BOGINJA LEPOTE I TIHA PATNJA MNOGIH JUGOSLOVENA: Svi su je ŽELELI gledajući je na TV, a ona ostala ZAUVEK SAMA
Foto: RTS printscreen

MALO KO ZNA

BOGINJA LEPOTE I TIHA PATNJA MNOGIH JUGOSLOVENA: Svi su je ŽELELI gledajući je na TV, a ona ostala ZAUVEK SAMA

Muškarci su molili za mrvicu njene pažnje

Objavljeno: 07:36h

Damu koja je odisala aristrokratskim držanjem i ulivala poverenje gledaocima od kada je pročitala prve vesti 1958. godine, Dušanku Kalanj, niko do sada nije uspeo ni da nadmaši ni da zameni.

Lepog glasa, savršene dikcije i neponovljivog šarma Dušanka Kalanj godinama je bila simbol dobrog televizijskog govora, a u istoriju televizije ušla je i kao prva žena spiker koja je vodila „Dnevnik“.

Dušanka Kalanj nikada nije želela da bude javna ličnost, ali njena lepota odvela ju je na prvu audiciju za voditelje, na koju ju je pozvao reditelj Radivoje Lola Đukić. Studirala je engleski jezik i smatrala da nema pravilnu dikciju, kao ni govor.

Dušanka Kalanj
Dušanka Kalanjfoto: RTS printscreen

Međutim, ta audicijia je bila presudna i Dušanka je ostala da radi kao spikerka. Prve vesti pročitala je 1958. godine iz studija na Sajmu, zajedno sa kolegom Mićom Orlovićem. Kada je Dušanka završila fakultet i poželela da bude profesor engleskog jezika, urednik joj nije dozvolio. Dušanka je uporno insistirala da ostane u Informativnom programu, i nikada nije želela da se bavi drugim, posebno zabavnim formatima.

- Vaša dužnost je da budete ubedljivi, ako to niste, ništa niste uradili. Mene obavezuje "Dobro veče!" Kad to kažem, zaista tako mislim. Takođe, "poštovani gledaoci" moraju biti poštovani. Ako tako ne mislite, onda se rugate, budite sigurni da će kamera to otkriti – rekla je jednom prilikom ova divna dama.

1 / 5 Foto: PRINTCREEN/YOUTUBE/RTS

U noći aprila 1999. godine kada je bombardovana zgrada Televizije, Dušanka je radila.

Srećom, otišla je kući svega nekoliko sati pre nego što su zgradu pogodile bombe NATO pakta. Govorila da je to jedan od najstrašnijih i najtužnijih dana u njenom životu.

Pored obrazovanja i savršenih manira, Dušanku je krasila nestvarna lepota i važila je za jednu od najlepših devojaka tadašnjeg Beograda. Iako su mnogi bili zaljubljeni u nju i pokušavali da je osvoje, Dušanka se nikad nije udavala. Legendarna spikerka preminula je 12. marta 2010. u Beogradu, u 76. godini života.

Bonus video:

03:33

DECA ZAČETA NA CRNIM MISAMA SE KAO MALA ŽRTVUJU! Šok tvrdnje novinarke o jezivom zločinu u Novom Sadu: SVE SE SADA POKLAPA

(Espreso/ Blic žena /Marija Brčić/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.