ČOVEK KOG SRBI OBOŽAVAJU! ZDRAVKO ŠOTRA JE DANAS NAPUNIO 91 GODINU, a ove detalje iz njegovog ŽIVOTA malo ko zna
Godine Zdravka Šotre, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

srećan rođendan

ČOVEK KOG SRBI OBOŽAVAJU! ZDRAVKO ŠOTRA JE DANAS NAPUNIO 91 GODINU, a ove detalje iz njegovog ŽIVOTA malo ko zna

Jednu ženu je ludo voleo, a ona je završila tragično

Objavljeno: 10:38h

Zdravko Šotra rođen je 13. februara 1933. godine, a ovaj srpski režiser i scenarista je svakako jedan od omiljenih ličnosti mnogih Srba.

Rođen je u selu Kozice kod Stoca, a svoju karijeru započeo još kasnih 50-ih godina prošlog veka

On je danas napunio čak 91 godinu!

Malo ko zna da je pored izuzetne karijere imao i veoma zanimljiv privatan život. Šotra je u mladosti važio za velikog šarmera i harizmatičnog čoveka, a na to niko nije ostao ravnodušan, pa ni nekadašnja mis Jugoslavije Nikica Marinović.

Nikica porekolom iz Dubrovnika bila je najlepša Jugoslovenka, a takmičila se na izboru za Mis gde je oduševila svojom lepotom ceo svet. Ona je tada osvojila drugo mesto i tako Jugoslaviju predstavila kao zemlju sa najlepšim ženama.

Misica se zaljubila u književnika i režisera Vuka Vuča, a ova ljubav krunisana je brakom i rođenjem sina Đorđa. Međutim, usledio je razvod, a odmah nakon njega i Zdravko Šotra. Nikica je Šotri rodila sina Marka, ali su se i oni razveli.

Nikica je Šotri rodila sina Marka
Nikica je Šotri rodila sina Markafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Šotra je jednom prilikom ovako govorio o njoj.

- Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, i oni malobrojni koji su uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao - rekao je Šotra tada.

U novembru 2008. Nikica je u 61. godini popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje, a iza sebe nije ostavila nikakvo oproštajno pismo niti poruku. Pričalo se da je pred sam kraj života živela jako teško usled finansijske krize, ali i teškog psihičkog zdravlja.

Zdravko Šotra i Milena Dravić
Zdravko Šotra i Milena Dravićfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Šotra je sarađivao samo sa najvećim imenima, a sećanje na Gagu Nikolića nikada neće izbledeti. Šotra je Gagi dao jednu od njegovih najvećih poslednjih uloga - uloga u Zoni Zamfirovoj.

- Gaga je bio po mnogo čemu jedinstven i nezamenljiv kao prijatelj i glumac. On je bio osoba koja je bila oličenje života. Za mene je i danas neprihvatljivo da on nije više živ. Bio je gospodin i mangup, ali i human čovek... Nekako tako ću ga pamtiti - rekao je nedavno Šotra za Kurir pa dodao:

Reditelj često govori o Gagi
Reditelj često govori o Gagifoto: Boško Karanović

- Tražili su od mene s televizije da adaptiram "Zonu Zamfirovu". Uradio sam to pre više od 30 godina, ali promenio se urednik i novi nije želeo to da se radi. Prošlo je deset godina i mi ne bismo snimili film bez Dragana Nikolića. Gaga je potegao svoje veze i našli smo pare. On je izabrao i da odigra Hadži Zamfira, a deo ekipe je bila i njegova Milena. Bez Gage ne bi bilo ni "Zone".

Rođen je u selu Kozice kod Stoca
Rođen je u selu Kozice kod Stocafoto: Milan Maricic/ATAImages

Filmovi i tv serije koje je režirao Zdravko Šotra

1970-e

Više od igre

Pucanj u šljiviku preko reke

Osvajanje slobode

1980-e

Šesta brzina

Idemo dalje

Igmanski marš

Držanje za vazduh

Braća po materi

Boj na Kosovu

Gospođa ministarka

1990-e

Evo naše dece dokumentarni

Dnevnik uvreda 1993.

Lajanje na zvezde

2000-e

Zona Zamfirova

Ilka

Pljačka Trećeg rajha

Ivkova slava

Gde cveta limun žut

Ranjeni orao

Greh njene majke

2010-e

Šešir profesora Koste Vujića

Santa Maria della Salute

Aleksandar od Jugoslavije

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

02:38

40 GODINA OD EMITOVANJA LEGENDARNE SERIJE! Tanja, Aljoša i Šotra otkrili po čemu će pamtiti Priče iz majstorske radionice

(Espreso / Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.