ONA JE IMALA 17, A ON JE BIO ZREO MLADIĆ: Pričao je da je BRAK SA NJOM BIO INSPIRACIJA, takva ljubav jednom se desi
Glumica, Foto: prentscreen/youtube/remko985

prava ljubav

ONA JE IMALA 17, A ON JE BIO ZREO MLADIĆ: Pričao je da je BRAK SA NJOM BIO INSPIRACIJA, takva ljubav jednom se desi

Jelena Jovanović kasnije Žigon bila je 17-godišnja studentkinja kad je upoznala Stevu, koji je sa 24 godine već radio kao asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Objavljeno:

Stevo Žigon bio je jugoslovenski glumac i reditelj koji je sasvim sigurno obeležio jedno doba jugoslovenske kinematografije i pozorišta.

Rođen je 8. decembra 1926. godine u Ljubljani, u krojačkoj porodici.

Glumu je studirao u Ljubljani i Lenjingradu, a 1952. godine je diplomirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Njegovu mladost je definitivno obeležio period od godinu dana kada je proveo zatvoren u nemačkoj, belogardejskom i italijanskom zatvoru, a poslednje dve godine rata je proveo u koncentracionom logoru Dahau gde je i naučio nemački jezik.

Njegove najpoznatije uloge su u filmovima "Oksigen" i "Rondo", potom u televizijskim serijama "Otpisani" i "Povratak otpisanih", a u svojoj bogatoj karijeri odigrao je 59 pozorišnih uloga u JDP-u i Ateljeu 212, 30 glavnih uloga i potpisao je 57 pozorišnih režija.

On je bio asistent, a ona studentkinja

Bio je jedan od prvih asistenata na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a tu je upoznao ljubav svog života i jednu od najlepših jugoslovenskih glumica, koju su mnogi nazivali "srpskom Sofijom Loren" - Jelenu Jovanović, svima poznatiju kao Jelena Žigon.

On je tada imao 24 godine i bio je kao što smo rekli asistent, a ona je imala 17 godina i bila je studentkinja.

Kako su pričali kasnije, simpatije su se odmah rodile, ali bilo je potrebno neko vreme da uplove u ljubavnu vezu.

U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom rediteljskom palicom – ispričala je Jelena godinama kasnije na predstavljanju knjige “Tako je govorio Žigon”.

Stevo je godinu dana Jeleni slao anonimna ljubavna pisma, bio je uporan, ali nenametljiv, jer je znao da ipak nije primereno asistentu da se otvoreno udvara svojoj studentkinji.

Bio je jedan od najboljih glumaca na našim prostorima
Bio je jedan od najboljih glumaca na našim prostorimafoto: prentscreen/youtube/ Prdiem

Kako je njihova veza kasnije napredovala i Stevo je trebalo da upozna Jelenine roditelje, u njenu kuću je došao sa violinom. Istom onom koja mu je godinama ranije spasila život, pa se nadao da će možda opet uspeti u tome.

Naime, kada je za vreme Drugog svetskog rata bio u koncentracionom logoru Dahau, svirao je violinu u orkestru.

Venčali su se 8 godina nakon prvog susreta

Jelena i Stevo su se venčali osam godina nakon upoznavanja, 1958. godine.

- Godina 1958. unela je u moj život bitne promene. Oženio sam se Jelenom Jovanović i dobio sina Nikolu, danas cenjenog i intrigantnog slikara. Gospođa Žigon potpisivala se Jelena Jovanović-Žigon. Bilo je dobronamernih koji su taj potpis čitali ovako: Jelena Jovanović minus Žigon. - izjavio je jednom prilikom Stevo.

Kako je kasnije govorio, njegova najveća sreća je bio upravo brak sa Jelenom.

"Brak sa njom bila je moja najveća sreća"

- Ja sam se oženio u 31. godini, dakle kad sam u svemu bio stasao, kad sam znao šta hoću i šta treba sve da činim. Neosporno, brak sa Jelenom bio je za mene velika inspiracija, a i dobit. Njeno poreklo od Katuna i od Vasojevića Reke, uz njenu lepotu, i duše i tela, to je bila oživotvorena bajka...i ja sam toj predivnoj ženi, a i majci, mnogo zahvalan. Brak sa njom bila je moja najveća sreća - pričao je kasnije Stevo.

Mnoge je očarala svojom lepotom
Mnoge je očarala svojom lepotomfoto: prentscreen/youtube/ KLASIK

Oboje su kasnije ostvarili impresivne glumačke karijere, a Jelenu je šira pubilka zavolela po ulozi Jelene Todorović u "Žikinoj dinastiji".

Iz njihove ljubavi se osima Nikole, 1968. godine rodila i Ivana Žigon, takođe glumica.

- Nisam se naročito istakao u porodičnom životu i pokušao sam da to nadoknadim s Ivanom. A Jelena... I sad joj ovako mator govorim Marčbenksa: Žudim za tobom, ne da bi bila moja u mraku poverenja, već u nespokojstvu žive sumnje koja nanosi rane. I sada je lepa moja Jelena. Au, mnogo je lepa! Mnogi koji su bili zaneseni njenom lepotom, nisu stigli da vide koliko je veliki njen dar. Taj usud prati i Ivanu, mada ona ume da tuče nokautom. I sad kad me pitaju koje sam sve nagrade dobio i koje su mi najdraže, odgovaram: Nagrađen sam Ivanom, Nikolom, Jelenom i Ivanom. I unuka mi je mnogo lepa – rekao je Stevo za Novosti mesec dana pre smrti.

Njihovu ljubavnu priču prekinula je Žigonova smrt koja je nastupila 2005. godine, a Jelena je preminula 13 godina kasnije, 2018. godine.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Glossy/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.