvarnom životu!

Bio je jedan od najboljih studenata na trinity collegeu, diplomirao je teologiju i filozofiju, a s prijateljima je pokrenuo nezavisno pozorište

Objavljeno:

Zauvek će ga pamtiti kao lika kojeg su obožavatelji "Igre prestola" najviše voleli da mrze. Princa Joffreya Baratheona, razmaženog sadistu i sina kraljice Cersei Lannister, Jack Gleeson glumio je toliko dobro da je malo ko mogao da veruuje da je u pravom životu išta drugo osim hladnokrvnog derišta.

Kad je u četvrtoj sezoni njegov lik konačno dočekao nesrećan kraj, bio je to za one pred malim ekranima najsrećniji trenutak u istoriji serije. Televizijski i filmski kritičari zbog neverovatno dobre glume nazvali su ga jednim od najboljih glumaca današnjice, a onda se 2014. povukao iz glumačkog sveta i jednostavno nestao. Uzor mu je lik cara Komoda

Ovaj mladić rođen je 20. maja 1992. u irskom gradiću Corku. Njegove dve starije sestre bile su uključene u lokalno pozorište pa im se već sa osam godina pridružio na daskama. Njegov je talent vrlo brzo prepoznat i u samo nekoliko godina probio se na velike ekrane. Pre nego što je postao tinejdžer, dobio je uloge u blockbuster filmovima kao što su "Carstvo vatre" (eng. Reign of Fire), i "Batman: Početak". (eng. Batman Begins), a filmsko platno delio je s prvoklasnim zvezdama poput Matthewa McConagheya, Christiana Balea i Daniela Day-Lewisa pre nego što je 2011. zasjao kao svima omiljeni, odnosno omraženi princ Joffrey. - Hteo sam da ovekovečim tu umišljenu aroganciju, ali istovremeno sam hteo da prikažem njegovu saosećajnu stranu. Joffrey je bio nesiguran, želeo je da ga porodica prihvati i voli - Gleeson je tumačio novinarima kako je glumio Joffreyja, a priznao je da mu je uzor bio lik rimskog cara Komoda iz hit-filma "Gladijator", kojeg je vrhunski odglumio Joaquin Phoenix.

Gledaoci su to upijali kao sunđeri i željno iščekivali koju će novu sadističku pakost osmisliti. Međutim, kad se kamere ugase, Gleeson je sasvim drukčiji od lika koji glumi. Zbog svoje skromnosti i vesele naravi bio je omiljen među svojim kolegama, često se šalio i kreveljio na društvenim mrežama, a obožavatelje je na ulici uvek rado pozdravljao i bio spreman za fotografiju ili autogram. U intervjuima je uvek bio pristojan i skroman, ističući talente svojih kolega, ali nikad svoje. Nije odlazio na konvencije i retko je davao intervjue, a u Oxfordu je 2014. održao i govor o tome zašto mrzi površnu i dvoličnu "celebrity kulturu". Nije voleo, kazao je, da gleda svoje ime ili lice na autobusima ili posterima. On je, svi se slažu, apsolutna suprotnost svemu što je u "Igri prestola" glumio i upravo je zbog toga mnogima bio omiljen. "Težak šest miliona dolara"

Ali, dok su mu se obožavatelji, filmski kolege, reditelji i novinari-kritičari klanjali, on je iz dana u dan sve više gubio interes za svoj posao i umesto toga sanjario o studiranju i o tome da postane akademik, filozof, teolog. Još dok je glumio u "Igri prestola" bio je jedan od najboljih studenata na irskom Trinity Collegeu, a hteo je da magistrira na antičkom hebrejskom, da predaje filozofiju na nekom fakultetu ili čak da ostvari doktorat. Otvoreno je tada govorio da mu je glume, iskreno, više dosta, pa kad je njegov lik umro, osetio je talas zadovoljstva i olakšanja.

- Glumim od osme godine i prestao sam toliko da uživam u tome. Kad si plaćen da radiš nešto što smatraš hobijem i zabavom sa strane, prestane biti zanimljivo - objasnio je tada 22-godišnji mladi glumac koji se, odmah nakon najave glumačke penzije, posvetio studiranju te je diplomirao teologiju i filozofiju.

U međuvremenu je odustao od akademske budućnosti i umesto toga ipak se okrenuo glumi, ali na svoj način. Danas je producent i član nezavisne pozorišne kuće Collapsing Horse koju je s prijateljima 2012. godine osnovao u Dablinu. Izveli su, među ostalim, dečju lutkarsku komediju "Monster/Clock" s kojom su si prisvojili ovacije kritičara i publike, i "Bears in Space", koja je završila i na londonskim i newyorškim daskama. Gleeson je nekoliko godina nakon "Igre prestola" i dalje dobijao ponude za uloge u velikim akcijskim filmovima i blockbusterima, ali ih je redom odbijao jer, rekao je javno, sa svojim je nezavisnim predstavama mnogo srećniji nego s bilo čime u Hollywoodu. - Pišemo i izvodimo svoje stvari i radije ću sarađivati sa svojim prijateljima u nečemu što sam sam stvorio nego glumiti u blockbusterima - rekao je danas 27-godišnji glumac, koji živi skromnim i jednostavnim životom u malom stanu u Dablinu, vrlo drži do svoje privatnosti i nimalo se ne ponaša kao da je "težak" minimalno šest miliona američkih dolara.

BONUS VIDEO:

TRESNUO GLAVOM O POD, A ČEP NIJE NI PIPNUO! Sa satarom u rukama deka pokušao da izvede globalni izazov! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.