KO PROBUŠI SUBAŠIĆA, JA ĆU... Bora Đorđević žustro po reprezentaciji Hrvatske: Oni nemaju drugog živog pesnika od Tompsona, ne razumem?
Foto: Printskrin: TV Pink

intervju

KO PROBUŠI SUBAŠIĆA, JA ĆU... Bora Đorđević žustro po reprezentaciji Hrvatske: Oni nemaju drugog živog pesnika od Tompsona, ne razumem?

Priča o fudbalu ubrzo je postala politička

Objavljeno:

Priča o fudbalu sa Borom Đorđevićem odvela nas je brzo na politički teren. I često na granicu ofsajda po kojoj frontmen "Riblje čorbe" uživa da gazi. Baš kao što je u protivničkom šesnaestercu to dugo činio Pipo Inzagi.

Legendarni 65-godišnji rok muzičar i pesnik u intervjuu za "Alo!" objašnjava zbog čega gledajući Svetsko prvenstvo "skida kapu Hrvatima", ali i zašto radije navija za Panamu nego za "lijepu njihovu". Na svoj način izražava divljenje prema Putinu, Rusima, pojedinim srpskim političarima, ali ispaljujući stihove na prvu loptu proziva FIFA, Albance, Haški tribunal... Često i šokira, poput izjave: "Marko Perković Tompson je najbolji pesnik koju Hrvatska ima"...

A sve je počelo pitanjem - koliko ste uspeli da ispratite Mondijal u Rusiji?

- Gledao sam dosta utakmica i baš sam uživao, iako se igrao malo grublji fudbal nego što smo navikli na velikim takmičenjima.

Koja reprezentacija je pridobila vaše simpatije?

- Panama. Oni su mi bili slatki. Bio sam oduševljen njihovom reakcijom kada su postigli prvi gol na svom prvom Svetskom prvenstvu. Gubili su 6:0, ali njihovoj sreći nije bilo kraja kada su samo jednom zatresli mrežu Engleza. Od sada navijam za Srbiju i za Panamu.

Koja reprezentacija je odskočila?

- Hrvati, bez diskusije, iako nikad neću moći da navijam za njih. Nemam nikakav problem da im čestitam, da im skinem kapu na fudbalskom ostvarenju. Zaista imaju fantastičan vezni red. Sve vreme su delovali kao tim koji se nikada ne predaje. To što ja navijam za njihove protivnike, to je moja stvar. A kako da navijam za njih kad oni sportske događaje i dalje najavljuju kroz "Oluju" i tako se motivišu.

S druge strane, vi imate obožavaoce u Hrvatskoj?

Čepurin drži moju sliku ispred Bele kuće

Od ambasadora Čepurina ste nedavno dobili zahvalnicu?

- Kada sam bio na turneji po Americi, slikao sam se u Putinovoj majici ispred „Bele kuće“. Ali su onda tu sliku uvećali i poklonili gospodinu Čepurinu. Sada sam i ja uramio njegovu zahvalnicu.

- Postoje fan-klubovi u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, u celoj Istri. Evo, pre neki dan mi je u Sloveniju, gde živim, došla grupa od 20 članova "Torcide". Navijači iz Splita su mi bacili šal Hajduka. Okačio sam ga oko vrata i dobacio im: "Imate pozdrav od 'delija' sa severa". Tako je naš susret završen nerešeno. I niko se nije ljutio. Zaista, imam dosta fanova u Hrvatskoj, ali ću ih imati manje, zasigurno...

Zbog čega?

- Zbog stihova: "Ko probuši Subašića, častiću ga gajbom pića" i "Vida, koji ti je klinac, jesi li ti Ukrajinac?". Pred finale pevam iz svega glasa: "Nek Pogba Pol da neki gol" i "Mbape, brate, puni Hrvate!".

Trenutno su bolji u fudbalu, ali u čemu nas nikad neće dostići?

- U duhu i u humoru. I u muzici.

Hrvati fudbalske pobede slave uz Tompsonove pesme?

- Nije mi jasno šta im znači da pevaju Tompsonove pesme u svlačionici? Možda nemaju boljeg, možda je on najbolji hrvatski živi pesnik.

Kako ocenjujete njegov muzički opus?

- On ima interesantne, čak odlične spotove. Ima pristojne ljubavne pesme. To kao muzičar mogu slobodno da kažem i to ne treba zanemariti. Generalno, ne smeta mi ni njegovo rodoljublje dok ne pređe u šovinizam.

A da li ste vi nekad zakoračili u šovinizam?

- Nikada! Mislim da nisam. Jesam se zavitlavao, kao na primeru pesme: "E moj druže zagrebački", ali to je zaista bilo samo zezanje. A tu pesmu su Hrvati vrlo ozbiljno shvatili.

Šta to imaju Hrvati, a što na Mondijalu nisu imali Srbi?

- Imali smo i mi na početku nešto što prethodne reprezentacije nisu imale. To je stimulacija. Bilo je pravo uživanje gledati naše igrače kako pevaju himnu. Imali smo jedinstvo, ali smo imali i malodušnost. To drugo poluvreme sa Švajcarskom, pardon, sa Šiptarijom, nismo izgubili zbog sudija. Jeste bio penal nad Mitrovićem, to je jasno, ali nama je pala igra. Naši igrači su stajali na terenu. To se Hrvatima ne bi desilo.

