PRELEPA PLAVUŠA, NA VISOKOJ FUNKCIJI MAJKA JE MIRKE VASILJEVIĆ: Njena ODGOVORNOST JE VELIKA, evo ko je zapravo ONA
Mirka Vasiljević, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

DA LI STE ZNALI?

PRELEPA PLAVUŠA, NA VISOKOJ FUNKCIJI MAJKA JE MIRKE VASILJEVIĆ: Njena ODGOVORNOST JE VELIKA, evo ko je zapravo ONA

U svojoj 15. godini opredelila se za vazduhoplovstvo

Objavljeno:

Majka glumice Mirke Vasiljević, direktorka Sektora za upravljanje vazdušnim saobraćajem, meteorološke usluge i usluge vazduhoplovnog informisanja Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Mirjana Vasiljević, ne pojavljuje se često u javnosti i malo ko zna kako ona izgleda.

Mirjana je svojevremeno u razgovoru za medije otkrila kakav je njen posao.

- Kontrole letenja različitih zemalja moraju da budu usklađene, sve mora da bude harmonizovano i bez zastoja zato što avioni ne mogu da stanu na granicama. Iz tog razloga i kontrolori moraju da budu maksimalno fokusirani, pa su i smene takve da u okviru radnog vremena mogu u kontinuitetu da rade najviše dva sata. U vreme najgušćeg saobraćaja tokom letnje sezone čak i samo jedan sat, nakon čega sledi obično sat vremena pauze. To su uslovi koji omogućavaju kontrolorima da rade svoj posao najbolje moguće i da obezbede tri glavna elementa: bezbednost, redovnost i ekspeditivnost vazdušnog saobraćaja u situacijama kada oko 3.000 aviona dnevno preleti preko našeg neba - opisala je majka Mirke Vasiljević jednom prilikom za "Blic" posao kontolora letenja.

Mirjana je jednom prilikom govorila o svom poslu
Mirjana je jednom prilikom govorila o svom poslufoto: RTV Pink printscreen

U svojoj 15. godini opredelila se za vazduhoplovstvo. Nakon prakse u srednjoj školi u kontroli letenja prošla je regrutaciju i od asistenta na sektoru, preko svih pozicija u Sali na sektoru, specijaliste, instruktora, šefa odeljenja, načelnika, stigla do sadašnje funkcije.

Mirkina majka bavi se veoma odgovornim poslom
Mirkina majka bavi se veoma odgovornim poslomfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Prilikom regrutacije od novih kolega se zahtevaju određene psihofizičke sposobnosti, pored veština koje se očekuju da su urođene kod kontrolora letenja.

U svojoj 15. godini opredelila se za vazduhoplovstvo
U svojoj 15. godini opredelila se za vazduhoplovstvofoto: Print Screen Youtube/AL JAZEERA BALKANS

- Te veštine su vrlo važne, ali vremenom svakako dolazi do zamora. Zbog svega toga kontrolor letenja ima i 15 dana rekreativnog odmora, pored redovnog godišnjeg odmora. Inače, u toku nedelje kontrolori rade u principu u turnusima od tri dana, nakon čega slede dva dana pauze - dodala je ona tada.

Bonus video:

08:43

ESPRESO NA NASTUPU EMINE JAHOVIĆ: Pevačica progovorila o PORODICI, evo šta kaže

(Espreso/Blic/Dejana Nikolić/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.