VRŠI SE PRITISAK, STVAR SE IZMAKLA KONTROLI! Sud u Hrvatskoj izdao saopštenje zbog Severine i Milana! (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić, Dragana Udovičić

krše prava deteta

VRŠI SE PRITISAK, STVAR SE IZMAKLA KONTROLI! Sud u Hrvatskoj izdao saopštenje zbog Severine i Milana! (FOTO)

Poslednje ročište bivših supružnika, Severine i Milana, prošlo je teško za pevačicu, dok je Popović izašao sa osmehom na licu

Objavljeno:

Nakon nekog vremena, ovaj slučaj potresao je i sudiju, te je ona poželela da se oglasi javnim pismom.

Sudija Verica Nikić, donela je privremenu meru prema kojoj Aleksandar (5) jednu nedelju živi sa njom, a jednu sa Popovićem. Nadalje, dečak će jednu nedelju u julu i jednu u avgustu provesti sa njom, a ostatak vremena sa ocem.

Sudija je odlučila da Severina 200 dana godišnje ne sme videti sina, a u vreme dok je sa ocem, sme ga telefonirati jednom dnevno i to u 20 časova. Ako zakasni samo par minuta, ne može pričati sa njim jer je prekršila privremenu meru.

foto: Printscreen/Instagram/igorkojic

Ova odluka potresla je pevačicu, te je odlučila da krene u borbu. Na društvenim mrežama dobila je mnogobrojne poruke podrške. Među podrškom su se našle i mnogobrojne poznate ličnosti.

Ceo slučaj još jednom se našao u medijima, te je sud napisao saopštenje u kom se navodi da sudija nije donela odluku na sopstvenu ruku, već se konsultovala sa psiholozima, socijalnim radnicima, sudskim veštacima i drugima.

Takođe, Sud izražava zabrinutost zbog ispada oba roditelja u javnosti, budući da postupak još traje, te naglašava da se na ovaj način narušava privatnost deteta i atmosfera linča.

foto: Dragana Udovičić

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Nakon što je Opštinski građanski sud u Zagrebu u predmetu broj P Ob-1083/15 koji se vodi u pravnoj stvari tužitelja M.P. protiv tužene S.K. radi izmene odluke s kojim roditeljem će dete živeti i susretima i druženjima, doneo privremenu meru kojom je odlučeno da dete jednako vremena provodi s ocem i s majkom, medijski prostor je iskorišten kako bi se obezvredio i omalovažio rad sutdije Verice Nikić, nakon pune 43 godine njenog besprekornog radnog staža, kao i da se izvrši neprimeren i nedopušten pritisak na rad sudije, kao i Županijskog suda, s obzirom da je po izrečenoj meri u toku žalbeni postupak.

Sudija u postupku utvrđuje činjenice, sprovodi dokaze i primenjuje pravo vodeći se pri tome, pre i iznad svega najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje. U tom radu sudija ima pomoć i drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih veštaka. Odluka se donosi na temelju savesne i brižne ocene svih sprovedenih dokaza.

Odluku sudija ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike, udruženja, niti zato da se na brzinu reši predmeta. Sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili hteli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svoga deteta.

foto: Dragana Udovičić

Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima.

Nedopustivo je i protivno odredbama Zakona o porodici i Konvencije o pravima deteta, iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetovog prava na oba roditelja. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, da šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, pre svega odzivom na pozive suda, davanjem iskaza pred sudom, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici.

Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sucdije, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo.

foto: Dado Đilas

Treba javnost upoznati s činjenicom da je privremena mera doneta 26. aprila 2017., a medijska kampanja je pokrenuta tačno u vreme kada je predmet po žalbi upućen Županijskom sudu kako bi se na taj sud izvršio pritisak.

Sudije rade i radiće svoj posao, štitiće prava i interese dece i svake stranke u postupku, svakog roditelja, bila to majka ili otac.

Sud tako postupa i postupaće i dalje, pa i u slučaju kada te stranke nastoje opstruirati rad suda neprimerenim pritiscima, nanoseći štetu na taj način pre svih, svojoj deci", piše u saopštenju.

(Espreso.co.rs/ Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.