Svojevremeno ste imali "Gubitničku pesmu" sa stihovima: "Je*ite se fudbaleri, igrate k'o amateri". Sada ste ih poštedeli sličnog hita?

- Mislim da ovu reprezentaciju ne treba mnogo grditi. Postojale su greške. Ne menjaju se selektor i kapiten uoči Mondijala, ne ubacuju se dva debitanta protiv Brazila, ali eto, i to kod nas može da se desi. Treba da pravimo dobar i motivisan tim od mladih ljudi.

Opozicija nam je katastrofa

Na pitanje kako mu se čine političari koji predstavljaju opoziciju u Srbiji, Bora Đorđević uzdiše i kratko komentariše: - Opozicija nam je katastrofa!

Za dve godine je Evropsko prvenstvo, vidite li Srbiju tamo?

- Sigurno! U kombinaciji mladosti i iskustva, eto nas na još jednom velikom takmičenju.

Marketing je čudo, ali kakva reklama nedostaje Srbiji pa da svet počne malo više da nas ceni?

- Da smo dobili neke ratove, verovatno bi nas cenili. Ali divna smo mi zemlja. Jedina oaza koja je okružena NATO zemljama i jedino mi malo naginjemo i ka Rusiji i ka Zapadu. Pokušavamo da sedimo na dve stolice, ali to je mogao samo Tito. Istina, to se trudi i sadašnji režim, ali to je vrlo teško realizovati.

Kada će svanuti i Srbiji?

- Dok Bilderberg grupa upravlja svetom, nema nam napretka. Dok ta gomila smradova upravlja našim životima, teško da će se nešto promeniti. Može samo nagore da ide, ali se treba boriti...

A da li je, zaista, Rusija naš najveći prijatelj?

- Realno, jeste!

Dobijamo li na delu potvrdu te priče?

- Apsolutno, i to prijateljstvo ne smemo da izneverimo. Mi smo isti narod.

Imate prijatelje među Rusima?

- Dosta njih. Imao sam zadovoljstvo da se družim sa prethodnim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom koji mi je rekao da voli pesme „Riblje čorbe“, a imao sam i nekoliko susreta sa odlazećim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, koji je čest gost na mojim koncertima. Divni, vrlo životni ljudi. Fini i vaspitani. Iskreni prijatelji Srbije.

Cenite Rusiju, volite Putina. Verujete li da je ruski predsednik, zaista, rasterivao oblake tokom Mondijala?

- Siguran sam u to. S tim su počeli još 1980. tokom Olimpijskih igara u Moskvi. Tada su Rusi garantovali lepo vreme - i bilo je lepo vreme. Onda su Amerikanci počeli da se igraju bogova i da prave cunamije.

Unija me ne zanima, ja već živim u Evropi!

Srbija u Evropskoj uniji - da ili ne? - Najpoštenije bi bilo da se raspiše referendum po tom pitanju, a ne da sedimo na dve stolice. Ali kad pitamo: „Boro, Evropa ili ne“?

Kako gledate na odnos FIFA prema reprezentaciji Srbije?

- Ona je za mene FUFA, a ne FIFA. Eto, tako ih doživljavam.

Selektor Krstajić je kažnjen zbog izjave da bi nemačkog sudiju Briha trebalo poslati u Hag?

- Ne znam šta im je to smetalo. Uostalom, bio sam i ja u Hagu, ali da bih zapišao onu njihovu čuvenu fontanu. To je moj odnos prema Haškom tribunalu.

Svojevremeno ste bili kažnjavani zbog političkih stavova?

- Deset godina smo bili u medijskoj izolaciji u vreme Slobodana Miloševića. Zar to nije dovoljno? Hajku je tada vodila ona naša, domaća FUFA.

Za Kolarova, kapitena reprezentacije Srbije, Džaka i Šaćiri su primitivci zbog načina na koji su proslavljali golove za Švajcarsku?

- Šaćiri je pokazao namere trovačke, kada je izuo smrdljive kopačke.

Složićete se da su Rusi su odlično organizovali Svetsko prvenstvo, bez ijednog većeg incidenta?

- Izuzetno. KGB je moćna, respektabilna i efikasna služba, ma kako se zvala danas. Putin zna kako da smiri svoje huligane i zna da napravi spektakl. Pogledajte koliko su Zimske olimpijske igre u Sočiju bile bojkotovane i koliko su se pe*eri bunili u Sočiju i pokušavali da miniraju ceo sportski događaj, tvrdeći da su ugroženi, što je svojevrsna budalaština. To je bio pe*erski antiolimpijski pokret, ali im Rusi nije dozvolila da se razmahnu.

Verujete li da i u našoj zemlji neke strane službe pokušavaju da kroje srpsku politiku?

- Pokušavaju svakako. Očigledno smo im bitni čim imamo taj Bondstil, tu najjaču vojnu bazu u Evropi, za koju tvrdim da je na našoj teritoriji. Eto, imamo i taj Niš. Ja bih taj Niš pedagoški napravio u Raškoj. I ne bih krio njegovu namenu - zaključuje Bora Đorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.