DANAS CELA BIVŠA JUGA PLAČE ZBOG NJEGOVE SMRTI, OSTAVIO JE ZNAČAJAN TRAG: Evo ko je preminuli član Bijelog dugmeta
Muzičar, Foto: prentscreen/youtube/ Zeljko Savic

biografija

DANAS CELA BIVŠA JUGA PLAČE ZBOG NJEGOVE SMRTI, OSTAVIO JE ZNAČAJAN TRAG: Evo ko je preminuli član Bijelog dugmeta

Pravdić je preminuo dan uoči svog 74. rođendana

Objavljeno:

Preminuli klavijaturista "Bijelog dugmeta" Vlado Pravdić rođen je u Sarajevu, a prve muzičke korake imao je u ranijem detinjstvu. Nakon "Indeksa" 1974. je došao u bend "Bijelo dugme" i sa dobro poznatom ekipom Goranom Bregovićem i Željkom Bebekom snimio dva albuma.

Potom je muzičar otišao u vojsku. Vratio se 1978. godine i objavio nekoliko albuma: "Bitanga i princeza", "Doživeti stotu", "Uspavanka za Radmilu M"...

Turneja Dugmeta pod nazivom „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“, 1987. godine, bila je pretposlednja za Vlada, koji se povukao i posvetio drugom biznisu.

Kasnije, tokom devedesetih godina rešio je da se preseli u Kaliforniju.

- Tako se desilo, kad sam se iselio 1992. odnosno otišao iz Sarajeva, rešio sam kasnije, 1996. godine da odem u Kaliforniju, svidelo mi se jer tamo je dobra klima - rekao je Pravdić ranije u jednom intervjuu.

- Rokenrol je filozofija, način života. Mediji su se promenili, u vreme kad smo se mi pojavili, nije bilo interneta, CD-a, koncerti su drugačije organizovani. Nije to nekakva nostalgičnost, nego smatram da je rokenrol bio drugačiji tada nego sada - dodao je Vlado.

Ipak, Pravdića su pozvali da bude deo oproštajne turneje Bijelog dugmeta, koji se ponovo okupio 2005. godine. Tada su muzičari imali koncerte u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

Podsetimo, Pravdić je preminuo dan uoči svog 74. rođendana, koji bi bio 6. decembra. Vesti o njegovoj smrti potvrdila je prijateljica, a Alen Islamović se oglasio.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/24sedam/Vladan Mišić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.