OD NJE NIJE BILO LEPŠE ŽENE U JUGI, VELIKA LJUBAV BIO JOJ JE OVAJ MUZIČAR: Njena IZNENADNA SMRT i danas mnoge BOLI
Glumica, Foto: Printcreen/Youtube/Predrag Damjanovic

sećanje

OD NJE NIJE BILO LEPŠE ŽENE U JUGI, VELIKA LJUBAV BIO JOJ JE OVAJ MUZIČAR: Njena IZNENADNA SMRT i danas mnoge BOLI

Svojevremeno i zvanično najlepša žena Jugoslavije bila je Zlata Petković, oličenje talenta i žena koja je promovisala porodične vrednosti...

Objavljeno:

Kada nas je glumica Zlata Petković napustila 2012. godine, čitava bivša Jugoslavija tugovala je zbog njenog iznenadnog odlaska.

Čuvena Marija iz "Otpisanih" primljena je u Urgentni centar u Beogradu nakon što je nađena u svom domu u besvesnom stanju, posle teškog moždanog udara.

Nakon što su lekari danima pokušavali da je spasu, glumici je srce prestalo da kuca.

To je bio veliki gubitak za našu javnu scenu, ali i za njenu porodicu.

Zlata Petković bila je čuvena kao glumica, ali i bivša Mis Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića.

Ona je, kako je govorila, igrom slučaja rođena u Svrljigu, nakon što je njena mama posetila porodicu njenog tate i zbog vremenskih uslova morala tu da ostane i porodi se. Zlata je obožavala Svrljig, a tu ljubav prema ovom gradu prenela je i na svoju decu, koji su pre nekoliko godina prisustvovali otkrivanju spomenika u centralnom parku u Svrljigu.

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobila je titulu mis fotogeničnosti sveta. Televizijska publika je najviše pamti po ulozi Marije u "Otpisanima" i "Povratku otpisanih".

Zlata je kao mlada odlučila da je gluma njen poziv, pa je glumu upisala u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević.

— Studirala sam sa Bogdanom Diklićem, Radošem Bajićem, Lazom Ristovskim, Slavoljubom Fišekovićem, Ivanom Klemencom, Srđanom Dedićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović, Gordanom Kosanović i Gordanom Pavlov.

- Bila je to odlična klasa i mnogo smo se družili. Više vremena provodili smo zajedno nego sa svojim porodicama. Sećam se kako sam sa Diklićem spremala ispite, ja sam čitala, a on je slušao.

Zlata je jako mlada postala mama, a u julu 1973. sa devetnaest godina donela je na svet prvog sina Gvozdena. U početku je krila svoju trudnoću na fakultetu, sve dok profesorka na jednim vežbama nije primetila stomak.

Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu — ispričala je jednom prilikom.

O svom prvom sinu i braku retko je govorila, a udata je bila deset godina.

Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga — rekla je u jednom od poslednjih intervjua Zlata.

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica. Početkom osamdesetih, sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada, koji je snimala drugog porođaja, kada je s poznatim muzičarem Sanjom Ilićem dobila drugog sina Andreja.

Poznata glumica tri decenije bila je u srećnom i uspešnom braku sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem, a on je o njihovoj ljubavi govorio emotivno.

— Za ljubav sa Zlatom krivac je jedna dečja priredba. Ljubav je trajala 30 godina. Otišla je kako je otišla... Nije moralo tako da desi... Nisam stigao ni da joj kažem koliko je volim. Pala je samo i otišla u bolnicu. Lekari su je držali u veštačkoj komi, ali joj nije bilo spasa — pričao je Sanja, koji je i sam preminuo nekoliko godina kasnije.

— Kod glumaca je problem što ih sve pamte po jednom liku. Moja Zlata nije htela da bude samo Marija iz "Otpisanih". Ona je vodila više računa o nama nego o svojoj karijeri. Kad sam je pitao zašto to radi, odgovorila mi je: "Meni su najvažnije svari moja deca, muž i kuća."

Mogla je njena karijera da bude veća, ali ona nije htela nikako da se obnaži na filmu. Ona je imala ideju kako će to da gradi i niko nije mogao da je odvrati — ispričao je svojevremeno Sanja Ilić za Kurir.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Glossy/Marta Radivojević/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.