O MILOŠU BIKOVIĆU PIŠU SVETSKI MEDIJI: Nije jedini UMETNIK koji je ostao bez uloge zbog POLITIČKIH STAVOVA
Miloš Biković, Foto: A.H./ATAImages

mnoge interesuje

O MILOŠU BIKOVIĆU PIŠU SVETSKI MEDIJI: Nije jedini UMETNIK koji je ostao bez uloge zbog POLITIČKIH STAVOVA

Slučaj Bikovića jedna je od glavnih tema medija

Objavljeno:

Protiv kovid pravila, uz Rusiju, zauzimanje strane u sukobu Izrael-Hamas - živimo u vremenu u kome zbog političkih stavova neko može da izgubi karijeru, konstatuje britanski Gardijan.

Đina Karano je imala renomiranu glumačku karijeru u kojoj se njeno povremeno pojavljivanje u seriji „The Mandalorian“ posebno isticalo.

Publika ju je obožavala, toliko da je Dizni odlučio da snimi spinof seriju o njenom liku, te se činilo da će ona dogurati daleko. Ali… Onda je počela da tvituje, podseća "The Guardian".

Karano je na mreži danas poznatoj kao X objavila fotografije u kojima se šali na račun strogih kovid pravila, izrazila je nepoverenje u rezultate predsedničkih izbora u SAD 2024, a onda postavila istorijsku sliku uz konstataciju da je „biti republikanac u Americi danas pomalo podseća na to kako je bilo Jevrejima u nacističkoj Nemačkoj“.

Reakcija je bila trenutna i oštra – ne samo od javnosti koja je smatrala netačnim njene tvrdnje ili da prosto „ništa ne može da se poredi sa Holokaustom“.

Reagovao je i Lucasfilm, koji je u vlasništvu Diznija, te njene tvitove nazvao „odvratnim i neprihvatljivim“. Karano je izgubila ulogu u „Mandalorijanu“, a potom ju je otpustila i njena agencija za talente.

Đina Karano je imala renomiranu glumačku karijeru
Đina Karano je imala renomiranu glumačku karijerufoto: Profimedia

Doduše, priliku da se promoviše, ali i zaposli glumicu videla je konzervativna kompanija Dajli vajr, koja je Karano dala ulogu u vesternu „Teror u preriji“.

Ali nije je ovaj horor iz 2022. vratio u vesti, već činjenica da Karano sada tuži Dizni i Lukasfilm za nezakonit raskid i seksualnu diskriminaciju.

Ako ih pobedi na sudu, dobiće 75.000 dolara i sudski nalog da bude vraćena u „The Mandalorian“.

Holivud i slučaj Miloša Bikovića

Tužba dolazi u trenutku kada je u svetskim medijima odjeknula vest da će srpski glumac Miloš Biković imati ulogu u trećoj sezoni popularne i hvaljene HBO serije „Beli lotos“ – ali tek kada ga je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na društvenim mrežama, optuživši glumca da je pro-ruski, pro-putnovski orijentisan, te da „podržava rusku invaziju i genocid“.

HBO je nedugo zatim saopštio da je sa Bikovićem raskinuo saradnju, da će mu isplatiti ceo honorar (koji će Biković, prema svojim rečima, dati u humanitarne svrhe), a onda i da su njegovu ulogu dali bugarskom glumcu Julijanu Kostovu.

Otkazi zbog podrške Palestincima?

Komplikovaniji je bio slučaj Sare Ramirez koja je prošlog meseca „izbačena“ iz spinofa serije „Seks i grad“, „I tek tako…“.

Ramirez je u januaru na Instagramu tvrdila da „direktori kastinga i agenti prave crne liste glumaca i radnika koji objavljuju bilo šta u znak podrške Palestincima i Gazi, kako bi osigurali da oni više neće nigde raditi“, insinuirajući da je otpuštena zbog svojih neskrivenih propalestinskih stavova.

Međutim, prema Dejli Mejlu, izvori bliski produkciji otkrili su da je lik Če Dijaz, koji je Ramirez igrala, naširoko smatran „užasno dosadnim“ i da su gledaoci „verovatno bili zahvalni kada je lik sklonjen“.

Međutim, tvrdnje Ramirezove nisu usamljene.

Suzan Sarandon je odustala od svoje agencije za talente nakon što je prošle godine govorila na propalestinskom skupu u Njujorku.

Zvezdu „Vriska“, Melisu Bareru, otpustila je produkcijska kuća koja stoji iza ove franšize nakon što je objavila izjave na društvenim mrežama u kojima je Gazu upoređivala sa „koncentracionim logorom“.

Čini se da otpuštanja zasnovana na ličnim stavovima zvezda uzimaju maha.

Očigledno da postoji ogromna razlika između izražavanja podrške ljudima koji su bombardovani i poređenja celog Holivuda sa nacističkom Nemačkom, ali želja da se otpusti bilo koji ko bi mogao da da izazove kontroverzu pokazuje nove probleme u industriji zabave, konstatuje Gardijan.

Istina, povici javnosti koji su doveli do otpuštanja Bikovića i Ramirez doveli su rukovodioce kompanija u nezgodnu poziciju, ali da li su se ovim izbavili?

U najgorem slučaju, ovi otkazi mogli bi da stvore nove „mučenike“, primećuje Gardijan.

Karano je postala samo glasnija otkako je otpuštena, s obzirom na dugačke tirade na X-u protiv šefice Lucasfilma Кetlin Кenedi i izjava o tome kako ju je ućutkala „totalitarna rulja“.

Ali otkazi takođe pothranjuju teoriju zavere da televizijska industrija funkcioniše kao homogen entitet i odbacuje svakoga čije vrednosti nisu u skladu sa konsenzusom.

Ishod tužbe Karanove biće fascinantan, ne samo zato što će se iza nje brzo formirati kolona. Ako sudija presudi da nije trebalo da bude otpuštena zbog svojih uverenja, onda je sva prilika da će Ramirez, Biković, Sarandon, Barera, Džonston i bilo ko drugi sa skraćenim ugovorima moći da podnose slične tužbe.

Možda će tražiti od suda da ih vrate u svoje serije.

Кako da zarađujete za život na radnom mestu punom ljudi koji su vas već jednom javno otpustili. Zar to nije san, pita se Gardijan, prenosi "N1".

(Espreso/The Guardian/N1/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.