MIŠI JANKETIĆU ROMKINJA GLEDALA U DLAN KAD JE HTEO SVE DA NAPUSTI: Cela Jugoslavija znaće TVOJE IME!
Mihailo Miša Janketić, Foto: Dragan Kadić

UZBUDLJIVA SUDBINA

MIŠI JANKETIĆU ROMKINJA GLEDALA U DLAN KAD JE HTEO SVE DA NAPUSTI: Cela Jugoslavija znaće TVOJE IME!

Glumačku karijeru je započeo kao pevač

Objavljeno:

Proslavljeni jugoslovenski glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu u 81. godini života.

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Priča koja je uvek kada se pričala bila tužna, pretužna i strašna - sve u jednom, tiče se stradanja njegove porodice tokom Drugog svetskog rata.

Glumačku karijeru je započeo kao pevač. U početku je pevao pesmu o siročetu koje je dozivalo majku, a kasnije je napredovao. Sa dvanaest godina je imao putujuće pozorište i nastupao je sa svojim vršnjacima. Ciganka mu je gledala u dlan i rekla je njegovoj strini da će postati poznat i da će svi u Jugoslaviji znati njegovo ime.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

1956. godine je završio Prvu mušku realnu gimnaziju, a zatim je upisao književnost. Ubrzo je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gde je 1962. godine diplomirao glumu.

Sedam godina kasnije se u nju razočarao jer je predstava „Kad su cvetale tikve“ bila skinuta sa repertoara zbog političke nepodobnosti. Tada je krenula hajka na njega, pa je napustio Savez komunista i povukao se u brda gde je gajio ovce. Nakon devet meseci je ponovo zaigrao u pozorištu.

U mladosti je pravio gluposti zbog ljubavi i bio je razočaran kada nije uspeo da osvoji devojku koja mu se sviđala. 1966. godine je u Sarajevu upoznao balerinu i glumicu Svjetlanu Knežević. Šest godina kasnije su se venčali i dobili su četvoro dece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu. Marko je glumac koji se proslavio ulogom inspektora u seriji „Ubice moga oca“. Milica je takođe upisala Fakultet dramskim umetnosti i bavi se glumom. Iva je balerina i udata je za vaterpolistu Aleksandra Ćirića, sa kim ima dvoje dece. Mihailo nije bio srećan što su krenuli njegovim putem, ali je prihvatio njihove odluke. Jedino Radomir nije umetnik, već je po zanimanju policajac.

foto: Printscreen

1981. godine Mihailo je bio u avionu koji su otela trojica kriminalaca. Sa njim su bili glumci Žarko Laušević i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, i mnogi drugi. Nakon 20 sati su uspeli da se oslobode. Pripisivali su mu da je bio član Socijalističke partije Srbije koja ga je stavila na svoju poslaničku listu. Laknulo mu je jer nije bio izabran za poslanika. Mihailov dobar prijatelj je bio pokojni pevač Toma Zdravković sa kim je mnoge noći proveo u kafani. Glumac poštuje svoje kolege i voli sa njima da vodi konstruktivne rasprave.

Mihailov dobar prijatelj je bio pokojni pevač Toma Zdravković sa kim je mnoge noći proveo u kafani. Glumac je poštovao svoje kolege i voleo sa njima da vodi konstruktivne rasprave.

Tokom karijere koja je trajala više od 50 godina, dobio je oko 40 priznanja, a neka od njih su: pet Sterijinih odličja, Nušićeva nagrada za najboljeg komičara, Dobričin prsten za životno delo, Nagrada Raša Plaović, Nagrada Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Oktobarske nagrade grada Beograda, Orden rada sa zlatnim vencem, Zlatne medalje Ljubiša Jovanović, itd. Omiljena mu je Karađorđeva zvezda koju je dobio od 96-ogodišnjeg solunca koji je učestvovao u mnogim ratovima. Poklonio mu je zbog uloge vojvode Živojina Mišića u predstavi „Kolubarska bitka“.

Bonus video

NAZIVALA GA JE PSIHOPATOM, A SADA ON HOĆE U RIJALITI: Bivši dečko Ane Korać planira da je RASKRINKA i iznese istinu o prostituciji!

(Espreso.co.rs/ Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.