NARODU JE SERVIRANO NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA: Kako je propala muzika u SRBIJI i zbog čega?
Foto: Printscreen

istina živa

NARODU JE SERVIRANO NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA: Kako je propala muzika u SRBIJI i zbog čega?

Krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih iz klubova širom Srbije i Crne Gore odzvanjali su hitovi Dalibora Andndonova, poznatijeg kao Gru

Objavljeno:

“Ljuba nudi ljubav”, “Petak”, “Biću tu”, “Pravi broj” samo su neke od pjesama koje su Gruu donijele ogromnu popularnost. Uslijedila je diskografska pauza, bavljenje ugostiteljstvom i Gruova slava je izblijedila. Posljednjih desetak godina objavio je par singlova i pojavljivao se u rijaliti šou programima. Kaže da se posvetio karijeri DJ-a, a muzikom koja je danas aktuelna – razočaran je.

“Muzika je postala najjeftinija zabava, više nema ljubavi, nema neke umjetnosti. Ne kažem da je ovo što ja radim umjetnost, ali je rađeno iz ljubavi. Toga nema danas. Radi se za pare. Trend diktira publika iz dijaspore i ta muzika, koja tamo prolazi, je meni u najmanju ruku čudna. Prolaze narodnjaci i neka mješavina narodnjaka sa hausom, što je, po mom mišljenju, nakaradno”, iskren je Gruu.

foto: Starsport©

Ipak, njegove su hip-hop pjesme aktuelne i dan danas, skoro dvadeset godina od objavljivanja.

“Smatram da je najveći uspjeh u muzici, kao i u mnogim drugim segmentima života, da ono što uradiš traje. Imponuje mi kada mi ljudi traže „Petak“ ili „Biću tu“, „Pravi broj”. U Jugoslaviji se, na primjer, prije rata slušala jako dobra muzika. Imali smo rok scenu nenormalno jaku i ozbiljne muzičke centre. I Zagreb i Beograd i Skoplje, da ne nabrajam sad. Kada je krenuo rat, narodu je trebalo da servirate „Ne može nam niko ništa – jači smo od sudbine“ i tako je muzika krenula u propast. Hljeba i igara. Ovdje je nestalo hljeba”, kaže Gru.

Bonus video

(Espreso.co.rs/cdm.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.