FOLK TRAP KNJIŽEVNOST! JALA BRAT SVRGNUO BUBU CORELLIJA SA TRONA: Pokušali smo da OBJASNIMO o čemu pevaju Jala i Severina, a da li smo u tome uspeli? (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

ČAS KNJIŽEVNOSTI UZ ESPRESO

FOLK TRAP KNJIŽEVNOST! JALA BRAT SVRGNUO BUBU CORELLIJA SA TRONA: Pokušali smo da OBJASNIMO o čemu pevaju Jala i Severina, a da li smo u tome uspeli? (VIDEO)

Koncentrišite se, počinje još jedan čas književnosti uz Espreso

Objavljeno:
Lidija Stoisavljević

Severina i Jala Brat su "svrgnuli" s prvog mesta na Jutjub trendingu Maju Berović i Bubu Corelli-ja. Očito poznati muzički dvojac ubedljivo drži vrh muzičke scene.

Pošto smo se pozabavili analizom pesme "Pravo vreme", moramo da ispoštujemo i "Magiju", jer kada su u pitanju časovi književnosti uz Espreso, mi samo pratimo trend kako bismo pokušali da dokučimo zašto su određene pesme baš tu gde jesu.

Koncentrišite se, počinje još jedan čas književnosti uz Espreso.

Gledam, kô da sam sama

Do znanja mu dajem

Da smo jedno, kô mrak i tama

I da sam na sve spremna

U prvoj strofi lirski subjekt, u ovom slučaju Severina, priča o svom "plenu" u trećem licu, što nagoveštava određenu distancu. Ona još uvek njemu nagoveštava koliko su oni zapravo kompatibilni i da su "kao mrak i tama", odnosno neodvojivi i da je na sve spremna kako bi ga zavela.

Severina Kojić
Severina Kojić foto: Printscreen Youtube

A ja bi da se napijem

'ajde samo sipaj, mali

Na vratu mu Cartier

Iza leđa vandali

Kako god, emocija koju on u njoj izaziva tera je na to da pije, odnosno da se napije. Ovaj "mali" koga apostrofira da joj sipa piće, očito je šanker, kome se pevači obraćaju u mnogim pesmama, pa zašto bi i ova bila izuzetak. Na vratu mu Cartier, znači u pitanju je moćan i bogat lik, s obzirom na to da je pomenuti nakit jedan od najskupljih. Ovi vandali koji su mu iza leđa, mogu biti njegovi prijatelji ili pak obezbeđenje, jer onaj ko na vratu nosi Cartier, verovatno mora imati i obezbeđenje, zar ne?

On, ne nije naivan, naime sve je gluma

Vrelina Kaira, skrenut ću s uma

Tijelo bi savila kao nijedna druga

Tebi za ljubav i kraljica i sluga

U prethodnoj strofi smo naslućivali kakav je to muškarac koji privlači lirskog subjekta. Sada nam se otvaraju novi horizonti i govori nam se šta? Da ni on nije nimalo naivan, da glumi nezainteresovanost, ali i to da je "vreo kao Kairo", što je dodatno "loži", zbog čega će ona skrenuti s uma. Predala bi mu se kao nijedna druga i bila bi mu i kraljica i sluga. Zanimljiv je stih u kome kaže "Tijelo bi savila kao nijedna druga", što tumačimo kao to da bi se čak i ponizila ako ga povežemo s tim da bi mu bila i sluga.

Severina Kojić
Severina Kojić foto: Printscreen Youtube

I nije da se boji, ali nema kontrole

Da odoli kad obline sakrijem pod tole (*pantalone)

Ma koga to folira, on je komiran

I sve emocije donira samo da ne bole

Nastavljamo da upoznajemo onog koji je privukao pažnju lirskog subjekta i to u refrenu, koji ima funkciju ponavljanja u pesmi. U njemu samom nastaje sukob, dakle on se bori sam sa sobom. Sad on njoj ne može da odoli čak ni kad obline sakrije pod "tole" (da li je u pitanju sleng ili je reč elidirana zbog rime ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo). On i dalje glumi da je nezainteresovan, dok je ona ubeđena da je lud za njom (bar smo naučili novi izraz kad je neko za nekim lud od ljubavi ili privlačnosti – komiran). On joj "donira" emocije, što ublažava njihov intenzitet – sve "na kašičicu" da ne zaboli.

A to mora da je magija bebo

A to mora da je magija bebo

Magija bebo

To među njima, prema njihovim poimanjima, čista je magija, metaforički, moglo bi se reći.

Otvori prozor na kant(e)

Na tebi se sve topi kao na lavi santa

Koga ne bi opilo, ubilo kao blunt

Tvoja pozadina malo reći interesantna

Sada čujemo i drugu stranu, odnosno predmet njene žudnje. Naime, i on pokazuje da nije nimalo ravnodušan, naprotiv. Za razliku od nje, koja o njemu govori u trećem licu, on se njoj direktno obraća. Dakle, potvrđuje njene sumnje iz prethodnih strofa. Kao što je on "vrelina Kaira", tako je ona "lava", na kojoj se sve topi, pa očito i on. Pa koga ne bi opila i ko bi joj odoleo, jer ona "ubija kao blunt" (vrsta rizle u koju se zavija marihuana). NIje ostao bez reči ni kada je reč o njenoj "pozadini". Jednom rečju opisao ju je interesantnom, mada naglašava da to nije dovoljno dobar opis.

Severina Kojić
Severina Kojić foto: Printscreen Youtube

A ti nikad skulirana naa naa

Pun gas kao da si tjunirana naa naa

Njena privlačnost ne prestaje. Ona je konstantno prisutna.

I hajde reci gdje’š s tim očima zelenim kô lovor

U noći blještim i dalje nisam dobar sa zorom

Radi me prestiž radim joj ono što ne bi morô

Kô da je fetiš ti skinem novi model Diorov

On njene oči porede sa lovorom i ističe da je više za noćnu nego za jutarnju varijantu, ali i otkriva nešto novo o njoj. On nosi Cariter, a ona Dior, pa pošto para na paru ide, našli su se. Njega radi taj prestiž i to da sa nje skida skupe stvari.

Leti visoko a njen novi moto je YOLO

pete visoke svaki novi model Manolov

Ouu baby it's okay we ballin' like Tony Manolo

We be ballin'

Ipak, on smatra da je ona visoko poletela, ali to opravdava time što je njen životni moto YOLO (You Only Live Once iliti Samo jednom se živi, Život nema reprizu i varijacije na temu). Uz Dior garderobu idu i Manolo Blanik cipele, razume se.

O čemu se ovde radi nikom do kraja nije jasno. Moram priznati da je pesma prilično neinspirativna za analizu i nema nikakvu dubinu. Osim aranžmana i kompozicije, nema ovde ničega što je vredno pomena.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.